Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπασβεστιαιμία: Αιτίες, συμπτώματα και πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου φυσικά με υγιεινή διατροφή

Υπασβεστιαιμία: Αιτίες, συμπτώματα και πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου φυσικά με υγιεινή διατροφή

Υπασβεστιαιμία: Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό το μέταλλο παίζει ζωτικό ρόλο στη δραστηριότητα της καρδιάς και σας βοηθά να μετακινηθείτε.



Αισθάνεστε μούδιασμα στα άκρα σας, όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας; Έχετε αποφύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν υποκαθιστάτε επαρκώς τη διατροφή σας; Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να σας οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία, μια κατάσταση που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα σας. Η μείωση των μέσων επιπέδων ασβεστίου στον ορό ονομάζεται υπασβεστιαιμία.


Οι παραθυρεοειδείς αδένες, που υπάρχουν πίσω από τον θυρεοειδή αδένα σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό, παράγουν την παραθυρεοειδή ορμόνη (PTH). Αυτή η ορμόνη συνεργάζεται με την καλσιτονίνη, που απελευθερώνεται από τον θυρεοειδή αδένα, για να ελέγξει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας. Ενώ η PTH αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου, η καλσιτονίνη αντιτίθεται στη δράση της. Οποιαδήποτε απόκλιση στα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία.

Το ασβέστιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Αυτό το μέταλλο παίζει ζωτικό ρόλο στη δραστηριότητα της καρδιάς και σας βοηθά να μετακινηθείτε. Όταν δεν το έχετε αρκετό, αυξάνονται οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε οστεοπενία και οστεοπόρωση, καταστάσεις που εξασθενούν τα οστά. Η αιτιολογία αυτής της πάθησης προκύπτει από διάφορες αιτίες, όπως έλλειψη παραθυρεοειδών αδένων από τη γέννηση, βλάβη του αδένα από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία ή μείωση της λειτουργίας του λόγω χαμηλών επιπέδων μαγνησίου.

Καταστάσεις όπως η έλλειψη βιταμίνης D, τα νεφρικά προβλήματα και η οξεία φλεγμονή του παγκρέατος μπορούν επίσης να προκαλέσουν το ίδιο. Η μη λήψη επαρκούς ασβεστίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Μπορεί να εμφανίσετε μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιπλέξει και να εκδηλωθεί ως κρίσεις και σπασμοί των αεραγωγών και μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό. Τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται στενά με αυτά του ασβεστίου.

Εδώ είναι μερικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα σας:

  • Γιαούρτι: Εξαιρετική πηγή προβιοτικών, το γιαούρτι περιέχει επίσης αρκετές ποσότητες ασβεστίου που βοηθούν στην προαγωγή της καρδιακής υγείας. Το γιαούρτι δρα επίσης για να αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γαστρεντερικό σωλήνα, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα ασβεστίου.
  • Αμύγδαλα: Αυτοί οι ξηροί καρποί παρέχουν λιπαρά και πρωτεΐνες και είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και μαγνήσιο. Δεδομένου ότι τα επίπεδα μαγνησίου είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις υποασβεστιαιμικές καταστάσεις, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να επηρεάσει έμμεσα το ασβέστιο του ορού. Αυτό μειώνει επίσης τους κινδύνους για μεταβολικές ασθένειες.
  • Σύκα: Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα φρέσκα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Επιπλέον, παρέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, προάγοντας έτσι τη συνολική υγεία. Περίπου 162 mg ασβεστίου μπορούν να προέρχονται από 100 g σύκων. Περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο μπορεί να συνεργαστεί και να επηρεάσει την οστική πυκνότητα.
  • Τυρί: Το τυρί παρμεζάνα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς προσφέρει επαρκή ποσότητα ασβεστίου ανά ουγγιά. Καθώς είναι γαλακτοκομικό προϊόν, αφομοιώνεται και απορροφάται πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στις γυναίκες.
  • Γάλα: Ένα από τα πιο ευρέως (και παραδοσιακά) χρησιμοποιούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Αν και το αγελαδινό γάλα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, το κατσικίσιο γάλα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα είναι επίσης πηγή βιταμινών Α και D.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 οφέλη για την υγεία του Kale

Υπερτροφές για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη στο αίμα σας

Πώς μπορεί η ζάχαρη να αυξήσει τις πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά;

Ειδικοί μιλούν για τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon