Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη D: Υψηλότερα επίπεδα συνδέονται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Βιταμίνη D: Υψηλότερα επίπεδα συνδέονται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Βιταμίνη D: Χρησιμοποιείται από το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει τα οστά, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.



Σε μια πρόσφατη μελέτη, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Οι διαιτητικοί και διατροφικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με την ικανότητα σκέψης ή συλλογιστικής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά προηγούμενες μελέτες για τη βιταμίνη D εξέτασαν μόνο τη διατροφική πρόσληψη ή τις μετρήσεις της στο αίμα, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kyla Shea, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts.


Σύνδεση της βιταμίνης D με τη γνωστική λειτουργία

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 290 άτομα των οποίων η γνωστική λειτουργία είχε παρακολουθηθεί μακροπρόθεσμα και πριν από οποιαδήποτε γνωστή γνωστική έκπτωση. Ο μέσος όρος ηλικίας των υποκειμένων τη στιγμή του θανάτου ήταν 92 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D υπήρχε στον εγκεφαλικό ιστό και ότι τα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D στον εγκέφαλο ανέφεραν επίσης υψηλότερη γνωστική λειτουργία πριν από το θάνατο.

«Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του γερασμένου εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς άνοιες», δήλωσε η συν-συγγραφέας Sarah Booth, PhD, διευθύντρια του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center. με θέμα τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Τα επίπεδα βιταμίνης D εξετάστηκαν σε τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου ως μέρος της μελέτης:

  • δύο περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ,
  • μία περιοχή που σχετίζεται με άνοια που σχετίζεται με τη ροή του αίματος,
  • και μια τέταρτη περιοχή που δεν σχετίζεται με γνωστική έκπτωση.

Απαιτείται περαιτέρω μελέτη, είπαν οι ερευνητές, ιδιαίτερα επειδή δεν μπορούσαν να συνδέσουν τα επίπεδα βιταμίνης D με φυσιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Επίσης, τα επίπεδα βιταμίνης D είναι γνωστό ότι ποικίλλουν ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα και η μελέτη τους περιορίστηκε από την πλειονότητα των ατόμων που ήταν λευκά.

Η βιταμίνη D χρησιμοποιείται από το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει τα οστά, είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Βρίσκεται σε μικρό αριθμό τροφών και το δέρμα μας μπορεί να μετατρέψει το ηλιακό φως σε βιταμίνη D.

Τα συνιστώμενα επίπεδα συμπληρώματος βιταμίνης D είναι 400 διεθνείς μονάδες (IU) για παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών, 600 IU για άτομα ηλικίας 1 έως 70 ετών, και 800 IU για άτομα άνω των 70 ετών. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D με τη μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής, προειδοποίησε ο οργανισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει κινδύνους άνοιας που αφορούν μόνο τα άτομα με αφρικανική καταγωγή

Μπορούμε να αποτρέψουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε την απώλεια μνήμης;

Απειλείται η ζωή μας από την άνοια;

Γιατί ο εγκέφαλος του Αλτσχάιμερ γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη;

Γιατί δημιουργούνται αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon