Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Θα μπορούσε ένα φυτό να πάρει τη θέση των βλαβερών χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην παρασκευή αλλαντικών; Το ιαπωνικό φυτό knotwood ίσως είναι η λύση, έτσι ώστε να ενταχθούν τα αλλαντικά στα πλαίσια μιας υγιεινούς διατροφής.


Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το ιαπωνικό φυτό knotweed θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πιο υγιεινών αλλαντικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που εισβάλλει σε κήπους και κτίρια περιέχει το κλειδί για μια πιο υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, περιέχει μια χημική ουσία που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του συντηρητικού νιτρώδους νατρίου, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, στα αλλαντικά. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το μπέικον πιο ασφαλές για κατανάλωση. Το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα αλλαντικά, όπως λουκάνικα και ζαμπόν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Άλλωστε, οι δίαιτες υψηλές σε νιτρώδη έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ευρήματα που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης

“Τα τελευταία ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση φυσικών πρόσθετων στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μειώνει τη δημιουργία ενώσεων στο σώμα που συνδέονται με τον καρκίνο”, δήλωσε ο ερευνητής Gunter Kuhnle. Είναι καθηγητής επιστήμης διατροφής και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Kuhnle και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που περιλαμβάνει φυσικά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα μειώνουν τα νιτρώδη που προστίθενται για τη διατήρηση του κρέατος. Τα λουκάνικα και τα ζαμπόν που δημιούργησαν είχαν συντηρητικά από ένα μείγμα φυτών και φρούτων. Μέσα στο μείγμα υπήρχαν ίχνη δεντρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ρεσβερατρόλης. το τελευταίο είναι το εκχύλισμα που προήλθε από το ιαπωνικό knotweed.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα νιτρώδους στα κόπρανα των συμμετεχόντων. Τα έλεγξαν υπό 3 διαφορετικές προϋποθέσεις:

  • αφού έτρωγαν συμβατικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας,
  • μετά την κατανάλωση λευκού κρέατος, και τέλος
  • ύστερα από κατανάλωση φαγητού με τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα νιτρώδους σε εκείνους που έτρωγαν τα ειδικά παρασκευασμένα αλλαντικά. “Παραδόξως, τα φυσικά πρόσθετα φάνηκαν να έχουν κάποια προστατευτική δράση ακόμη και όταν το κόκκινο κρέας περιείχε νιτρώδη άλατα”, δήλωσε ο Kuhnle σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυσικά πρόσθετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν μερικές από τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των νιτρωδών, ακόμη και σε τρόφιμα όπου δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εντελώς συντηρητικά νιτρώδους.”

Η προοπτική αλλαντικών που κατατάσσονται στις υγιεινές τροφές είναι από μόνη της ενθαρρυντική. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα έχουν αποβάλει όμως ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους, έχοντας στο νου πόσο βλαβερά μπορούν να γίνουν για τον οργανισμό. Μια τέτοια επεξεργασία που “παίρνει από πάνω τους” το στίγμα του βλαβερού τροφίμου ενδέχεται να ανακουφίσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένονται φυσικά περαιτέρω μελέτες επί του θέματος, όμως η πορεία δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για υγιεινά σνακ γραφείου με υπέροχη γεύση

Υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια εν μέσω πανδημίας

Τρόφιμα χωρίς λακτόζη : Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Οι αλλαγές στην προσωπικότητα είναι σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ, όχι προειδοποίηση

Αλτσχάιμερ: Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι αλλαγές στην προσωπικότητα μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια νευροεκφυλιστικών ασθενειών, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές δεν προβλέπουν απαραίτητα το Αλτσχάιμερ.

Πώς η εποπτευόμενη άσκηση βοηθά στην καθημερινότητα των ασθενών με στεφανιαία νόσο

Στεφανιαία νόσος: Τα προγράμματα εποπτευόμενης άσκησης έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά τη ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής σε άτομα που ζουν με στεφανιαία νόσο.

Τι είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Έρπης γεννητικών οργάνων: Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα του έρπητα των γεννητικών οργάνων αυξάνεται παγκοσμίως, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης για την πρόληψη και τη διαχείριση.

Τα αυτιστικά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην υγειονομική περίθαλψη

Υγειονομική περίθαλψη: Μελέτη αποκαλύπτει ότι τα άτομα που είναι τόσο αυτιστικά όσο και τρανς ή έμφυλα διαφοροποιημένα βιώνουν φτωχότερα αποτελέσματα υγείας και αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι η φροντίδα σκύλου η καθημερινή άσκηση που προστατεύει τους ηλικιωμένους από πτώσεις

Φροντίδα σκύλου: Η τακτική βόλτα με σκύλο έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση του κινδύνου πτώσεων.

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Close Icon