Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τεχνητά Γλυκαντικά: Η χρήση τους δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους, λέει ο ΠΟΥ

Τεχνητά Γλυκαντικά: Η χρήση τους δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους, λέει ο ΠΟΥ

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών υποστηρίζει ότι τα εγκεκριμένα γλυκαντικά χαμηλής και μη θερμιδικής αξίας "έχουν ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας", όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης και "αποτελούν βασικό εργαλείο για να βοηθήσουν τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους, ώστε να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης και των θερμίδων που περιέχουν".

Τεχνητά Γλυκαντικά: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε κατά της χρήσης των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών ως μέσο ελέγχου του βάρους ή περιορισμού των μη μεταδοτικών ασθενειών. “Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών δεν προσδίδει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά”, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. Η εν λόγω ανασκόπηση καθόρισε επίσης ότι η μακροχρόνια χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών NSS θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και σοβαρών ασθενειών σε ενήλικες. “Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με μη ζαχαρούχες γλυκαντικές ουσίες NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους”, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων Francesco Branca. “Οι μη ζαχαρούχες γλυκαντικές ουσίες NSS δεν είναι ουσιώδεις διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν καμία διατροφική αξία”.


Ο Branca προτείνει στους ανθρώπους να μειώσουν συνολικά την κατανάλωση γλυκών, ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Η ασπαρτάμη, η advantame, οι κυκλομάτες, η νεοτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η στέβια συγκαταλέγονται στα πρόσθετα που εξετάζονται στην ανασκόπηση του ΠΟΥ. Τα περισσότερα από αυτά τα υποκατάστατα συνδέονται με εμπορικές ονομασίες όπως Sweet’N Low, Equal και Splenda. Όλα έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Οι αλκοόλες ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες, όπως οι πολυόλες, δεν θεωρούνται μη ζαχαρούχες γλυκαντικές ουσίες. Ο ΠΟΥ, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με έδρα την Ελβετία, κάλεσε τους ενήλικες και τα παιδιά να κάνουν τα ελεύθερα σάκχαρα -συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, της φρουκτόζης και της επιτραπέζιας ζάχαρης- λιγότερο από το 10% της συνολικής τους ενεργειακής πρόσληψης το 2015. “Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι η διατήρηση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε ποσοστό μικρότερο του 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μειώνει τον κίνδυνο υπέρβαρου, παχυσαρκίας και τερηδόνας”, δήλωσε ο Branca μετά την εν λόγω έκθεση. Η σύσταση της Δευτέρας για τη μείωση της κατανάλωσης μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών ΝSS δεν ισχύει για τα άτομα με διαβήτη, ούτε αφορά τη φαρμακευτική αγωγή. Τα ευρήματα του ΠΟΥ δεν αφορούν ούτε τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας και των προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Η ανασκόπηση περιελάμβανε περισσότερες από 320 μελέτες.

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών προτείνει να ληφθεί υπόψη το “υπό όρους εύρημα” του ΠΟΥ με επιφύλαξη. “Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του βάρους των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών ασθενειών, οι οποίες είναι οι πιο διαδεδομένες μη μεταδοτικές ασθένειες ΜΜΚ παγκοσμίως, και άλλων κοινωνικών προκλήσεων, όπως η παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών πιστεύει ότι είναι κακή υπηρεσία προς τη δημόσια υγεία να μην αναγνωρίζεται ο ρόλος των γλυκαντικών υλών χαμηλών θερμίδων στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων και στην υποβοήθηση του ελέγχου του βάρους”, δήλωσε η εν λόγω οργάνωση τη Δευτέρα. Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών υποστηρίζει ότι τα εγκεκριμένα γλυκαντικά χαμηλής και μη θερμιδικής αξίας “έχουν ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας”, όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης και “αποτελούν βασικό εργαλείο για να βοηθήσουν τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους, ώστε να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης και των θερμίδων που περιέχουν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την καρδιά;

Ποιες 2 επιλογές πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Τριχόπτωση: Σε ποιες ασθένειες μπορεί να οφείλεται;

Τριχόπτωση: Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος, και οι διατροφικές ελλείψεις. Ωστόσο, πολλές ασθένειες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Αλλεργίες στα παιδιά: Χρήσιμος οδηγός για τους γονείς

Αλλεργίες στα παιδιά: Οι αλλεργίες στα παιδιά είναι μια ολοένα και πιο συχνή κατάσταση και μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και τους κινδύνους των αλλεργιών,

Eπιλόχειος κατάθλιψη: Δεν είναι μόνο γυναικείο φαινόμενο

Eπιλόχειος κατάθλιψη: Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι συνήθως συνδεδεμένη με τις γυναίκες μετά τον τοκετό, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί επίσης να επηρεαστούν από αυτήν την κατάσταση, αν και με διαφορετικό τρόπο. Αν και ο όρος "επιλόχεια κατάθλιψη" χρησιμοποιείται κυρίως για τις γυναίκες,

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Ανεπαρκής θρέψη: 8 σημάδια πως δεν τρώτε αρκετά

Ανεπαρκής θρέψη: Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την ευεξία. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας μπορεί να στείλει σήματα. Ακολουθούν οκτώ σημάδια

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

8 πράγματα που δεν μπορεί να κάνει το σώμα μας χωρίς επαρκή σίδηρο

Ανεπάρκεια σιδήρου: Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Close Icon