Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής

Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής

Η χορτοφαγική διατροφή, η οποία «επιτρέπει» την κατανάλωση πουλερικών, όπως η πάπια και η γαλοπούλα, λέγεται pollotarian, σε ελεύθερη απόδοση ορνιθοχορτοφαγική.

Καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών σε μια ημιχορτοφαγική διατροφή, πολλοί άνθρωποι υιοθετούν την εκδοχή που τους ταιριάζει.

Όσοι ακολουθούν την ορνιθοχορτοφαγική εκδοχή, αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και τα παράγωγα του χοιρινού, ενώ κάποιοι καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά. Μία άλλη κατηγορία είναι οι ιχθυοορνιθοχορτοφάγοι, οι οποίοι τρώνε και ψάρια και θαλασσινά.

Το κύριο όφελος της υιοθέτησης μιας ημιχορτοφαγικής διατροφής προέρχεται από τον αποκλεισμό του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό ειδικότερων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.

Δείτε παρακάτω τα βασικά οφέλη μιας ορνιθοχορτοφαγικής διατροφής.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Όσοι τρώνε πάνω από τη συνιστώμενη δόση κόκκινου κρέατος, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο. Μελέτη παρατήρησης σε 492.186 ενήλικες, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε από 3 έως 20% για όσους πρόσθεταν 10 γραμμάρια πουλερικών σε κάθε 1.000 θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά, μειώνοντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη ποσότητα κόκκινου κρέατος.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Η ορνιθοχορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες περιέχονται σε τροφές χωρίς κορεσμένα λιπαρά που είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2. Πολυετής μελέτη με τη συμμετοχή 53.163 ενηλίκων, έδειξε ότι η αντικατάσταση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πουλερικά, ψάρια και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες μειώνουν την όρεξη και κατά συνέπεια τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνει κανείς από τις τροφές. Τα πουλερικά είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, δίνουν δηλαδή λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα παράγωγά του.

Ωφελεί το περιβάλλον: Οι τροφές φυτικής προέλευσης απαιτούν λιγότερους πόρους για να αναπτυχθούν, σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα που χρειάζονται επιπλέον έδαφος και νερό. Αυτό ισχύει ειδικά για το βόειο κρέας, για την παραγωγή του οποίου χρειάζεται 28 φορές περισσότερη γη και 11 φορές περισσότερο νερό άρδευσης.

Ο οργανισμός όσων ακολουθούν ημιχορτοφαγική διατροφή, δεν απορροφά κάποιες βασικές βιταμίνες και μέταλλα, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πλάνο ώστε να μην αναπτύξει ανεπάρκεια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δεδομένου ότι η Β12 προέρχεται από ζωικά προϊόντα, πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα, ανάλογα με την ποσότητα πουλερικών που καταναλώνει. Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά, πρέπει να αναπληρώνουν το ασβέστιο μέσω τροφών όπως το σουσάμι, τα φασόλια κλπ. Επειδή ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος των ζωικών τροφών απορροφώνται καλύτερα, οι ορνιθοχορτοφάγοι πρέπει να επιλέγουν τις κατάλληλες φυτικές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πολυκυστικές Ωοθήκες Εγκυμοσύνη: Όλη η αλήθεια για την εγκυμοσύνη με πολυκυστικές ωοθήκες

Λευχαιμία: Νέα θεραπεία δίνει ελπίδα στους ασθενείς με λευχαιμία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καταπιεσμένος θυμός: 7 Ενδείξεις καταπιεσμένου θυμού

Καταπιεσμένος θυμός: Ο καταπιεσμένος θυμός είναι μια κατάσταση που δεν εκφράζεται ανοιχτά και παραμένει «κρυμμένος» μέσα μας, επηρεάζοντας την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αν και είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε θυμό,

Νοσταλγία εγκέφαλος: Ενεργοποιεί αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου

Νοσταλγία εγκέφαλος: Η νοσταλγία δεν είναι απλώς ένα “ταξίδι” στο παρελθόν. Είναι μια σύνθετη συναισθηματική εμπειρία που επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο απ’ όσο νομίζουμε. Όταν θυμόμαστε κάτι από τα παλιά

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

5 τρόποι να ερμηνεύσεις την γλώσσα σώματος

Γλώσσα σώματος: Η γλώσσα του σώματος είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας που συχνά λέει περισσότερα από τα λόγια. Η μη λεκτική επικοινωνία μας επιτρέπει να εκφράσουμε συναισθήματα, στάσεις και αντιδράσεις

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Η πλευρά της υγείας των παιδιών που συχνά παραμελούμε

Υγεία Καρδιάς Παιδιά: Όταν σκεφτόμαστε την υγεία της καρδιάς, το μυαλό μας πάει κυρίως στους ενήλικες. Οι βάσεις για μια υγιή καρδιά χτίζονται ήδη από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς μπορούν

Close Icon