Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βακτήρια εντέρου: Επιστήμονες αναγνωρίζουν πώς τα ακίνδυνα βακτήρια μπορούν να γίνουν θανατηφόρα

Βακτήρια εντέρου: Επιστήμονες αναγνωρίζουν πώς τα ακίνδυνα βακτήρια μπορούν να γίνουν θανατηφόρα

Βακτήρια εντέρου: Οι επιστήμονες έχουν καθορίσει πώς τα ακίνδυνα βακτήρια του εντέρου E. coli στα κοτόπουλα μπορούν εύκολα να μαζέψουν τα γονίδια που απαιτούνται για να εξελιχθούν ώστε να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει προσδιορίσει πώς τα ακίνδυνα βακτήρια του εντέρου E. coli στα κοτόπουλα μπορούν εύκολα να μαζέψουν τα γονίδια που απαιτούνται για να εξελιχθούν για να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προειδοποιεί ότι τέτοιες λοιμώξεις όχι μόνο επηρεάζουν τη βιομηχανία πουλερικών, αλλά θα μπορούσαν επίσης να διασταυρωθούν για να μολύνουν τον άνθρωπο.

Το E. coli είναι ένα κοινό βακτήριο που ζει στα έντερα των περισσότερων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Είναι συνήθως ακίνδυνο όταν μένει στο έντερο, ωστόσο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο εάν εισβάλει στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια συστηματική λοίμωξη, η οποία μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

Το παθογόνο E.coli των πτηνών (APEC) είναι η πιο συχνή λοίμωξη σε κοτόπουλα που εκτρέφονται για κρέας ή αυγά. Μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο σε έως και 20 τοις εκατό των περιπτώσεων και προκαλεί απώλειες πολλών εκατομμυρίων λιρών στη βιομηχανία πουλερικών. Το πρόβλημα επιδεινώνεται αυξάνοντας την αντοχή στα αντιβιοτικά και οι λοιμώξεις ενέχουν επίσης κίνδυνο πρόκλησης ασθένειας στον άνθρωπο.

Η ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής το Κέντρο Εξέλιξης του Μίλνερ στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, ανίχνευσε και ανέλυσε ολόκληρα τα γονιδιώματα των βακτηρίων E.coli που βρέθηκαν σε υγιή και μολυσμένα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε εμπορικές πτηνοτροφικές μονάδες για να κατανοήσουν καλύτερα γιατί και πώς αυτά τα συνήθως αβλαβή σφάλματα μπορεί να γίνουν θανατηφόρα.

Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ένα μόνο γονίδιο υπεύθυνο για τη μετατροπή ενός αβλαβούς βακτηρίου σε παθογόνο, αλλά μάλλον ότι μπορεί να προκληθεί από διάφορους συνδυασμούς μιας διαφορετικής ομάδας γονιδίων.

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι όλα τα βακτήρια στο έντερο του κοτόπουλου έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα γονίδια που χρειάζονται για να μετατραπούν σε επικίνδυνη λοίμωξη, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οριζόντια μεταφορά γονιδίων.

Η οριζόντια μεταφορά γονιδίων επιτρέπει στα βακτήρια να αποκτήσουν νέο γενετικό υλικό από άλλα κοντινά βακτήρια. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη σάρωση μορίων DNA από νεκρά βακτήρια, με ανταλλαγή κλώνων DNA με «βακτηριακό φύλο» ή με μόλυνση από ιούς που μεταφέρουν DNA από το ένα βακτήριο στο άλλο.

Ο καθηγητής Sam Sheppard, από το Κέντρο Εξέλιξης του Milner στο Πανεπιστήμιο του Bath, ηγήθηκε της μελέτης. Είπε: «Προηγουμένως πιστεύαμε ότι το E. coli έγινε παθογόνο αποκτώντας συγκεκριμένα γονίδια από άλλα σφάλματα, συχνά συσκευασμένα σε κινητά στοιχεία που ονομάζονται πλασμίδια. Όμως, η μελέτη μας συνέκρινε τα γονιδιώματα του E.coli που προκαλούν ασθένειες και τα αβλαβή στα κοτόπουλα και διαπιστώσαμε ότι μπορούν να «γίνουν κακά» απλά μαζεύοντας γονίδια από το περιβάλλον τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αιματολογική εξέταση ανιχνεύει βιοδείκτες με προκαρκινικές αλλοιώσεις

Τι πρέπει να ξέρετε για το έλκος: Αιτιολογία, διάγνωση και θεραπεία

Οφέλη και κίνδυνοι από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών;

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, δηλαδή τη μάθηση και τη μνήμη τους, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Πώς μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη η ζάχαρη;

Ζάχαρη κατάθλιψη: Η κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές σε πολλές έρευνες. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχική υγεία

Close Icon