Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ Covid: Γονιδιακή μετάλλαξη υπεύθυνη για το Αλτσχάιμερ αλλά και τη μόλυνση από Covid-19

Αλτσχάιμερ Covid: Γονιδιακή μετάλλαξη υπεύθυνη για το Αλτσχάιμερ αλλά και τη μόλυνση από Covid-19

Αλτσχάιμερ Covid: Ερευνητές στη Φινλανδία, όπου περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων φέρουν τη μετάλλαξη APOE4 που αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και της σοβαρής COVID-19.



Μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη γνωστή ως APOE4 είναι γνωστό από καιρό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί επίσης να προδιαθέτει τους ανθρώπους σε αυξημένη ευαισθησία στη μόλυνση από COVID-19 και σοβαρά συμπτώματα, καθώς και μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες. Ερευνητές στη Φινλανδία, όπου περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων φέρουν τη μετάλλαξη APOE4, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και της σοβαρής COVID-19. Μελέτησαν επίσης μικροσκοπικές αλλαγές στον εγκέφαλο στα πτώματα ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19 και εξέτασαν συμπτώματα μακροχρόνιας ψυχικής κόπωσης που βιώνουν ορισμένοι επιζώντες.


Η σημασία των ευρημάτων

“Το κοινό αλληλόμορφο ε4 του γονιδίου APOE φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαροής COVID-19 στον φινλανδικό πληθυσμό. Η σημασία του APOE4 τονίζεται στον φινλανδικό πληθυσμό, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη γενετική του ομοιογένεια”, δήλωσε ο ερευνητής. Δρ Λιίσα Μυλλυκάνγκα, σύμβουλος νευροπαθολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης COVID-19 που απαιτεί εντατική θεραπεία υπερδιπλασιάστηκε σε εκείνους με τη μετάλλαξη APOE4. Περισσότερες μικροσκοπικές εγκεφαλικές αιμορραγίες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα σοβαρού COVID βρέθηκαν επίσης σε φορείς αυτής της μετάλλαξης.

Η συν-συγγραφέας Δρ Johanna Hästbacka, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι, είπε ότι το APOE4 μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων “μακράς διάρκειας  COVID”, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην προσοχή και τη συγκέντρωση. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το έργο FinnGen, το οποίο συνδυάζει δεδομένα γονιδιώματος που παράγονται από δείγματα βιοτράπεζων με δεδομένα υγείας που έχουν συγκεντρωθεί από εθνικά μητρώα. Αυτή η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα 46.000 ανθρώπων, περισσότεροι από 2.600 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με COVID. Ο Myllykangas σημείωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID στη μελέτη ήταν μικρός και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ένα σημαντικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε στη μελέτη είναι η σύνδεση μεταξύ της COVID-19 και της εμφάνισης διαταραχών μνήμης σε φορείς APOE4, είπαν οι ερευνητές.

“Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες παρακολούθησης σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον COVID-19, όπως και η βασική έρευνα που επικεντρώνεται στις συνδυασμένες επιδράσεις του APOE4 και της συστηματικής φλεγμονής στους μηχανισμούς της μνήμης στον εγκέφαλο. Η ερευνητική μας ομάδα έχει έχει ήδη ξεκινήσει αυτές τις γραμμές περαιτέρω έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και στο HUS [Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι]», δήλωσε ο Μυλυκάνγκας σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της πρόσφατα στο περιοδικό Acta Neuropathologica Communications.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon