Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Βιταμίνη D: Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D σας θέτει σε κίνδυνο για περισσότερα από απλά εξασθενημένα οστά, αναφέρει μια νέα σημαντική μελέτη.



Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D σας θέτει σε κίνδυνο για περισσότερα από απλά εξασθενημένα οστά, αναφέρει μια νέα σημαντική μελέτη. Πολύ λίγη βιταμίνη D στο σύστημά σας μπορεί να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς και τον ειδικό κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακή νόσο ή πνευμονική νόσο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 307.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.


Βιταμίνη D

«Κάθε μία από τις συγκεκριμένες για την αιτία μορφές θανάτου που αξιολογήσαμε απηχεί το ίδιο θέμα – αυτό είναι η σημασία της ύπαρξης επαρκούς βιταμίνης D πριν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε από αυτές τις προκλήσεις για τη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Joshua Sutherland. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Αυστραλιανό Κέντρο Ακριβείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως “βιταμίνη του ήλιου” επειδή το δέρμα σας συνθέτει τα θρεπτικά συστατικά κατά την έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως. Είναι κυρίως γνωστό ως ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών οστών.

Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται στα περισσότερα κύρια όργανα και ανθρώπινους ιστούς, υποδεικνύοντας ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση πολλών άλλων λειτουργιών στο σώμα, εξήγησαν οι ερευνητές στις σημειώσεις του φόντου.

Για να εξετάσουν την έκταση της σημασίας της βιταμίνης D, ο Σάδερλαντ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν την UK Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων βιοϊατρικής έρευνας που περιέχει σε βάθος γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε λίγο περισσότερα από 307.600 άτομα για τα οποία η UK Biobank είχε διαθέσιμες μετρήσεις τόσο των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα όσο και των γενετικών τους δεδομένων. Τα άτομα με γενετική προδιάθεση να υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η γενετική προαγωγή θα προωθούσε υγιή επίπεδα βιταμίνης D.

Η γενετικά προκαλούμενη ανεπάρκεια βιταμίνης D αύξησε επίσης τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιακή ασθένεια κατά 25%, καρκίνο κατά 16% και ασθένεια που σχετίζεται με τους πνεύμονες κατά 96%, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι πιθανότητες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D ενός ατόμου γινόταν πιο τρομερή, υποδεικνύοντας μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ του θρεπτικού συστατικού και της υγείας.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με ακραία ανεπάρκεια είχε έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιακή νόσο, τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από ασθένεια που σχετίζεται με τους πνεύμονες. Υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτό που δείχνει αυτή η μελέτη σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στην καταπολέμηση του καρκίνου, δήλωσε η Emma Laing, διευθύντρια διαιτολογίας στο College of Family and Consumer Sciences του University of Georgia, στην Ατλάντα.

«Η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδη και άλλα βιολογικά αποτελέσματα που έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την εξέλιξη του όγκου», είπε ο Laing. «Ωστόσο, τα δεδομένα εξακολουθούν να αναμιγνύονται σε σχέση με τη βιταμίνη D και τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από καρκίνο, και απαιτείται ακόμη πρόσθετη έρευνα».

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν επίσης τη σημασία της βιταμίνης D για την υγεία της καρδιάς, πρόσθεσε ο Laing. «Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις διαδικασίες που εμπλέκονται στη διατήρηση μιας φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και της καρδιαγγειακής λειτουργίας», είπε ο Laing. «Αν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, υπάρχουν και άλλες μελέτες που δεν δείχνουν αυτά τα οφέλη».

Ο Σάδερλαντ συμφώνησε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η βιταμίνη D μπορεί να προάγει καλύτερη υγεία σχετικά με καθεμία από τις συγκεκριμένες ασθένειες που αξιολογήσαμε», αλλά υποψιάζεται ότι η θρεπτική ουσία έχει στην πραγματικότητα πιο βασική σημασία για το ανθρώπινο σώμα.

«Ο απώτερος ρόλος της βιταμίνης D σε σενάρια που προκαλούν πρόκληση για τη ζωή είναι πιθανό να προάγει την ικανότητα διατήρησης, τουλάχιστον, των ελάχιστων φυσιολογικών αποθεμάτων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής», είπε ο Σάδερλαντ. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται σε όλο το σώμα και εξαιτίας αυτού, πολλά ρυθμιστικά συστήματα στο σώμα βασίζονται σε επαρκή επίπεδα της βιταμίνης».

Οι άνθρωποι που δεν κάνουν αρκετό ήλιο θα πρέπει να τρώνε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών ψαριών, μανιταριών και προϊόντων όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού και δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, είπαν οι Sutherland και Laing.

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη, «ειδικά εάν η υγιής έκθεση στον ήλιο είναι μια πρόκληση», είπε ο Σάδερλαντ. “Οι περισσότερες χώρες έχουν εθνικές κατευθυντήριες γραμμές που βοηθούν τα άτομα και τους επαγγελματίες υγείας σε κατάλληλες πρακτικές συμπληρωμάτων.”

Η ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους, σημείωσε ο Laing. «Είναι δύσκολο για τους ηλικιωμένους να λάβουν αρκετή βιταμίνη D επειδή η ικανότητα απορρόφησης αυτής της θρεπτικής ουσίας μειώνεται με την ηλικία και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση», είπε.

«Αν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D μέσω των τροφών, η αναζήτηση της συμβουλής του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται ένα συμπλήρωμα», συνέχισε ο Laing. «Μια υπάρχουσα διάγνωση οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης, το ιστορικό τροφών και φαρμάκων και τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι παράγοντες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλοί Ινδονήσιοι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας

4 Τρόποι για να φτάσετε τα 100!

Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

Γιατί οι άσπρες τρίχες εμφανίζονται πολλές φορές σε μικρή ηλικία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Close Icon