Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γάλα θερμίδες: Πώς επιδρά το πλήρες στην καρδιά

Γάλα θερμίδες: Πώς επιδρά το πλήρες στην καρδιά

Γάλα θερμίδες: Το Heart Foundation της Αυστραλίας, εκσυγχρονίζοντας τις συστάσεις του, είπε τον Αύγουστο του 2019, ότι το πλήρες γάλα, τυρί και γιαούρτι μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για όσους δεν έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Αυτή η σύσταση απομακρύνθηκε από προηγούμενες που πρότειναν μόνο γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά για την υγεία της καρδιάς προς όλα τα άτομα, είτε έχουν προβλήματα με την καρδιά τους είτε όχι.

Η αλλαγή έρχεται μετά από έλεγχο της βιβλιογραφίας και των μετα-αναλύσεων που δημοσιεύθηκαν μετά το 2009. Αυτά τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης. Όταν τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών ομαδοποιήθηκαν, το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας δεν βρήκε κάποια σταθερή στατιστική σχέση μεταξύ γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού με πλήρη λιπαρά και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ο κίνδυνος δεν αυξήθηκε ούτε μειώθηκε. Δηλαδή, για τα άτομα που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο εύρος του υγιούς βάρους, η επιλογή γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών δεν παρέχει επιπλέον οφέλη ή κινδύνους για την υγεία σε σύγκριση με την επιλογή γαλακτοκομικών υψηλότερων λιπαρών.  Διαβάστε ακόμη: Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν

gala1.jpg

Τι γίνεται με τα άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις; Για άτομα με καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ορισμένες άλλες καταστάσεις, η συμβουλή είναι διαφορετική. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα λιπαρά του γάλακτος στο βούτυρο αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης περισσότερο από ό,τι το πλήρες γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Και για τα άτομα με αυξημένη LDL χοληστερόλη υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση της LDL μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά. Έτσι, για άτομα με υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή υπάρχουσα καρδιακή νόσο, το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας συνιστά μη αρωματισμένο γάλα μειωμένων λιπαρών για να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρδιακής νόσου, κάτι που συνάδει με τις προηγούμενες συστάσεις. Το ίδιο ισχύει για το γιαούρτι και το τυρί. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία έως το 2009, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν γενικά στα άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών να καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι και τυρί με μειωμένα λιπαρά.

galaktokomika-zumosi.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

Overnight Oats με Φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Close Icon