Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή κιλά: Η ώρα που τρώμε δείχνει πολλά

Διατροφή κιλά: Η ώρα που τρώμε δείχνει πολλά

Διατροφή κιλά: Μελέτη που έγινε σε περίπου 1.200 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), υποδεικνύει μια σύνδεση ανάμεσα στη μεγαλύτερη αναλογία της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου κατά το απόγευμα -με απλά λόγια, το κυρίως γεύμα- και την υψηλότερη συνολική πρόσληψη ενέργειας, αλλά και τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς το χρονικό διάστημα της ημέρας που καταναλώνεται το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και άλλες σωματικές διαδικασίες. Το αίσθημα της πείνας ακολουθεί ένα ισχυρό καθημερινό και ρυθμικό μοτίβο, το οποίο συχνά είναι πιο έντονο αργά μέσα στην ημέρα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο το είδος όσο και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Σκοπός της έρευνας της Judith Baird από το Κέντρο NICHE του Πανεπιστημίου Ulster στη Βόρεια Ιρλανδία, λοιπόν, ήταν να διερευνήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του απογεύματος και τη συνολική πρόσληψη ενέργειας και την ποιότητα της διατροφής.

Η επιστημονική ομάδα επέλεξε μια ομάδα 1.177 ενηλίκων 19-64 ετών από την Εθνική Έρευνα Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας δεδομένα που περιελάμβαναν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τη διατροφική κατάσταση του γενικού πληθυσμού της χώρας από 18 μηνών και άνω, εξετάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 1000 συμμετεχόντων κάθε χρόνο (2012-2017).

 

diatrofi-peritta-kila.jpg

ΚΙΛΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες, βάσει της αναλογίας της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας μετά τις 18:00 το απόγευμα, από την χαμηλότερη κάτω του 31,4% έως την υψηλότερη, της οποίας η απογευματινή κατανάλωση φαγητού ξεπερνούσε το 48,6% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω βαθμολόγησης των ημερολογίων διατροφής που κρατούσαν οι συμμετέχοντες βάσει του Οδηγού Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά, ο οποίος κατηγοριοποιεί και βαθμολογεί τα τρόφιμα σύμφωνα με την αναλογία τους σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και το περιεχόμενό τους σε ενέργεια.

diatrofh.jpg

 

Σε όλη την ομάδα του δείγματος, η πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε σχεδόν το 40% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας (39,8%). Οι συγγραφείς βρήκαν μια σημαντική ποικιλία στη συνολική πρόσληψη ενέργειας των τεσσάρων ομάδων συμμετεχόντων, με τα άτομα που βρίσκονταν στην ομάδα της χαμηλότερης πρόσληψης το απόγευμα να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Η ποιότητα της διατροφής διέφερε και αυτή ανάμεσα στις ομάδες συμμετεχόντων, με εκείνους που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη αναλογία της πρόσληψης ενέργειας το απόγευμα να έχουν σημαντικά χειρότερη βαθμολογία στον Οδηγό Τροφίμων Πλούσιων σε Θρεπτικά Συστατικά από τους υπόλοιπους.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μιας μικρότερης αναλογίας από την πρόσληψη ενέργειας το απόγευμα μπορεί να σχετίζεται με μικρότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, ενώ η κατανάλωση μεγαλύτερης αναλογίας σχετίζεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής», αναφέρουν οι συγγραφείς και καταλήγουν: «Το χρονικό διάστημα της πρόσληψης ενέργειας μπορεί να είναι σημαντική τροποποιητική συμπεριφορά που θα πρέπει να σκεφτούμε για μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις. Τώρα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ώστε να εξεταστεί αν το μοίρασμα της πρόσληψης ενέργειας ή/και το είδος του φαγητού που καταναλώνεται το απόγευμα σχετίζονται με μέτρα της σύνθεσης του σώματος και της καρδιομεταβολικής υγείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Το ενεργειακό ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Close Icon