Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

Διατροφή φλεγμονές: Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων, ενδεχομένως αλλάζοντας το εντερικό μικροβίωμα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Gut. Κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα γονίδια των βακτηρίων που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο – το λεγόμενο «εντερικό μικροβίωμα» – μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Σε αυτή τη μελέτη, λοιπόν, οι επιστήμονες συνέκριναν το εντερικό μικροβίωμα σχεδόν 600 γηραιότερων ενηλίκων (ηλικίας από 65 έως 79 ετών), οι οποίοι είχαν κληθεί να ακολουθήσουν είτε μια μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι και με περιορισμένη πρόσληψη σε κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη, είτε τη συνηθισμένη διατροφή τους. Σημειώνεται ότι πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στο έντερο, αντίστασης στην ινσουλίνη, λιπώδους νόσου του ήπατος και άλλων παθήσεων.

Το ερώτημα της παρούσας μελέτης αφορούσε στο αν αυτά τα χαμηλότερα ποσοστά παθήσεων μπορεί να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που προκαλεί η διατροφή στο εντερικό μικροβίωμα. Μεταξύ των ανθρώπων που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή, παρατηρήθηκε πράγματι μειωμένη φλεγμονή, ενώ και το εντερικό τους μικροβίωμα είχε αλλάξει με τρόπους που, οι προηγούμενες ερευνητικές εργασίες είχαν δείξει ότι, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο, αντίσταση στην ινσουλίνη, λιπώδους νόσου του ήπατος και κυτταρική βλάβη, αλλά και με βελτιωμένη γνωστική ικανότητα. Τέλος, το εντερικό μικροβίωμα επανήλθε σε λιγότερο υγιή κατάσταση μετά τη διακοπή της μεσογειακής διατροφής από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, πράγμα που υποδεικνύει ότι οι επωφελείς επιδράσεις της συγκεκριμένης διατροφής στην υγεία μπορεί να οφείλονται εν μέρει και στις αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Δείτε σχετικά: Χοληστερίνη διατροφή: ροφήματα βοηθούν στη μείωσή της.

mikroviwma.jpg

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε μερικά από αυτά για να φτιάξετε υγιεινά σπιτικά ροφήματα ενάντια στη φλεγμονή.

  1. Νερό + μαγειρική σόδα

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Journal of Immunology υπέδειξε ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να κατευνάσει τις φλεγμονές που παρατηρούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Να σημειωθεί ότι η μαγειρική σόδα δεν πρέπει να καταναλώνεται αδιάλυτη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μια καλή αναλογία είναι ¼ της κουταλιάς του γλυκού μαγειρική σόδα ανά 240 έως 360 ml νερό με συχνότητα περίπου δύο φορές την εβδομάδα, το πολύ για τέσσερις εβδομάδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μαγειρικής σόδας σε βάθος χρόνου μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για το συκώτι και τα οστά. Στη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω η κατανάλωση μαγειρικής σόδας περιορίστηκε στις δύο εβδομάδες.

  1. Πράσινος χυμός με μαϊντανό + τζίντζερ

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Cancer Letters, το ενεργό συστατικό του μαϊντανού, η καρνοσόλη, επιδρά στοχευμένα στις φλεγμονές στο σώμα. Και το τζίντζερ όμως, χάρη στο ενεργό συστατικό του, τη τζιντζερόλη, έχει διαπιστωμένη αντιφλεγμονώδη δράση και συγκεκριμένα αποτρέπει την παραγωγή ουσιών που πυροδοτούν και επιδεινώνουν τις φλεγμονές (προσταγλανδίνες, κυτταροκίνες κ.ά.).

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα έναν αντιφλεγμονώδη χυμό με μαϊντανό και τζίντζερ αναμειγνύοντας στο μπλέντερ τα παρακάτω υλικά:

1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό

2 φλιτζάνια σπανάκι

1 πράσινο μήλο

1 λεμόνι

1 μικρό αγγούρι

2-3 κλωνάρια σέλινο

2,5-5 εκατοστά ρίζα τζίντζερ φρεσκοτριμμένη

Μπορείτε να πίνετε τον χυμό καθημερινά για 8-12 εβδομάδες.

  1. Λεμόνι + κουρκουμάς

Όλο και περισσότερα είναι τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αξιοσημείωτη είναι η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει σημαντικά τους πόνους στις αρθρώσεις και τα επίπεδα της φλεγμονής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συνδυάζοντας τον κουρκουμά με το λεμόνι και το τζίντζερ, μπορείτε να φτιάξετε ένα αντιφλεγμονώδες ρόφημα που ταυτόχρονα διευκολύνει την πέψη. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

1 κουταλιά της σούπας τριμμένος κουρκουμάς

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι

3 φλιτζάνια νερό

Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές του γλυκού μέλι και λίγο πιπέρι καγιέν. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά. Σουρώστε το μείγμα και μοιράστε το σε δύο κούπες.

mediterranean-diet-pyramid.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon