Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους

Το συστατικό που μπορεί να λείπει από τους χορτοφάγους


Η επαρκής κατανάλωση ενός θρεπτικού συστατικού που λέγεται χολίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, του ήπατος και άλλων οργάνων. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Η χορτοφαγία μπορεί να στερεί από τους θιασώτες της ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζει μία βρετανίδα διατροφολόγος. Το συστατικό λέγεται χολίνη και υπάρχει κυρίως στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health, η Dr Emma Derbyshire αναφέρει ότι ο πλήρης αποκλεισμός όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή ίσως έχει «απρόβλεπτες συνέπειες». Όπως εξηγεί, η χολίνη είναι ένα συστατικό καθοριστικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του ήπατος, τις κινήσεις των μυών, το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό.


Η χολίνη ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα. Μόλις το 1998 εντάχθηκε στην λίστα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (πρώην IOM).

Ποια τρόφιμα περιέχουν χολίνη

Ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το ήπαρ παράγει μικρή ποσότητα από την ουσία αυτή, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Όση λείπει πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, ειδάλλως από διατροφικά συμπληρώματα.

Οι κύριες φυσικές πηγές χολίνης είναι:

  • • Το μοσχαρίσιο κρέας
  • • Τα αυγά
  • • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • • Τα ψάρια
  • • Το κοτόπουλο

Η Dr Derbyshire σημειώνει στο άρθρο της πως η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να οδηγεί σε ανεπαρκή κατανάλωση χολίνης. Ωστόσο την ουσία περιέχουν (σε μικρότερες ποσότητες) και φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως:

  • • Καρύδια
  • • Φασόλια
  • • Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
  • • Μανιτάρια
  • • Κινόα
  • • Φιστίκια

Για να μπορέσει όμως ένα άτομο να προσλάβει αρκετή χολίνη από αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά τα διαιτολόγιά του, λέει η ειδικός.

Πόση πρέπει να τρώμε

Η ποσότητα της χολίνης που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι τα 425 mg για τις γυναίκες και τα 550 mg για τους άνδρες.

Αυτές όμως είναι οι αμερικανικές συστάσεις, λέει η Dr Derbyshire. Αντίστοιχες βρετανικές δεν υπάρχουν, ούτε ελέγχονται τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα. Εντούτοις, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, κυρίως στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, επειδή μπορεί να επηρεαστεί η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. «Οι επαγγελματίες της Υγείας και οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε χολίνη», γράφει. «Και ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων».

Και προσθέτει: «Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία της χολίνης. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο να πάψουμε να την παραβλέπουμε. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ, δεδομένου ότι η ταχεία εξάπλωση της χορτοφαγίας μπορεί να έχει συνέπειες στην πρόσληψη χολίνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon