Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρόποι Φυσικοί: Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα

Τρόποι Φυσικοί: Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα

Τα αλκοολούχα ποτά είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και θερμίδες. Εάν αυτές οι θερμίδες παραμείνουν αχρησιμοποίητες, μπορούν να μετατραπούν σε τριγλυκερίδια και να αποθηκευτούν στα λιποκύτταρα



Τρόποι Φυσικοί: Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχουμε συχνά τα επίπεδά τους στο αίμα μας μέσω εξετάσεων αίματος, αν έχει ήδη παρατηρηθεί αύξησή τους. Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα μας. Αφού φάτε, το σώμα μας μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε σε τριγλυκερίδια και τα αποθηκεύει στα λιποκύτταρά σας για να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως ενέργεια.


Αν και τα τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντικό ενεργειακό απόθεμα για το σώμα μας, η ύπαρξη υπερβολικά πολλών τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Η παχυσαρκία, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, η τακτική χρήση αλκοόλ και η διατροφή με πολλές θερμίδες μπορούν να συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό το άρθρο διερευνά 8 τρόπους για να μειώσουμε με φυσικό τρόπο αυτό τον κίνδυνο.

  1. Στοχεύουμε σε ένα υγιές βάρος για εμάς

Η προσπάθεια επίτευξης ενός υγιούς σωματικού βάρους με την κατανάλωση λιγότερων περιττών θερμίδων μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια ακόμη και του 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Αν και ο στόχος είναι να διατηρηθεί η απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ακόμη και αν ανακτήσετε μέρος του βάρους.

  1. Περιορίζουμε την πρόσληψη ζάχαρης

Η επιπρόσθετη ζάχαρη βρίσκεται συνήθως στα γλυκά, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων. Η επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή μας μπορεί να μετατραπεί σε τριγλυκερίδια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Όμως, ευτυχώς, ακόμη και μια απλή αλλαγή, όπως η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με νερό μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια σε ορισμένους ανθρώπους.

  1. Ακολουθούμε με διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες

Όπως και η πρόσθετη ζάχαρη, οι επιπλέον θερμίδες από τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Μια μελέτη του 2006 εξέτασε πώς οι διάφορες προσλήψεις υδατανθράκων επηρέασαν τα τριγλυκερίδια. Όσοι έλαβαν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που παρείχε περίπου το 26% των θερμίδων από υδατάνθρακες είχαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων από εκείνους που έλαβαν δίαιτες υψηλότερων υδατανθράκων που παρείχαν έως και 54% των θερμίδων από υδατάνθρακες.

  1. Καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Βρίσκονται επίσης σε πολλές άλλες φυτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, των σπόρων, των δημητριακών και των οσπρίων. Η συμπερίληψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή μας μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του λίπους και της ζάχαρης στο λεπτό έντερο, βοηθώντας στη μείωση της ποσότητας των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

  1. Ασκούμαστε τακτικά

Η αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της HDL (καλής) χοληστερόλης στο αίμα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Όταν συνδυάζεται με απώλεια βάρους, μελέτες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης 5 ημέρες την εβδομάδα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία και κολύμπι.

  1. Αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά

Τα τεχνητά τρανς λιπαρά είναι ένας τύπος λίπους που προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συνήθως σε τηγανητά τρόφιμα του εμπορίου και σε αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με μερικώς υδρογονωμένα λάδια. Μπορούν επίσης να βρεθούν φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα ζωικά προϊόντα.

Λόγω των φλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, στα τρανς λιπαρά έχουν αποδοθεί πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση 16 μελετών ανέφερε ότι η αντικατάσταση των τρανς λιπαρών με πολυακόρεστα λιπαρά στη διατροφή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

  1. Καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

Τα λιπαρά ψάρια είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς και την ικανότητά τους να μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που θεωρείται απαραίτητο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Οι επίσημες οδηγίες των περισσότερων ειδικών συνιστούν την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα μείωσε σημαντικά τη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ο σολομός, η ρέγγα, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί είναι μερικά είδη ψαριών που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

  1. Περιορίζουμε την πρόσληψη αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και θερμίδες. Εάν αυτές οι θερμίδες παραμείνουν αχρησιμοποίητες, μπορούν να μετατραπούν σε τριγλυκερίδια και να αποθηκευτούν στα λιποκύτταρα. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη σύνθεση μεγάλων λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας στο ήπαρ, οι οποίες μεταφέρουν τριγλυκερίδια στον οργανισμό μας. Αν και παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα έως και 53%, ακόμη και αν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι αρχικά φυσιολογικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 μυστικά για να μειώσεις το βάρος σου

Τα ιχθυέλαια & φυτικές στερόλες μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Η διατροφή που μας προσφέρει υγεία και ευεξία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon