Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και τη νεότητα της επιδερμίδας μας και όλα δείχνουν ως υπαίτιο το κολλαγόνο, σύμφωνα με την ολιστική διατροφολόγο Krista Goncalves. Tο κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη η οποία διασφαλίζει τη σφριγηλότητα και τη φυσική ελαστικότητα της επιδερμίδας μας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά είδη κολλαγόνου, ο οργανισμός μας αποτελείται από το κολλαγόνο τύπου 1, 2 και 3. Με το πέρασμα των χρόνων, παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο κάτι που οδηγεί στο γήρας της επιδερμίδας και του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο που η αγορά έχει κατακλυστεί από συμπληρώματα κολλαγόνου, όμως θα έπρεπε ίσως να αναρωτηθούμε αν θα ήταν ωφέλιμο να στραφούμε πρώτα στις τροφές που περιέχουν κολλαγόνο ή βοηθούν τον οργανισμό μας να το δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Carrie Gabriel, τροφές, όπως ο ζωμός κρέατος περιέχουν ένα είδος κολλαγόνου το οποίο είναι άμεσα αξιοποιήσιμο από τον οργανισμό μας, καθιστώντας το αρκετά πιο ωφέλιμο από τα αντίστοιχα συμπληρώματα. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η πιο υγιής λύση για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού μας.

Οι παρακάτω τροφές, είναι πλούσιες σε κολλαγόνο και μπορείτε να τις εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα για την ενίσχυση του κολλαγόνου στον οργανισμό σας.

  1. Ζωμός

Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές η οποία θεωρείται πλούσια σε κολλαγόνο και έχει περάσει από γενιά σε γενιά είναι ο ζωμός κρέατος. Μάλιστα, θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια του βρασμού των οστών, γίνεται έκλυση κολλαγόνου στο μείγμα, καθώς τα οστά είναι πλούσια σε συνδετικούς ιστούς και περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, γλυκοζαμίνες, αμινοξέα και άλλα εξίσου σημαντικά συστατικά.

  1. Ψάρια και οστρακοειδή

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κολλαγόνο που προέρχεται από τα θαλασσινά, απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό μας ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέρη του ψαριού που έχουν το περισσότερο κολλαγόνο είναι συνήθως αυτά που αποφεύγουμε (ή δεν μπορούμε) να φάμε, δηλαδή το κεφάλι, τα μάτια και τα λέπια.

  1. Ασπράδι αυγού

Μπορεί τα ασπράδια αυγών να μην περιέχουν συνδετικούς ιστούς είναι όμως πλούσια σε προλίνες, δηλαδή ένα από τα δύο αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την παραγωγή κολλαγόνου.

  1. Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και το λάιμ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.

  1. Μούρα

Τα μούρα και τα βατόμουρα δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνη C (περισσότερη από όση μας προσφέρουν τα εσπεριδοειδή) αλλά μας παρέχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τη φθορά που προκαλείται από την περιβαλλοντική μόλυνση.

  1. Τροπικά φρούτα

Το μάνγκο, το ακτινίδιο, ο ανανάς και η γκουάβα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας.

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο δεν προσθέτει μόνο νοστιμιά στα φαγητά μας αλλά και μερικά ακόμη σημαντικά συστατικά ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό μας να παράξει κολλαγόνο και να διατηρήσει την καλή του λειτουργία και τη νεότητά του.

  1. Φυλλώδη λαχανικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές όπως το σπανάκι που είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη βοηθούν τον οργανισμό μας να δημιουργήσει κολλαγόνο.

  1. Φασόλια

Τα φασόλια είναι πλούσια σε αμινοξέα και στοιχεία που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου.

  1. Κάσιους

Τα κάσιους αποτελούν το ιδανικό σνακ το οποίο εκτός από γευστικό, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και χαρίζει στον οργανισμό μας όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να δημιουργήσει κολλαγόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου;

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το τραύμα επηρεάζει το σώμα μας

Τραύμα: Το ψυχικό τραύμα δεν επηρεάζει μόνο το μυαλό αλλά και το σώμα. Όταν βιώνουμε ένα τραυματικό γεγονός, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα αντιδρούν έντονα, προκαλώντας φυσιολογικές αλλαγές

Συχνές παρανοήσεις για το Σύνδρομο Asperger

Σύνδρομο Asperger: Το σύνδρομο Asperger ανήκει στο φάσμα της αυτιστικής διαταραχής και χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και περιορισμένα ενδιαφέροντα ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Ωστόσο, γύρω από το σύνδρομο Asperger

Αναζωπυρώνοντας την σπίθα στο σεξ

Η διατήρηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής σε μια μακροχρόνια σχέση έχει να κάνει με το να παραμένεις περίεργος και να καλλιεργείς τη συναισθηματική βάση που τροφοδοτεί το πάθος.

Με ποια ασθένεια σχετίζεται η αϋπνία;

Αϋπνία: Η αϋπνία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνδέεται με πολλές ψυχικές και σωματικές καταστάσεις. Αν και η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Πώς συνδέονται το άγχος με τον μεταβολισμό;

Άγχος μεταβολισμός: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή απειλής, αλλά όταν γίνεται χρόνιο, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Χάρτης πληρωμών για 24-28 Φεβρουαρίου 2025

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: 2.373.965.473,12 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.256.353 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Συνδέεται η ΔΕΠΥ με μικρότερο προσδόκιμο ζωής;

ΔΕΠΥ: Το ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής

Close Icon