Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλουτένη τι είναι: Ποια σνακ συστήνονται σε όσους την αποφεύγουν

Γλουτένη τι είναι: Ποια σνακ συστήνονται σε όσους την αποφεύγουν

Γλουτένη τι είναι : Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, στη σίκαλη και το τρικάλε (διασταύρωση μεταξύ σίτου και σίκαλης). Στην καθημερινή διατροφή μας θα τη συναντήσουμε σε κέικ, ζυμαρικά, δημητριακά, μπισκότα, ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρεατοπαρασκευάσματα, σε σούπες κ.α. Επίσης, ίχνη γλουτένης συναντώνται και σε πολλά προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, όπως στις σάλτσες, τα γλυκά, τα dressing για τις σαλάτες κ.α.

Ποιοί χρειάζεται να την αποφεύγουν;

Σε κάποιους ανθρώπους εμφανίζεται μια χρόνια και αυτοάνοση πάθηση του λεπτού εντέρου η οποία ονομάζεται κοιλιοκάκη και η οποία αφορά στη μη ανοχή του οργανισμού στην γλουτένη. Επίσης η κοιλιοκάκη συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία 9-36 μηνών, αλλά και σε ενήλικες 30-40 ετών. Η γλουτένη φυσιολογικά μέσω της πεπτιδάσης διασπάται στο λεπτό έντερο, όμως στους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν διασπάται λόγω μειωμένης δραστικότητας ή ακόμη και λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου ενζύμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλάπτονται οι λάχνες του εντέρου, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών της τροφή που καταναλώνεται από το άτομο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, μονάχα οι άνθρωποι που πάσχουν από εντεροπάθεια στη γλουτένη θα πρέπει να την αποφεύγουν και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Διαβάστε ένα ενδιαφέρον ακόμη άρθρο:Πώς εκδηλώνεται η τροφική δυσανεξία

psomi.jpg

Τι επιλογές χωρίς γλουτένη υπάρχουν στο εμπόριο;

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιτακτικής ανάγκης για θρέψη των ανθρώπων που χρειάζεται να τρέφονται με τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχει υπάρξει εμπλουτισμός της αγοράς με θρεπτικά και απολαυστικά τρόφιμα άνευ γλουτένης.

Μερικά παραδείγματα που μπορείτε να βρείτε στα supermarkets είναι:

Crackinettes με ρύζι και καλαμπόκι

Ψωμί σε φέτες χωρίς γλουτένη

Φρυγανιές χωρίς γλουτένη

Μπισκότα με κακάο ή πορτοκάλι χωρίς γλουτένη

Όλα τα παραπάνω είναι αμυλούχες τροφές, που συνδυάζοντας τες με κάποια πρωτεϊνούχα τροφή, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, κεφίρ κ.α., καθώς και μια φρέσκια τροφή (φρούτο-λαχανικό) μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πλήρη συνδυασμό.

Πως να ξεχωρίσω τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Τα εγκεκριμένα και ασφαλή τρόφιμα άνευ γλουτένης, είναι εκείνα που φέρουν το σήμα στην συσκευασία τους που είναι το διαγραμμένο σιτάρι.

gluten.jpeg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon