Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Ιαπωνικό φυτό χρησιμοποιείται αντί για βλαβερά συντηρητικά με νιτρώδες νάτριο

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Θα μπορούσε ένα φυτό να πάρει τη θέση των βλαβερών χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην παρασκευή αλλαντικών; Το ιαπωνικό φυτό knotwood ίσως είναι η λύση, έτσι ώστε να ενταχθούν τα αλλαντικά στα πλαίσια μιας υγιεινούς διατροφής.


Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το ιαπωνικό φυτό knotweed θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πιο υγιεινών αλλαντικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που εισβάλλει σε κήπους και κτίρια περιέχει το κλειδί για μια πιο υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, περιέχει μια χημική ουσία που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του συντηρητικού νιτρώδους νατρίου, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, στα αλλαντικά. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το μπέικον πιο ασφαλές για κατανάλωση. Το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα αλλαντικά, όπως λουκάνικα και ζαμπόν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Άλλωστε, οι δίαιτες υψηλές σε νιτρώδη έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ευρήματα που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης

“Τα τελευταία ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση φυσικών πρόσθετων στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μειώνει τη δημιουργία ενώσεων στο σώμα που συνδέονται με τον καρκίνο”, δήλωσε ο ερευνητής Gunter Kuhnle. Είναι καθηγητής επιστήμης διατροφής και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Kuhnle και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που περιλαμβάνει φυσικά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα μειώνουν τα νιτρώδη που προστίθενται για τη διατήρηση του κρέατος. Τα λουκάνικα και τα ζαμπόν που δημιούργησαν είχαν συντηρητικά από ένα μείγμα φυτών και φρούτων. Μέσα στο μείγμα υπήρχαν ίχνη δεντρολίβανου, πράσινου τσαγιού και ρεσβερατρόλης. το τελευταίο είναι το εκχύλισμα που προήλθε από το ιαπωνικό knotweed.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα νιτρώδους στα κόπρανα των συμμετεχόντων. Τα έλεγξαν υπό 3 διαφορετικές προϋποθέσεις:

  • αφού έτρωγαν συμβατικά επεξεργασμένο κόκκινο κρέας,
  • μετά την κατανάλωση λευκού κρέατος, και τέλος
  • ύστερα από κατανάλωση φαγητού με τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα νιτρώδους σε εκείνους που έτρωγαν τα ειδικά παρασκευασμένα αλλαντικά. “Παραδόξως, τα φυσικά πρόσθετα φάνηκαν να έχουν κάποια προστατευτική δράση ακόμη και όταν το κόκκινο κρέας περιείχε νιτρώδη άλατα”, δήλωσε ο Kuhnle σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυσικά πρόσθετα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν μερικές από τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των νιτρωδών, ακόμη και σε τρόφιμα όπου δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εντελώς συντηρητικά νιτρώδους.”

Η προοπτική αλλαντικών που κατατάσσονται στις υγιεινές τροφές είναι από μόνη της ενθαρρυντική. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα έχουν αποβάλει όμως ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους, έχοντας στο νου πόσο βλαβερά μπορούν να γίνουν για τον οργανισμό. Μια τέτοια επεξεργασία που “παίρνει από πάνω τους” το στίγμα του βλαβερού τροφίμου ενδέχεται να ανακουφίσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένονται φυσικά περαιτέρω μελέτες επί του θέματος, όμως η πορεία δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για υγιεινά σνακ γραφείου με υπέροχη γεύση

Υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια εν μέσω πανδημίας

Τρόφιμα χωρίς λακτόζη : Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Το μεσογειακό στυλ διατροφής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέονται το βάρος και η έμμηνος ρύση;

Οι μικρές αλλαγές στο πότε έρχεται η περίοδός σας ή πόσο διαρκεί είναι συνήθως αβλαβείς. Ομοίως, οι μικρές διακυμάνσεις στο βάρος συνήθως δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην περίοδό σας.

Απώλεια μνήμης μετά από εγκεφαλικό

Απώλεια μνήμης: Η απώλεια μνήμης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κοινή συνέπεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί βλάβη σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη

Αντιδραστικότητα και επίγνωση στην εφηβεία 

Εφηβεία: Η αντιδραστικότητα και η επίγνωση αλληλεπιδρούν με έναν περίπλοκο τρόπο. Για παράδειγμα, όταν οι έφηβοι βιώνουν έντονα συναισθήματα, μπορεί να αντιδρούν παρορμητικά, παραβλέποντας τις κοινωνικές συνέπειες.

Πώς να αναγνωρίσετε την ορμονική ημικρανία

Ορμονική ημικρανία: Η ορμονική ημικρανία είναι μια μορφή ημικρανίας που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων. Για να την ξεχωρίσετε από άλλες μορφές ημικρανίας

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Δημιουργική γραφή και ψυχική ανθεκτικότητα

Δημιουργική γραφή: Όταν ένα παιδί ολοκληρώνει μια ιστορία ή ένα ποίημα, νιώθει περήφανο για το έργο του και αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του. Αυτή η αίσθηση επιτυχίας μπορεί να μεταφραστεί σε άλλες πτυχές της ζωής του, βοηθώντας το να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Η μουσική βοηθά παιδιά με δυσλεξία;

Μουσική: Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ικανότητα ανάγνωσης, γραφής και επεξεργασίας του λόγου. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων

Sex tips με τον υδράργυρο στο μηδέν

Σεξ χιόνι: Ο χειμώνας προσφέρει το τέλειο σκηνικό για εμβάθυνση της οικειότητας, προσθέτοντας ζεστασιά στις πιο κρύες μέρες.

Close Icon