Τα υπολείμματα μπορεί να είναι ασφαλή για κατανάλωση, αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Αλλά αν έχετε ποτέ αμφιβολίες ή δεν πιστεύετε ότι θα τα φάτε μέσα σε δύο ημέρες, η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη θα σας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία από το να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
Τροφική Δηλητηρίαση: Η κατανάλωση υπολειμμάτων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα, να διαφοροποιήσετε το μαγειρικό σας ρεπερτόριο και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων. Όμως, η κατανάλωση υπολειμμάτων φαγητού μπορεί, επίσης, να είναι επικίνδυνη, καθώς αυτά τα τρόφιμα έχουν ήδη εκτεθεί σε βακτήρια στο περιβάλλον. Εάν δεν έχετε αποθηκεύσει και ξαναθερμάνετε τα υπολείμματα σωστά, μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να απειλήσει τη ζωή σας.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να αποφεύγετε τα υπολείμματα. Ακολουθώντας τις σωστές πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα αποφύγετε τη βλάβη όταν τρώτε υπολείμματα. Πόσο γρήγορα πρέπει να ψύχονται ή να καταψύχονται τα υπολείμματα; Τα βακτήρια υπάρχουν παντού στον κόσμο μας, συμπεριλαμβανομένων των κουζινών – και των τροφών μέσα σε αυτές. Τα βακτήρια που προκαλούν την αλλοίωση των τροφίμων μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα με τα σωστά θρεπτικά συστατικά, υγρασία και θερμοκρασίες. Μερικά διπλασιάζονται σε αριθμό σε μόλις 20 λεπτά. Είναι σημαντικό τα υπολείμματα να μπαίνουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εντός δύο ωρών το πολύ. Αυτή τη φορά η συμβουλή βασίζεται στο πόσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν τα βακτήρια στα τρόφιμα σε θερμοκρασίες που δεν βρίσκονται στο ψυγείο και σημαίνει ότι τα υπολείμματα φαγητού γίνονται λιγότερο ασφαλή για κατανάλωση όσο περισσότερο παραμένουν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 5°C. Θα πρέπει, επίσης, να φροντίσετε να καλύπτονται τα υπολείμματα. Η μεμβράνη προσκόλλησης και τα αεροστεγή καπάκια βοηθούν στην αποφυγή εισροής αέρα στο φαγητό. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς τα περισσότερα παθογόνα χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Πόσο καιρό είναι ασφαλή για κατανάλωση τα υπολείμματα στο ψυγείο; Το ψυγείο σας πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία μεταξύ 0 και 5°C, καθώς αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων τροφικής δηλητηρίασης στα υπολείμματα. Τα υπολείμματα πρέπει να καταναλωθούν εντός δύο ημερών, καθώς κάθε άλλο δίνει περισσότερο χρόνο στα επιβλαβή βακτήρια για να αναπτυχθούν. Πράγματι, παθογόνα όπως η Listeria, που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα γρίπης, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε θερμοκρασίες ψύξης και είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν πέρα από τις δύο ημέρες – γι’ αυτό είναι το συνιστώμενο χρονικό όριο για την αποθήκευση των υπολειμμάτων σας. Αν πιστεύετε ότι δεν θα φάτε τα υπολείμματά σας εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, σκεφτείτε να τα καταψύξετε. Τα υπολείμματα μπορούν να διατηρηθούν έως και τρεις μήνες εάν καταψυχθούν στους -18°C.
Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξαναζεστάνετε τα υπολείμματά σας
Όταν ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι ζεστό σε όλη τη διαδρομή. Αν όχι, μην το φάτε. Τα φαγητά που περισσεύουν θα πρέπει να ξαναζεσταθούν σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C. Για σάλτσες, μαγειρευτά, σούπες και σάλτσα, είναι καλύτερο να τα φέρετε σε πλήρη βράση, ανακατεύοντας για τουλάχιστον τρία λεπτά. Αυτές οι πρακτικές θα σκοτώσουν τα περισσότερα βακτήρια και θα απενεργοποιήσουν τυχόν ευαίσθητες στη θερμότητα βακτηριακές τοξίνες που υπάρχουν. Εάν ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα στον φούρνο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου σε τουλάχιστον 325°F (163°C ή ένδειξη αερίου 3) και ψήστε αρκετή ώρα για να ζεσταθεί πλήρως το φαγητό στους τουλάχιστον 74°C. Εάν ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα στον φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχουν εσωτερική θερμοκρασία 74°C πριν τα φάτε. Το να ξαναζεστάνετε τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας μια αργή κουζίνα δεν είναι καλή ιδέα γιατί εάν τα τρόφιμα παραμείνουν σε θερμοκρασία μικρότερη από 165°F για αρκετές ώρες, αυτό μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων—αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Μπορείτε να ζεστάνετε τα υπολείμματα περισσότερες από μία φορές
Πραγματικά δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα πάνω από μία φορά. Κάθε φορά που ένα τρόφιμο ζεσταίνεται και κρυώνει, παρέχει τη σωστή θερμοκρασία και τον χρόνο που απαιτείται για τυχόν επιβλαβή βακτήρια να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά. Αυτό στη συνέχεια καθιστά πιο δύσκολο για τη θερμότητα να σκοτώσει όλα τα παθογόνα που υπάρχουν την επόμενη φορά που θα ζεστάνετε τα υπολείμματα. Εάν πιστεύετε ότι δεν θα φάτε όλα τα υπολείμματα μέσα σε δύο ημέρες, σκεφτείτε να τα καταψύξετε. Μπορείτε να ζεστάνετε ξανά ένα πακέτο σε πακέτο; Το αν μπορείτε να ζεστάνετε ξανά με ασφάλεια τα τρόφιμα σε πακέτο εξαρτάται από τον τρόπο που τα αποθηκεύσατε. Εάν ήταν αποθηκευμένο ζεστό στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας ή αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου στο σπίτι σας για περισσότερες από δύο ώρες, τότε το γεύμα μπορεί να αποτελεί κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης—ειδικά εάν το έχετε ήδη αγγίξει ή το έχετε φάει εν μέρει (που εισάγει βακτήρια στο φαγητό). Αλλά αν δεν χειριστήκατε πολύ το φαγητό και το βάλατε στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την αγορά, τότε το πακέτο είναι ασφαλές να ξαναζεσταθεί—υπό την προϋπόθεση ότι την επόμενη φορά που θα καταναλωθεί θα θερμανθεί πρώτα σε θερμή θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C. Επίσης, δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για περισσότερο από δύο ημέρες.
Υπάρχουν μερικά φαγητά σε πακέτο που θα πρέπει να προσέξετε να τα αποθηκεύσετε ως υπολείμματα. Τα μαγειρεμένα πιάτα με ρύζι είναι ίσως τα πιο επικίνδυνα να σωθούν. Το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός βακτηρίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Ενώ το μητρικό βακτήριο σκοτώνεται όταν μαγειρεύεται το ρύζι, τα σπόρια του μπορούν να επιβιώσουν στη θερμοκρασία του βραστού νερού. Εάν το ρύζι δεν καταψυχθεί εντός δύο έως τριών ωρών από το μαγείρεμα, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια που με τη σειρά τους απελευθερώνουν τις τοξίνες του ρυζιού που προκαλούν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και έμετο. Όσο περισσότερο το μολυσμένο μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται να παραμείνει σε θερμοκρασία που δεν βρίσκεται στο ψυγείο, τόσο περισσότερο θα υπάρχει Bacillus cereus και τόσο πιο ανασφαλές γίνεται το πιάτο. Εάν πρέπει να διατηρηθεί το μαγειρεμένο ρύζι, θα πρέπει να καλυφθεί μόλις ψηθεί και κρυώσει γρήγορα (ιδανικά εντός 2 ωρών), στη συνέχεια να φυλάσσεται και να ψύχεται για όχι περισσότερο από 24 ώρες. Τα μαγειρεμένα υπολείμματα ρυζιού πρέπει να είναι ζεστά όταν ξαναζεσταθούν και δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν περισσότερο από μία φορά. Τα υπολείμματα μπορεί να είναι ασφαλή για κατανάλωση, αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Αλλά αν έχετε ποτέ αμφιβολίες ή δεν πιστεύετε ότι θα τα φάτε μέσα σε δύο ημέρες, η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη θα σας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία από το να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube