Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη Ε Έλλειψη: Ο ρόλος της έναντι του οξειδωτικού στρες και της προστασίας των κυττάρων

Βιταμίνη Ε Έλλειψη: Ο ρόλος της έναντι του οξειδωτικού στρες και της προστασίας των κυττάρων

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι η προσθήκη ενός ολόκληρου αυγού στις πολύχρωμες σαλάτες μπορεί να διεγείρει την απορρόφηση βιταμίνης Ε από τον οργανισμό.



Βιταμίνη Ε Έλλειψη: Η βιταμίνη Ε συγκαταλέγεται στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, καθώς συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο ενοχοποιείται για την εκδήλωση διάφορων ασθενειών και τη γήρανση των ιστών. Εναποτίθεται στις μεμβράνες των κυττάρων, εξουδετερώνοντας έτσι τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση.


Επίσης, δρα προληπτικά στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την ηλικία, όπως την στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την άνοια και άλλες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η ιδιότητά της να προσφέρει ασπίδα προστασίας στις μεμβράνες των κυττάρων. Παράλληλα, συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό των μυών και άλλων ιστών. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενώ μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Επίσης, αναστέλλει την οξείδωση του μηχανισμού μεταφοράς λιποπρωτεϊνών στα αγγεία προστατεύοντάς τα έτσι από την αρτηριοσκλήρυνση, ενώ συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους εκδήλωσης καρδιακών επεισοδίων. Ένα ακόμη σημαντικό όφελός της είναι ότι, με τη λήψη της βιταμίνης Ε, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό, κυρίως των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Σημάδια έλλειψης

Μυϊκή αδυναμία

  • Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Επειδή έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του σε μυική αδυναμία.
  • Μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα
  • Η βλάβη σε κάποια νεύρα εξαιτίας της έλλειψης μπορεί να τα εμποδίσει από το να μεταφέρουν σωστά κάποια σήματα προκαλώντας δυσλειτουργίες στον οργανισμό, όπως και περιφερική νευροπάθεια.
  • Δυσκολία στο περπάτημα και στον συγχρονισμό κινήσεων
  • Σε συνδυασμό με το παραπάνω, η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να βλάψει ένα είδος συγκεκριμένων νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για τα σήματα που μεταδίδει ο εγκέφαλος.
  • Προβλήματα στην όραση
  • Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να αποδυναμώσει τους υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή και σε άλλα κύτταρα στα μάτια προκαλώντας προβλήματα στην όραση.

Πηγές βιταμίνης Ε

Μια τέτοια έλλειψη όπως είπαμε είναι σχετικά σπάνια και παρουσιάζεται σε άτομα με τις παραπάνω παθήσεις ή σε άτομα των οποίων η διατροφή είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να πάρει κανείς από τα τρόφιμα την βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα φυτικά λάδια, όπως το πολύ θρεπτικό ελαιόλαδο, το γάλα και τα δημητριακά, στα περισσότερα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τις κόκκινες πιπεριές και το αβοκάντο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι η προσθήκη ενός ολόκληρου αυγού στις πολύχρωμες σαλάτες μπορεί να διεγείρει την απορρόφηση βιταμίνης Ε από τον οργανισμό.

Συμβουλή

Όπως ισχύει για κάθε βιταμίνη, έτσι και για την Ε, η υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό μπορεί να αποβεί τοξική. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, διάρροια, εμετούς και μυικούς πόνους. Επίσης, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάποια αντιπηκτικά φάρμακα και φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

H έλλειψη βιταμίνης E προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες

Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα ‘θαύματα’ της βιταμίνης Ε στο δέρμα μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon