Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπερφαγία Παχυσαρκία: Η αποκωδικοποίηση των μηχανισμών του εγκεφάλου – “κλειδί” στο φαινόμενο

Υπερφαγία Παχυσαρκία: Η αποκωδικοποίηση των μηχανισμών του εγκεφάλου – “κλειδί” στο φαινόμενο

Ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου συμπεράσματος βλέπουμε πως το ενδογενές σύστημα οπιοειδών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιθυμία του να τρεφόμαστε παραπάνω από όσο χρειάζεται. Το σύστημα αυτό φαίνεται πως επηρεάζεται από συναισθηματικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες κάτι που δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.



Υπερφαγία Παχυσαρκία: Γιατί η επιθυμία μας να συνεχίσουμε να τρώμε είναι ισχυρότερη από το σήμα του εγκεφάλου που μας ειδοποιεί ότι είμαστε ήδη χορτάτοι; Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ανακαλύφθηκε πως υπάρχει μια “διαμάχη” μεταξύ δύο γειτονικών ομάδων εγκεφαλικών κυττάρων. Στη διαμάχη αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο το οπιοειδές σύστημα του εγκεφάλου και ο τρόπος που η ουσία ναλοξόνη καταστέλλει την υπερφαγία μπλοκάροντας το οπιοειδές σύστημα.


Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Proceedings of the National Academy of Sciences, έγινε σε εργαστηριακά ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα παρόμοιους μηχανισμούς και στους ανθρώπους. Ο κύριος ερευνητής Huda Akil, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξηγεί: «Η δουλειά μάς δείχνει πως τα σημάδια του κορεσμού δεν είναι αρκετά δυνατά ώστε να υπερνικήσουν την επιθυμία του να φάμε κι άλλο, η οποία έχει πολύ μεγάλη εξελικτική σημασία».

Τα παραπάνω κιλά και η παχυσαρκία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως παθήσεις του καρδιακού συστήματος, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο πρόβλημα υγείας, το οποίο επηρεάζει όλες τις οικονομικές τάξεις των χωρών. Τόσο εκείνες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα όσο και εκείνες με υψηλό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μάλιστα, εκτιμά πως από το 2016 το 39% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και το 13% είναι παχύσαρκοι.

Αποκωδικοποιώντας τους μηχανισμούς του εγκεφάλου

Η ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τους οδηγούς της παχυσαρκίας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Το ίδιο ισχύει και για τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την έναρξη και τη λήξη της κατανάλωσης. Οι ερευνητές, λοιπόν, επικεντρώθηκαν σε δύο μικρές ομάδες νευρικών κυττάρων ή αλλιώς νευρώνων που βρίσκονται στον υποθάλαμο, μια μικρή δομή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο συμπεριφορών και κινήτρων. Οι δύο αυτές ομάδες κυττάρων ονομάζονται προοπιομελανοκορτίνη (POMC) και το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο “αγκούτι” (agouti) (AgRP), και εντοπίζονται σε μια περιοχή του υποθαλάμου που ονομάζεται τοξοειδής πυρήνας (Arc).

Σε προηγούμενες έρευνες είχε ήδη ανακαλυφθεί πως ως αντίδραση σε συγκεκριμένα σήματα του εγκεφάλου, οι νευρώνες POMC δρουν σαν «φρένο» δηλαδή στέλνουν το σήμα που μας υποδεικνύει πως είμαστε χορτάτοι σταματώντας την κατανάλωση φαγητού ενώ οι νευρώνες AgRP δρουν σαν το «γκάζι», αυξάνοντας δηλαδή την επιθυμία να συνεχίσουμε να τρεφόμαστε.

Συνδυάζοντας το “φρένο” με το “γκάζι”

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι το πώς αντιδρούν μεταξύ τους αυτοί οι δύο νευρώνες. Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τα σήματα των δύο αυτών μηχανισμών χρησιμοποιώντας laser ώστε να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τα επιλεγμένα κύτταρα στα ποντίκια που έτρωγαν περισσότερο. Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως όταν ενεργοποίησαν τα POMC κύτταρα, αυτόματα ενεργοποιήθηκαν και τα γειτονικά AgRP κύτταρα. Αυτό σημαίνει πως και οι δύο ομάδες κυττάρων ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα, όμως το «γκάζι» ήταν αυτό που κέρδισε.

Με μια διαφορετική μέθοδο οι επιστήμονες είδαν πως μπορούσαν να πυροδοτήσουν τα POMC κύτταρα δίχως να ενεργοποιηθεί η άλλη ομάδα κυττάρων, κάτι που οδήγησε στη σημαντική μείωση της κατανάλωσης των ποντικιών. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν ενεργοποιούνται τα AgRP κύτταρα παράλληλα ενεργοποιείται και το σύστημα οπιοειδών του εγκεφάλου. Επομένως χορηγώντας στα ποντίκια την ναλοξόνη, σταμάτησε και η επιθυμία τροφής.

Ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου συμπεράσματος βλέπουμε πως το ενδογενές σύστημα οπιοειδών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιθυμία του να τρεφόμαστε παραπάνω από όσο χρειάζεται. Το σύστημα αυτό φαίνεται πως επηρεάζεται από συναισθηματικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες κάτι που δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως “αναισθητικό”

Πώς συνδέεται η θεραπεία της λεπτίνης με την απώλεια βάρους

Τα εγκεφαλικά ανοσοκύτταρα δυνητικός στόχος θεραπείας της παχυσαρκίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon