Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τηγανητά τρόφιμα: Κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τηγανητά τρόφιμα: Κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τηγανητά τρόφιμα:  Κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόσφατη  meta-ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ανάλυση εξέτασε τα αποτελέσματα 19 µελετών, 17 εκ των οποίων αφορούσαν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, και 6 από τα οποία διερεύνησαν όλες τις µορφές θνησιμότητας.



Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε επιπλέον εβδομαδιαία κατανάλωση 114 γραμμαρίων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εμφανίζονται στο περιοδικό Heart. Γενικά, η δυτική διατροφή είναι υψηλή σε επεξεργασμένα κρέατα, κορεσμένα λίπη, εξευγενισμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες, και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά, ολόκληρους κόκκους και θαλασσινά. Αυτός ο τύπος διατροφής θεωρείται παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.


Τα τρόφιμα με επικάλυψη αλεύρου και τηγανισμένου είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες. Και, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, έχουν ωραία γεύση, κάτι που κάνει υπερβολική τάση. Επίσης, τα τηγανητά τρόφιμα, ιδίως εκείνα από καταστήματα ταχυφαγείων, συχνά περιέχουν trans λίπη. Αυτά αυξάνουν τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή “κακής” χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της βοηθητικής λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ή της “καλής” χοληστερόλης. Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το τηγάνισμα ενισχύει την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη συσχετίσει την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων με την ανάπτυξη παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης. Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα δεδομένα από 17 μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα από 562.445 συμμετέχοντες και 36.727 σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάντα, για να αξιολογήσουν τη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία από έξι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 754.873 συμμετέχοντες και 85.906 θάνατοι, για να αναζητήσουν συσχετισμούς μεταξύ τηγανητών τροφίμων και θνησιμότητας.  Οι ερευνητές βρήκαν ότι, σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα τηγανητού φαγητού, όσοι έτρωγαν περισσότερο είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, 22% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 37% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Τα μαγικά οφέλη της γλυκοπατάτας για να σφύζεις από υγεία

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικοί - εμφράγματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Close Icon