Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρόφιμα: Πολλές τροφές που θεωρούμε «υγιεινές» είναι υπερ-επεξεργασμένες

Τρόφιμα: Πολλές τροφές που θεωρούμε «υγιεινές» είναι υπερ-επεξεργασμένες

Για δεκαετίες οι άνθρωποι έκαναν την «υγιεινή» αλλαγή από το βούτυρο στη μαργαρίνη με την ελπίδα να μειώσουν τα λιπαρά. Όμως, αυτό το άλειμμα έχει συχνά πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι βοηθούν στην συγκόλληση των συστατικών μεταξύ τους. Οι χημικές ουσίες λεκιθίνη, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων μπορούν να βρεθούν στον κατάλογο των συστατικών της μαργαρίνης και βρίσκονται, επίσης, σε πολλά τρόφιμα, από παγωτό μέχρι μαγιονέζα.

Τρόφιμα: Συχνά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αλλά δεν είναι μόνο τα πατατάκια και οι σοκολάτες για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε. Πολλά τρόφιμα που θεωρούμε «υγιεινά» είναι, επίσης, υπερ-επεξεργασμένα καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν θα βρίσκατε στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Διαβάζοντας μάλιστα τη συσκευασία μπορεί και να μην αναγνωρίζετε τα ονόματα των χρωστικών, των γλυκαντικών και των συντηρητικών. Εδώ, η DailyMail Online αποκαλύπτει μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να μην είχατε συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα είναι υπερ-επεξεργασμένα.


Έξι πολύ επεξεργασμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν και το σαλάμι μπορεί να φαίνονται εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε πρωτεΐνη στο σάντουιτς σας, αλλά πολλές συσκευασίες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτες χημικές ουσίες. Παρόλο που ορισμένα ζαμπόν συντηρούνται μόνο με αλάτι, όπως το ζαμπόν Πάρμας, πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα, περιέχουν σταθεροποιητές. Αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ή να βοηθήσουν στη διατήρηση της υφής, της δομής τους και να τα κάνουν πιο ορεκτικά. Αυτοί οι ενισχυτές υφής μπορούν να αναγνωριστούν στον κατάλογο των συστατικών ως τριφωσφορικό κάλιο, τριφωσφορικό πεντανάτριο και διφωσφορικό τετρακάλιο. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το ανακατασκευασμένο κρέας, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα, συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις, αναφέρει το NHS.

Μαργαρίνη

Για δεκαετίες οι άνθρωποι έκαναν την «υγιεινή» αλλαγή από το βούτυρο στη μαργαρίνη με την ελπίδα να μειώσουν τα λιπαρά. Όμως, αυτό το άλειμμα έχει συχνά πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι βοηθούν στην συγκόλληση των συστατικών μεταξύ τους. Οι χημικές ουσίες λεκιθίνη, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων μπορούν να βρεθούν στον κατάλογο των συστατικών της μαργαρίνης και βρίσκονται, επίσης, σε πολλά τρόφιμα, από παγωτό μέχρι μαγιονέζα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiome volume το 2021, αποκάλυψε πώς 20 γαλακτωματοποιητές επηρέασαν ένα τεχνητό μοντέλο του ανθρώπινου μικροβιώματος του εντέρου. Διαπίστωσε ότι πολλοί άλλαξαν το μικροβίωμα με τρόπο που θα μπορούσε να αυξήσει τη φλεγμονή.

Κουτιά σούπας

Παρόλο που μια σούπα όταν φτιάχνεται στο σπίτι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερ-επεξεργασμένη, οι σούπες που πωλούνται σε κονσέρβες έχουν συστατικά που συχνά είναι άγνωστα. Για παράδειγμα, μια κονσέρβα ντοματόσουπας περιέχει «ρυθμιστή οξύτητας – κιτρικό οξύ». Αυτός ο ρυθμιστής οξύτητας προστίθεται στη σούπα για να ελέγχει τη γεύση, καθώς και το επίπεδο PH για να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Συσκευασμένες μπάρες

Μπορεί να πωλούνται ως υγιεινά σνακ, αλλά αυτές οι μπάρες βρώμης και μούσλι είναι συχνά γεμάτες με τεχνητά γλυκαντικά και χημικά. Αν και φτιαγμένες κατά 60% από βρώμη, οι μπάρες περιέχουν τον γαλακτωματοποιητή λεκιθίνη. Και μπορεί να έχουν λίγες θερμίδες και να είναι φτιαγμένες με αποξηραμένα φρούτα, αλλά περιέχουν επίσης διογκωτικούς παράγοντες, ρυθμιστές οξύτητας, πηκτωματοποιητές και παράγοντες σύσφιξης. Η κατανάλωση ξηρών καρπών, βρώμης ή σπιτικών δημητριακών σε μπάρες είναι ένας τρόπος να αποφύγετε αυτές τις χημικές ουσίες και τα γλυκαντικά.

Πρωτεϊνικά ροφήματα

Τα ροφήματα αυτά, που πίνουν οι λάτρεις του γυμναστηρίου για να χτίσουν μυς, είναι συχνά αρωματισμένα με γλυκαντικές ουσίες. Κάποια δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και είναι χωρίς λιπαρά, αλλά περιέχουν το γλυκαντικό σουκραλόζη και διάφορους σταθεροποιητές. Μερικά, που πωλούνται σε πολλά σούπερ μάρκετ περιέχουν, επίσης, σουκραλόζη. Αυτό σημαίνει ότι τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Αν και η προσθήκη σουκραλόζης στα τρόφιμα δεν τα καθιστά υγιεινά, βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας, λέει το NHS.

Εναλλακτικές λύσεις κρέατος για χορτοφάγους

Τα στήθη κοτόπουλου και τα φιλέτα ψαριού είναι φαγητά που δεν είναι υπερ-επεξεργασμένα. Αλλά τα vegan τρόφιμα που αναδημιουργούνται για να μοιάζουν και να έχουν γεύση κρέατος, έχουν πρόσθετες αρωματικές ουσίες για να είναι εύγευστα και χημικές ουσίες για να φαίνονται ελκυστικά. Όπως για παράδειγμα το συντηρητικό και γλυκαντικό δεξτρόζη και επίσης το σταθεροποιητικό μεθυλοκυτταρίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 tips για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας

5 τροφές με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία

7 υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Η Μεσογειακή δίαιτα στέφθηκε νικήτρια ως η καλύτερη διατροφή για το 2022

Έφηβοι: Λιγότερες επεξεργασμένες τροφές στην πανδημία έπειτα από 30 χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Χρόνιες ημικρανίες: Μπορεί να ευθύνεται η διατροφή σας;

Χρόνιες ημικρανίες: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά έχουν την ικανότητα να προκαλούν πονοκεφάλους ή να εντείνουν την ένταση των ημικρανιών, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ουσίες. Αν και η σύνδεση μεταξύ τροφών και πονοκεφάλων δεν είναι πάντοτε άμεσα εμφανής,

Θλίψη: Τα σιωπηλά συμπτώματα που συχνά μένουν απαρατήρητα

Θλίψη: Η θλίψη είναι ένα έντονο συναισθηματικό και ψυχικό βάρος που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Συχνά, η κοινωνία περιμένει από τους ανθρώπους να εκφράζουν την θλίψη τους με εμφανή τρόπο, όπως το κλάμα ή η απομόνωση.

Σπίτι μου ΙΙ: Αρχές Ιανουαρίου θα τρέξει το πρόγραμμα για πολίτες μέχρι 50 ετών

Σπίτι μου ΙΙ: Κάποιος θα μπορεί να αποκτήσει κατοικία με επιτόκιο μειωμένο κατά 50%, ενώ θα διατεθούν συνολικά 2 δισ. ευρώ σε δάνεια, με πιο ευρύ εισοδηματικό και ηλικιακό πλαίσιο.

Βακτήρια εντέρου: Η επίδρασή τους στην ανάπτυξη των μυών μετά την άσκηση

Βακτήρια εντέρου: Ενισχύοντας τα ωφέλιμα βακτήρια μέσω διατροφικών αλλαγών και προβιοτικών, μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτελεσματικότερη μυϊκή ανάπτυξη.

Υγεία ωοθηκών: Τι πρέπει κάθε γυναίκα να ξέρει

Υγεία ωοθηκών: Η υγεία των ωοθηκών είναι θεμελιώδης για την αναπαραγωγική και ορμονική ισορροπία μιας γυναίκας. Οι ωοθήκες είναι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιακής κοιλότητας

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Τα brownies με τριπλή σοκολάτα είναι μια από τις πιο απολαυστικές και σοκολατένιες λιχουδιές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γλυκατζή. Η συνταγή αυτή συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους σοκολάτας

Close Icon