Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τεχνητά γλυκαντικά: Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την καρδιά;

Τεχνητά γλυκαντικά: Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά ασφαλή για την καρδιά;

Τεχνητά γλυκαντικά: Συχνά στρεφόμαστε σε τροφές με τεχνητά γλυκαντικά αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη για να μειώσουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων

Συχνά στρεφόμαστε σε τροφές με τεχνητά γλυκαντικά αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη για να μειώσουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων και πολλών άλλων ασθενειών που μπορούν να προκύψουν από την κατανάλωσή της. Στον σημερινό κόσμο, τα διαιτητικά ποτά και οι τροφές με τεχνητά γλυκαντικά διαφημίζονται ότι βοηθούν τους ανθρώπους να έχουν μια καλή φυσική κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, τα τεχνητά γλυκαντικά βρίσκουν το δρόμο τους σε τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι αποτελούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών θερμίδων στη ζάχαρη. Τώρα μια πρόσφατη μελέτη βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών προβλημάτων που είναι άκρως ανησυχητική.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που βέβαια δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων  όπως για παράδειγμα η στεφανιαία νόσος ή ακόμα και η εγκεφαλοαγγειακή νόσος, αυξάνεται από τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται όχι μόνο σε ποτά, αλλά και σε επιτραπέζια προϊόντα όπως:

  • γαλακτοκομικά προϊόντα,
  • είδη αρτοποιείου
  • κατεψυγμένα τρόφιμα
  • τυποποιημένες συσκευασίες και άλλα.

Τα τεχνητά γλυκαντικά υπάρχουν σε χιλιάδες μάρκες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, ωστόσο παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο θέμα και επί του παρόντος επανεξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους οργανισμούς υγείας, αναφέρεται στο συμπέρασμα της η μελέτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ορισμένες υπηρεσίες υγείας υποστηρίζουν ότι η προσεκτική χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να είναι εντάξει, αλλά η υπερβολή όπως και σε άλλα πράγματα, μπορεί να είναι επιβλαβής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούμε να καταναλώνουμε ζάχαρη καθημερινά;

45 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης

Τι να πίνετε άφοβα και τι να αποφεύγετε εάν έχετε διαβήτη

Ψυχικά οφέλη της δίαιτας χωρίς ζάχαρη

Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι προκαλεί την φλεγμονή;

Οίδημα αιτίες: Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις, και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Αν και η φλεγμονή είναι ένα σημαντικό μέρος της άμυνας του οργανισμού,

Πως θα προστατεύσετε την όρασή σας όσο μεγαλώνετε

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στους ηλικιωμένους, και η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε την όρασή μας όσο μεγαλώνουμε.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Tο συναίσθημα που τραυματίζει την ψυχική μας υγεία

Ντροπή: Η ντροπή είναι ένα ισχυρό συναισθηματικό συναίσθημα που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και ευημερία. Αν και η ντροπή μπορεί να χρησιμεύσει ως μηχανισμός αυτοαναστολής,

5+1 συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε κάθε πρωί για ρυθμισμένο σάκχαρο

Στους υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών, φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (δηλαδή, μετά το πρωινό ξύπνημα) όταν είναι κάτω από 100 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Λίπος στο συκώτι: 5+1 τρόφιμα που το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Λίπος στο συκώτι: Η λιπώδης διήθηση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους

Close Icon