Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βρέφος ηλικία διατροφή: Τα λάθη των γονιών στην εξέλιξη των παιδιών

Βρέφος ηλικία διατροφή: Τα λάθη των γονιών στην εξέλιξη των παιδιών

Τα βρέφη που υπερσιτίζονται έχουν αλλαγές στο DNA τους που φυσιολογικά παρατηρούνται σε άτομα μέσης ηλικίας, υποστηρίζει νέα μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα

Βρέφος ηλικία διατροφή: Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής Baylor παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που υπερσιτίζονταν ως βρέφη είχαν γενετικές αλλαγές που σχετίζονταν με πρόωρη γήρανση, συγκριτικά με τα τρωκτικά που έτρωγαν επαρκής ποσότητες τροφής όταν ήταν μωρά. Οι ίδιες αλλαγές συμβαίνουν και στους ανθρώπους που εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2 και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να και να προβλέπουν την απαρχή της νόσου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του Environmental Epigenetics, φυσικά οι γονείς όταν γεννιέται το παιδί έχουν την αγωνία αν σιτίζεται επαρκώς. Κι ενώ τεχνικά είναι αδύνατο να υπερσιτιστεί ένα βρέφος, θεωρείται πιθανό. Και μπορεί να μην προκύπτει άμεσος κίνδυνος στην περίπτωση που το βρέφος υπερσιτιστεί, οι επιπτώσεις μπορεί να φανούν αργότερα, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδα ποντικιών: την ομάδα ελέγχου που είχε ανατροφή κανονικά, δηλαδή με υπολογισμένα γεύματα τις πρώτες 21 ημέρες της ζωής τους (το αντίστοιχο δηλαδή της βρεφικής ηλικίας) και μια άλλη που μπορούσε να φάει όσο ήθελε. Και φυσικά κατέληξαν να υπερσιτίζονται. Όπως υποψιάζονταν οι ειδικοί αυτά τα πειραματόζωα όχι μόνο εξελίχθηκαν σε υπέρβαρα αλλά εμφάνισαν και γενετικές αλλαγές που τις θεώρησαν απόρροια της υπερσίτισης. Στις κλινικές μελέτες που έχουν γίνει σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, του οποίου η παχυσαρκία θεωρείται μείζον παράγοντας κινδύνου, έχουν εντοπιστεί γενετικές αλλαγές που δεν υπάρχουν στους υγιής ανθρώπους.


Τα νησίδια του παγκρέατος, κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, δεν λειτουργούν σωστά στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 το DNA των νησιδίων του παγκρέατος τείνουν να απορροφούν μεθύλια, χημικές ουσίες που διαταράσσουν την λειτουργία τους, προκαλώντας πιθανόν την εκδήλωση της νόσου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεθυλίωση μπορεί να είναι προγνωστικός δείκτης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση του οργανισμού. Τα μεθύλια συνήθως δεν αρχίζουν να εμφανίζονται παρά αργότερα στη ζωή μας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα μωρά ποντίκια που είχαν πρόσβαση σε ανεξέλεγκτες ποσότητες τροφής είχαν στον οργανισμό τους της χημικές αυτές ουσίες.

«Μέχρι την ηλικία του απογαλακτισμού, τα παγκρεατικά νησίδια των ποντικών που είχαν υπερσιτιστεί παρουσίαζαν ένα επιγενετικό προφίλ που έμοιαζε με αυτό των πολύ μεγαλύτερων ποντικών. Εμείς αυτό το θεωρούμε ως απόρροια της υπερσίτισης που επιτάχυνε επιγενετικά τη γήρανση των νησιδίων», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Robert Waterland. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα υπερσιτισμένα σε βρεφική ηλικία τρωκτικά είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας κάθε είδους καθώς μεγάλωναν, αλλά αυτά που αφορούσαν την ρύθμιση του σακχάρου ήταν συχνότερα. «Δεδομένου ότι η ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου του αίματος μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, αυτή η πρόωρη επιγενετική γήρανση μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς η υπερβολική σίτιση κατά τη βρεφική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη μετέπειτα στη ζωή μας», λέει ο Δρ. Waterland. Και το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παίζει ρόλο και στους ανθρώπους που έχουν φάει υπερβολικά ως βρέφη θέτοντάς τους σε δια βίου κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

Οι πιο σημαντικές συμβουλές για την πρώτη βουτιά στη θάλασσα του μωρού σας

Η καλή εμφάνιση δεν ενισχύει την αυτοπεποίθηση των εφήβων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

8 πράγματα που δεν μπορεί να κάνει το σώμα μας χωρίς επαρκή σίδηρο

Ανεπάρκεια σιδήρου: Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Sex tips για όσους έχουν χαμηλή λίμπιντο

Αναζωπυρώνοντας την επιθυμία: Θυμηθείτε, είναι εντάξει να προχωράτε αργά. Η ανοικοδόμηση της σεξουαλικής εμπιστοσύνης και επιθυμίας σας είναι ένα ταξίδι και κάθε βήμα μετράει.

Χειμερινή κατάθλιψη: Πώς να την διαχειριστείτε

Χειμερινή κατάθλιψη: Η κατάθλιψη του χειμώνα, γνωστή και ως εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ώρες ηλιοφάνειας μειώνονται και οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Θηλασμός: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια φυσική και όμορφη διαδικασία, αλλά απαιτεί προετοιμασία και γνώση για να γίνει πιο εύκολη και επιτυχημένη. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τον θηλασμό, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Χρόνιες ημικρανίες: Μπορεί να ευθύνεται η διατροφή σας;

Χρόνιες ημικρανίες: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά έχουν την ικανότητα να προκαλούν πονοκεφάλους ή να εντείνουν την ένταση των ημικρανιών, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ουσίες. Αν και η σύνδεση μεταξύ τροφών και πονοκεφάλων δεν είναι πάντοτε άμεσα εμφανής,

Close Icon