Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι προκαλεί στον οργανισμό η υπερκατανάλωση γλυκών

Τι προκαλεί στον οργανισμό η υπερκατανάλωση γλυκών


Σίγουρα αυτή η χρονική περίοδος επιβάλλει πολλά γλυκά, τα οποία μπορεί να είναι εύγεστα, όμως η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Ειδικότερα, η βραχυπρόθεσμη αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες στη γενικότερη υγεία, υποδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports. Συγκεκριμένα, στη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Alberta βρέθηκε ότι τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα παρουσίαζαν αυξημένη ευαλωτότητα στην κολίτιδα που τους προκάλεσαν χημικά οι επιστήμονες μετά από μόλις δύο ημερών διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή.


Η Karen Madsen, που ειδικεύεται στη διατροφή και τις επιπτώσεις της στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, αναφέρει πως τα αποτελέσματα απηχούν αυτό που οι ασθενείς με κολίτιδα υποστηρίζουν εδώ και καιρό: μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. «Αυτό που θέλαμε εμείς να εντοπίσουμε είναι πόσος χρόνος χρειάζεται έτσι ώστε μια αλλαγή στη διατροφή να μεταφραστεί σε κάποια επίπτωση στην υγεία. Στην περίπτωση της ζάχαρης και της κολίτιδας συγκεκριμένα, αρκούσαν μόνο δύο ημέρες», επισημαίνει η ειδικός που ηγήθηκε της μελέτης.

Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα επιβλαβή βακτήρια

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια τόσο σημαντική αλλαγή μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Φαίνεται πως η απάντηση βρίσκεται στο εντερικό μικροβίωμα και τις επιπτώσεις του φαγητού σε αυτό. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες λειτουργούν θετικά για τα επωφελή βακτήρια του εντέρου και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση. Αντίθετα, η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών θρέφει τα επιβλαβή μικρόβια του εντέρου, όπως το E. coli, τα οποία συνδέονται με τη φλεγμονή και την ελαττωματική ανοσοαπόκριση.

Η επιστήμονας και οι συνεργάτες της έδειξαν, επίσης, ότι μόλις δύο ημέρες με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και απουσία λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου προκάλεσε αύξηση στη διαπερατότητα του εντέρου. Με τη διαπίστωση αυτή, μάλιστα, ανοίγουν ενδιαφέροντες δρόμοι έρευνας σχετικά με το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάζει τα βακτήρια της γαστρεντερικής οδού και την εγκεφαλική υγεία. «Αυξάνονται συνεχώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Σίγουρα, όμως, το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», καταλήγει η ειδικός. Η ζάχαρη έχει συνδεθεί πολλές φορές για το πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Διαδικτυακή σύνδεση: Συμβάλλει στην ευημερία των ηλικιωμένων και στην υγεία τους

Διαδικτυακή σύνδεση: Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Close Icon