Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή και νέα ζωή: Τρόφιμα που οδηγούν σε βιολογική γήρανση

Διατροφή και νέα ζωή: Τρόφιμα που οδηγούν σε βιολογική γήρανση

Διατροφή και νέα ζωή: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που τείνουν να γίνουν η νέα πραγματικότητα στην καθημερινή μας διατροφή, σχετίζονται με αλλαγές στα χρωμοσώματα, που οδηγούν σε βιολογική γήρανση – Δείτε ποια είναι και βγάλτε τα από τη διατροφή σας σήμερα κιόλας! Νέα μελέτη αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) και στη μείωση του μήκους των τελομερών, τμήματα των χρωμοσωμάτων που συχνά χρησιμοποιούνται ως δείκτες της βιολογικής ηλικίας. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), υποστηρίζει ότι τα άτομα με υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (περισσότερες από 3 μερίδες/ημέρα) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μικρότερα τελομερή, στοιχείο που αποτελεί δείκτη της βιολογικής γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι η διατροφή μπορεί να προκαλεί την ταχύτερη γήρανση των κυττάρων.

Τα τελομερή είναι δομές που σχηματίζονται από ένα τμήμα του DNA μαζί με εξειδικευμένες πρωτεΐνες, βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και είναι σημαντικά για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ακεραιότητας των χρωμοσωμάτων και κατ’επέκταση του DNA στο οποίο βασίζεται κάθε κύτταρο του σώματος για να λειτουργήσει. Καθώς μεγαλώνουμε, το μήκος τους μειώνεται, καθώς κάθε φορά που ένα κύτταρο διασπάται, ένα τμήμα του τελομερούς χάνεται. Για το λόγο αυτό, το μήκος του τελομερούς (TL) θεωρείται δείκτης της βιολογικής ηλικίας.

Η κατανάλωση φρέσκων τροφίμων μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια στιγμή που αυξάνεται η πρόσληψη των UPF, δηλαδή των βιομηχανικών προϊόντων από ουσίες που προέρχονται από τρόφιμα (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλα, πρωτεΐνες) αλλά περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συχνά περιλαμβάνουν αρωματικές ύλες, χρωστικές, γαλακτοποιητές και άλλα πρόσθετα. Η διαδικασία και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τροφίμων UPF τα καθιστούν πολύ εύκολα στην κατανάλωση (έτοιμα προς κατανάλωση, μακράς συντήρησης), ιδιαίτερα ελκυστικά στους καταναλωτές και πολύ επικερδή για τους κατασκευαστές τους (συστατικά χαμηλού κόστους, αυξημένη διάρκεια ζωής στο ράφι). Οι ιδιότητες αυτές έχουν, ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα UPF να είναι ωθούν σε μια κακή ή μη ισορροπημένη διατροφή και να ωθούν στην υπερκατανάλωση, συχνά με κόστος για τις λιγότερο επεξεργασμένες και πιο θρεπτικές εναλλακτικές.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΙΛΑ: Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ

fast food.jpg

Έρευνες έχουν συνδέσει τα τρόφιμα UPF με σοβαρές ασθένειες όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η κατάθλιψη, ο διαβήτης τύπου 2 και διάφοροι τύπου καρκίνου. Οι καταστάσεις αυτές συχνά σχετίζονται με την ηλικία και συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την κυτταρική γήρανση που επίσης μπορεί να επηρεάσει το μήκος των τελομερών. Παρόλα αυτά, λίγες είναι μέχρι τώρα οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στο μήκος των τελομερών.

Ο στόχος των συγγραφέων της παρούσας εργασίας ήταν να αξιολογήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση UPF και τον κίνδυνο για το μήκος των τελομερών σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του συστήματος NOVA για την κατηγοριοποίηση του βαθμού επεξεργασίας του εκάστοτε τροφίμου.

Τα δεδομένα προήλθαν από συμμετέχοντες στο SUN Project του Πανεπιστημίου της Navarra στην Ισπανία, με την έρευνα να βασίζεται στην ανάλυση μιας γενετικής μελέτης του 2008 με άτομα άνω των 55 ετών. Συνολικά, 886 συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα σάλιου για ανάλυση DNA, καθώς και ακριβή στοιχεία για την καθημερινή τους πρόσληψη τροφίμων. Συνολικά 645 άνδρες και 241 γυναίκες μέσης ηλικίας 67,7 ετών συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες, από τη «χαμηλότερη» στην «υψηλότερη» βάσει της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων: λιγότερες από 2 μερίδες/ημέρα, 2-2,5 μερίδες/ημέρα, περισσότερες από 2,5-3 μερίδες/ημέρα και περισσότερες από 3 μερίδες/ημέρα.

fat 1.jpg

 

Οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα ήταν πιο πιθανό να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, μη φυσιολογικών λιπιδίων στο αίμα και να τρώνε περισσότερα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης, κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά, νάτριο, χοληστερόλη, ζαχαρούχα ροφήματα, πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένο κρέας και λιγότερους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα UPF παρατηρήθηκε πως ήταν λιγότερο πιθανό να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει συνδεθεί με βελτιωμένη γενική υγεία και ειδικότερα μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ομάδα βρήκε ότι όσο αυξανόταν η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, τόσο εντείνονταν και οι πιθανότητες μειωμένου μήκους τελομερών, με κάθε ομάδα άνω του χαμηλότερου επιπέδου να διατρέχει αύξηση κινδύνου κατά 29%, 40% και 82% για τις ομάδες «μέτριας-χαμηλής», «μέτριας-υψηλής» και «υψηλής» κατανάλωσης UPF αντίστοιχα. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, τέλος, ότι η πρόσληψη UPF σχετιζόταν με τον κίνδυνο κατάθλιψης (ειδικά στους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας), υπέρτασης, αυξημένου βάρους/παχυσαρκίας και θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.

«Σε αυτή τη διατομεακή μελέτη ηλικιωμένων Ισπανών συμμετεχόντων, δείξαμε έναν ιδιαίτερα ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και το μήκος των τελομερών. Πλέον χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε εκτενέστερες μακροχρόνιες μελέτες με βασικές και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις του μήκους των τελομερών για να επιβεβαιωθούν αυτές οι παρατηρήσεις», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon