Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Θα μπορούσε ένα φυτό να πάρει τη θέση των βλαβερών χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην παρασκευή αλλαντικών; Το ιαπωνικό φυτό knotwood ίσως είναι η λύση, έτσι ώστε να ενταχθούν τα αλλαντικά στα πλαίσια μιας υγιεινούς διατροφής.



Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το ιαπωνικό φυτό knotweed θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πιο υγιεινών αλλαντικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που εισβάλλει σε κήπους και κτίρια περιέχει το κλειδί για μια πιο υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, περιέχει μια χημική ουσία που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του συντηρητικού νιτρώδους νατρίου, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, στα αλλαντικά. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το μπέικον πιο ασφαλές για κατανάλωση. Το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα αλλαντικά, όπως λουκάνικα και ζαμπόν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Άλλωστε, οι δίαιτες υψηλές σε νιτρώδη έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.


Ευρήματα που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης

“Τα τελευταία ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση φυσικών πρόσθετων στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μειώνει τη δημιουργία ενώσεων στο σώμα που συνδέονται με τον καρκίνο”, δήλωσε ο ερευνητής Gunter Kuhnle. Είναι καθηγητής επιστήμης διατροφής και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Kuhnle και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που περιλαμβάνει φυσικά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα μειώνουν τα νιτρώδη που προστίθενται για τη διατήρηση του κρέατος. Τα λουκάνικα και τα ζαμπόν που δημιούργησαν είχαν συντηρητικά από ένα μείγμα φυτών και φρούτων. Μέσα στο μείγμα υπήρχαν ίχνη δεντρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ρεσβερατρόλης. το τελευταίο είναι το εκχύλισμα που προήλθε από το ιαπωνικό knotweed.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα νιτρώδους στα κόπρανα των συμμετεχόντων. Τα έλεγξαν υπό 3 διαφορετικές προϋποθέσεις:

  • αφού έτρωγαν συμβατικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας,
  • μετά την κατανάλωση λευκού κρέατος, και τέλος
  • ύστερα από κατανάλωση φαγητού με τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα νιτρώδους σε εκείνους που έτρωγαν τα ειδικά παρασκευασμένα αλλαντικά. “Παραδόξως, τα φυσικά πρόσθετα φάνηκαν να έχουν κάποια προστατευτική δράση ακόμη και όταν το κόκκινο κρέας περιείχε νιτρώδη άλατα”, δήλωσε ο Kuhnle σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυσικά πρόσθετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν μερικές από τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των νιτρωδών, ακόμη και σε τρόφιμα όπου δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εντελώς συντηρητικά νιτρώδους.”

Η προοπτική αλλαντικών που κατατάσσονται στις υγιεινές τροφές είναι από μόνη της ενθαρρυντική. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα έχουν αποβάλει όμως ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους, έχοντας στο νου πόσο βλαβερά μπορούν να γίνουν για τον οργανισμό. Μια τέτοια επεξεργασία που “παίρνει από πάνω τους” το στίγμα του βλαβερού τροφίμου ενδέχεται να ανακουφίσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένονται φυσικά περαιτέρω μελέτες επί του θέματος, όμως η πορεία δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για υγιεινά σνακ γραφείου με υπέροχη γεύση

Υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια εν μέσω πανδημίας

Τρόφιμα χωρίς λακτόζη : Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Διαδικτυακή σύνδεση: Συμβάλλει στην ευημερία των ηλικιωμένων και στην υγεία τους

Διαδικτυακή σύνδεση: Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την εργασιακή μνήμη

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές έχουν γενικά πολύ καλύτερη εργασιακή μνήμη σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν καθιστική ζωή.

Οστεοπόρωση: Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την οστική υγεία

Οστεοπόρωση: Με την πάροδο των χρόνων, η διατήρηση της υγείας των οστών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την αποφυγή καταγμάτων, οστεοπόρωσης και άλλων σχετικών προβλημάτων.

Οικιακές ευθύνες: Μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση και την ερωτική διάθεση;

Οικιακές ευθύνες: Τα οικιακά καθήκοντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντική πηγή άγχους, ειδικά όταν συσσωρεύονται ή όταν δεν μοιράζονται εξίσου.

Ορμονικές αλλαγές: Κάνουν τις γυναίκες να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα;

Ορμονικές αλλαγές: Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία, ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τους άνδρες.

Γνωστική εφεδρεία: Η εκπαίδευση βοηθά τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει τη γήρανση και την άνοια;

Γνωστική εφεδρεία: Η έρευνα δείχνει ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και στον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας καθώς τα άτομα γερνούν.

Close Icon