Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς εκδηλώνεται η τροφική δυσανεξία

Πώς εκδηλώνεται η τροφική δυσανεξία

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν συχνά να εντοπιστούν από συμπτώματα, όπως το φούσκωμα και ο πονοκέφαλος. Ωστόσο, το πρόσωπό σας θα μπορούσε επίσης “να σας δείξει”, εάν θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας σε ορισμένους τομείς.

Τι γίνεται με τις τροφικές δυσανεξίες

Οι τροφικές δυσανεξίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω πιο εξελιγμένων μεθόδων διάγνωσης, με πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν να εξαλείψουν, ή να μειώσουν την ποσότητα μιας συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων στη διατροφή τους, ΠΑΝΤΑ μετά από την συμβουλή ενός ειδικού. Πράγματι, η αγορά τροφίμων με την ετικέτα “Χωρίς [συστατικό]” (π.χ. “χωρίς γλουτένη”, “χωρίς ζάχαρη”, “χωρίς λακτόζη”) αυξήθηκε κατά 13% μεταξύ 2015 και 2016, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Mintel.

Βασικά συμπτώματα

Ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τροφικές δυσανεξίες εκδηλώνονται με φούσκωμα, πονοκεφάλους και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να υπάρχει ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβετε, ότι το σώμα σας δεν μπορεί να χειριστεί καλά αυτά που τρώτε. “Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Τα προβλήματα με το δέρμα μπορεί να υποδηλώνουν πολλά πράγματα, όπως η έλλειψη ύπνου, η αφυδάτωση, η ορμονική ανισορροπία και η ρύπανση, αλλά μερικές φορές μπορεί να οφείλονται σε διατροφικές αιτίες”, λέει η διατροφολόγος Rhiannon Lambert.

Το δέρμα στο πρόσωπό μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτό που τρώμε

“Το μέτωπο και η περιοχή που μεγαλώνουν τα γένια, για παράδειγμα, έχουν πολλούς σμηγματογόνους αδένες, κυρίως στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες. Αυτοί οι αδένες αντιδρούν στα διαφορετικά επίπεδα ορμονών, τα οποία μπορεί να επηρεάζονται από αυτά που τρώμε”, εξήγησε με την σειρά του ο δρ. David Jack, ειδικός στην φροντίδα της επιδερμίδας.

Και πρόσθεσε: “Οι τροφικές δυσανεξίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, αλλά οι συνηθέστερες που επηρεάζουν το δέρμα είναι εκείνες που σχετίζονται με αυτοάνοσες ευαισθησίες, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη και την λακτόζη και οι δίαιτες που τείνουν να είναι υψηλές στα επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα”.

Γαλακτοκομικά, γλουτένη και ζάχαρη είναι ομάδες τροφίμων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το δέρμα ορισμένων ανθρώπων.

“Είναι φλεγμονώδη τρόφιμα και αυτή η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί ως ερυθρότητα στο δέρμα”, λέει η διατροφολόγος Sandra Greenback. Πρόσθεσε ότι οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να είναι η αιτία των δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Αν και τα σπυράκια έχουν από καιρό θεωρηθεί εφηβική… παρενέργεια, θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν από αυτά που τρώτε, ειδικά αν έχετε εξάρσεις ακμής ακόμα και μετά την ενηλικίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon