Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρόφιμα: Αυξάνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα

Τρόφιμα: Αυξάνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα

Τρόφιμα: Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η επίπτωση των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε σε προπανδημικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2022.



Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η συχνότητα εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδονται συνήθως μέσω των τροφίμων αυξήθηκε σε προπανδημικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2022. Η μελέτη, που διεξήχθη από την Miranda J. Delahoy, Ph.D., και τους συναδέλφους της από το CDC, είχε ως στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη των εντερικών λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Παθογόνοι Μικροοργανισμοί στα τρόφιμα

Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων της συμπεριφοράς, παρεμβάσεων δημόσιας υγείας και αλλαγών στις πρακτικές αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης και εξετάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση πολλών τροφιμογενών λοιμώξεων λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, με τη διακοπή αυτών των παρεμβάσεων το 2022, τα κρούσματα επανεμφανίστηκαν, τα διεθνή ταξίδια επανήλθαν και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση των εντερικών λοιμώξεων.

Τα ετήσια περιστατικά ασθενειών που προκαλούνται από παθογόνα όπως το Campylobacter, η Salmonella, η Shigella και η Listeria κατά τη διάρκεια του 2022 ήταν συγκρίσιμα με τα μέσα ετήσια περιστατικά που παρατηρήθηκαν από το 2016 έως το 2018. Ωστόσο, αναφέρθηκαν υψηλότερα περιστατικά ασθενειών που προκλήθηκαν από Escherichia coli που παράγουν τοξίνη Shiga, Yersinia, Vibrio και Cyclospora. Η αυξημένη χρήση διαγνωστικών δοκιμών ανεξάρτητων από την καλλιέργεια έπαιξε πιθανότατα ρόλο στην αυξημένη ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων με τον εντοπισμό περιπτώσεων που διαφορετικά θα έμεναν απαρατήρητες.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι δεν παρατηρήθηκε πρόοδος στη μείωση της επίπτωσης των εντερικών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς οι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 υποχώρησαν. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών τροφίμων, των μεταποιητών, των καταστημάτων λιανικής πώλησης, των εστιατορίων και των ρυθμιστικών αρχών. Αυτή η συλλογική προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της μόλυνσης από παθογόνα κατά τη σφαγή πουλερικών και στην πρόληψη της μόλυνσης των φυλλώδη λαχανικών, δύο κοινές πηγές τροφιμογενών ασθενειών.

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των τροφιμογενών λοιμώξεων, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση κατάλληλων πρακτικών χειρισμού και αποθήκευσης τροφίμων, τη διατήρηση αυστηρών προτύπων υγιεινής και την ενίσχυση των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων. Η συνεχής επιτήρηση και παρακολούθηση των τροφιμογενών ασθενειών είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των αναδυόμενων τάσεων και την εφαρμογή έγκαιρων παρεμβάσεων.

Συμπερασματικά, η έρευνα υπογραμμίζει ότι η επίπτωση των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε σε προπανδημικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2022. Υπογραμμίζει τη σημασία των συνεχών προσπαθειών για την πρόληψη και τον έλεγχο των εντερικών λοιμώξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων και στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε όλο το σύστημα τροφίμων. Με την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, μπορούμε να επιδιώξουμε μια ασφαλέστερη και υγιέστερη προμήθεια τροφίμων και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να κάνετε το δέρμα σας απαλό;

Χάστε κιλά ακολουθώντας απλά βήματα

Ποια τρόφιμα έχουν λιγότερες θερμίδες;

Μια μελέτη για τα ηλεκτρικά σήματα πίσω από την ανθρώπινη όσφρηση

Η διακοπή του γυμναστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους!

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Διαδικτυακή σύνδεση: Συμβάλλει στην ευημερία των ηλικιωμένων και στην υγεία τους

Διαδικτυακή σύνδεση: Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την εργασιακή μνήμη

Αθλητές vs καθιστική ζωή: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές έχουν γενικά πολύ καλύτερη εργασιακή μνήμη σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν καθιστική ζωή.

Οστεοπόρωση: Πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την οστική υγεία

Οστεοπόρωση: Με την πάροδο των χρόνων, η διατήρηση της υγείας των οστών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την αποφυγή καταγμάτων, οστεοπόρωσης και άλλων σχετικών προβλημάτων.

Close Icon