Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.



Τροφιμογενείς Ασθένειες: Τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες που ήταν διασκορπισμένες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία” (Applied and Environmental Microbiology). “Έχουμε βρει στο παρελθόν σημαντικές διαφορές στα πρότυπα των κουζινών, στις πρακτικές παρασκευής τροφίμων και στα καθεστώτα καθαρισμού μεταξύ Γαλλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας”, δήλωσε η Birgitte Moen, Ph.D., επιστήμονας-Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, Nofima Ås (Nofima-Norwegian Institute of Food, Fisheries and Aquaculture Research, Ås, Νορβηγία).


Στη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους εργασίας, λαβές και σκεύη καθαρισμού -σφουγγάρια και πανιά- που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες. Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλομορφία μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν οκτώ βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που πήραν δείγματα, τα οποία χαρακτήρισαν ως “βασική μικροβιακή χλωρίδα”. Αυτά περιελάμβαναν τα Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus. Στην έκθεση, οι συγγραφείς τόνισαν ότι ο πυρήνας του μικροβιόκοσμου παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών της μελέτης. Ορισμένες κουζίνες δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό, άλλες δεν διέθεταν εσωτερικό νεροχύτη και άλλες δεν είχαν πλυντήριο πιάτων. Επίσης, παρέμειναν, παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής τροφίμων, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, οι οποίες επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης. Η μελέτη παρακινήθηκε από την περιέργεια των συγγραφέων, δήλωσε η Moen. Τα βακτήρια στα τρόφιμα, στο έντερο, στα νοσοκομεία και στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων είχαν ερευνηθεί καλά, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα. Με μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ χωρών, “είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να το ψάξουμε αυτό”, πρόσθεσε η Moen.

Η ομάδα γνώριζε ότι τα επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω μολυσμένων τροφίμων και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενών ασθενειών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών, και ίσως θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και σε καλύτερα σκεύη καθαρισμού, δήλωσε η Moen.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστήμη του να μην πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα

Τι πρέπει να καθαρίζετε πρώτα στην κουζίνα σας;

Ισχύει πράγματι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Το σφουγγάρι δεν είναι το πιο βλαβερό μέρος στην κουζίνα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Διαδικτυακή σύνδεση: Συμβάλλει στην ευημερία των ηλικιωμένων και στην υγεία τους

Διαδικτυακή σύνδεση: Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την εργασιακή μνήμη

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές έχουν γενικά πολύ καλύτερη εργασιακή μνήμη σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν καθιστική ζωή.

Close Icon