Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν

Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: πώς δεν θα μας παχύνουν


Ζυμαρικά θερμίδες δίαιτα: Τα ζυμαρικά εντάσσονται στην γενικότερη ομάδα των δημητριακών, τα οποία έχουν ως βασική αποστολή την παροχή άμεσης ενέργειας στον οργανισμό (είναι πλούσια σε υδατάνθρακες). Πιο συγκεκριμένα, μία μερίδα ζυμαρικών, όταν είναι απλά βρασμένα και δεν έχουν “καεί” με οποιαδήποτε μορφή λίπους, δίνει περίπου 250 θερμίδες. Η σάλτσα και η ποσότητα του τυριού που θα επιλέξουμε να τα συνοδεύσουμε θα καθορίσει την τελική θερμιδική αξία του γεύματος.

Συνεπώς είναι στο χέρι μας αν τα ζυμαρικά θα μας παχύνουν ή όχι. Απ’ την άλλη πλευρά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να παρέχουμε στον οργανισμό μας καθημερινά μία ποσότητα τροφίμων της παραπάνω ομάδας. Έτσι, λοιπόν, όταν τα ζυμαρικά συμπεριλαμβάνονται σε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο με σκοπό την απώλεια βάρους, χωρίς την συνύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων άλλων τροφίμων της ομάδας όπως ψωμί ή ρύζι ή πατάτα, τότε η επιτυχία του θεωρείται δεδομένη.


Τα θετικά της κατανάλωσης

Το όφελος από τα ζυμαρικά στην διατροφή μας, πέρα της γευστικής ικανοποίησης, είναι μεγάλο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β1 και Β3 (βασικές για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), μαγνησίου, σίδηρου και ψευδαργύρου (απαραίτητα ιχνοστοιχεία για την καλή μυϊκή λειτουργία). Όταν μάλιστα τα ζυμαρικά είναι ολικής άλεσης, τότε παρέχουν επιπλέον σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετισθεί με πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τύποι και ιδανικά συνοδευτικά

Η επιλογή μεταξύ των απλών ζυμαρικών ή αυτών με αυγό και γάλα ορίζεται μόνο από τις γευστικές μας προτιμήσεις. Ο εμπλουτισμός των ζυμαρικών με αυγό και γάλα, αυξάνει ελαφρώς την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, λιπαρά και χοληστερόλη, χωρίς όμως να κάνει ουσιαστική διαφορά. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει διαφορά ως προς τα θρεπτικά συστατικά μεταξύ των φρέσκων και των συσκευασμένων ζυμαρικών. Ο τρόπος όμως που θα τα σερβίρουμε μπορεί να αλλάξει πολύ τόσο τη θερμιδική αξία του πιάτου, όσο και τη συνολική λήψη θρεπτικών συστατικών.

Παιδιά και ενήλικες είναι καλό να καταναλώνουν ζυμαρικά χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, και ιδιαίτερα αν αυτό είναι μαγειρεμένο. Έτσι το ιδανικό είναι να συνοδεύονται από σάλτσες κόκκινες, οι οποίες δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα λαδιού ή βουτύρου. Επίσης όταν χρησιμοποιείται ελαιόλαδο είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται προς το τέλος της παρασκευής. Για λευκές σάλτσες (με κρέμα γάλακτος) είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται κρέμες γάλακτος με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ιδανικές σάλτσες γενικότερα, για ένα υγιεινό γεύμα, είναι αυτές με λαχανικά, με θαλασσινά, με σάλτσα pesto που περιέχει ωμό ελαιόλαδο. Για τα παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες και λιπαρά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ζυμαρικά ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος ή κοτόπουλου (κοκκινιστό ή λεμονάτο αλλά με μειωμένη προσθήκη λίπους).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon