Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής

Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής

Η χορτοφαγική διατροφή, η οποία «επιτρέπει» την κατανάλωση πουλερικών, όπως η πάπια και η γαλοπούλα, λέγεται pollotarian, σε ελεύθερη απόδοση ορνιθοχορτοφαγική.

Καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών σε μια ημιχορτοφαγική διατροφή, πολλοί άνθρωποι υιοθετούν την εκδοχή που τους ταιριάζει.

Όσοι ακολουθούν την ορνιθοχορτοφαγική εκδοχή, αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και τα παράγωγα του χοιρινού, ενώ κάποιοι καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά. Μία άλλη κατηγορία είναι οι ιχθυοορνιθοχορτοφάγοι, οι οποίοι τρώνε και ψάρια και θαλασσινά.

Το κύριο όφελος της υιοθέτησης μιας ημιχορτοφαγικής διατροφής προέρχεται από τον αποκλεισμό του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό ειδικότερων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.

Δείτε παρακάτω τα βασικά οφέλη μιας ορνιθοχορτοφαγικής διατροφής.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Όσοι τρώνε πάνω από τη συνιστώμενη δόση κόκκινου κρέατος, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο. Μελέτη παρατήρησης σε 492.186 ενήλικες, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε από 3 έως 20% για όσους πρόσθεταν 10 γραμμάρια πουλερικών σε κάθε 1.000 θερμίδες που κατανάλωναν καθημερινά, μειώνοντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη ποσότητα κόκκινου κρέατος.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Η ορνιθοχορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες περιέχονται σε τροφές χωρίς κορεσμένα λιπαρά που είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2. Πολυετής μελέτη με τη συμμετοχή 53.163 ενηλίκων, έδειξε ότι η αντικατάσταση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πουλερικά, ψάρια και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες μειώνουν την όρεξη και κατά συνέπεια τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνει κανείς από τις τροφές. Τα πουλερικά είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, δίνουν δηλαδή λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα παράγωγά του.

Ωφελεί το περιβάλλον: Οι τροφές φυτικής προέλευσης απαιτούν λιγότερους πόρους για να αναπτυχθούν, σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα που χρειάζονται επιπλέον έδαφος και νερό. Αυτό ισχύει ειδικά για το βόειο κρέας, για την παραγωγή του οποίου χρειάζεται 28 φορές περισσότερη γη και 11 φορές περισσότερο νερό άρδευσης.

Ο οργανισμός όσων ακολουθούν ημιχορτοφαγική διατροφή, δεν απορροφά κάποιες βασικές βιταμίνες και μέταλλα, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πλάνο ώστε να μην αναπτύξει ανεπάρκεια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δεδομένου ότι η Β12 προέρχεται από ζωικά προϊόντα, πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα, ανάλογα με την ποσότητα πουλερικών που καταναλώνει. Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά, πρέπει να αναπληρώνουν το ασβέστιο μέσω τροφών όπως το σουσάμι, τα φασόλια κλπ. Επειδή ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος των ζωικών τροφών απορροφώνται καλύτερα, οι ορνιθοχορτοφάγοι πρέπει να επιλέγουν τις κατάλληλες φυτικές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και συκωτιού;

Γιατί έχουμε αίμα κατά την περίοδό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μάθεις να χτίζεις ψυχική ανθεκτικότητα;

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε και να προσαρμοζόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις, διατηρώντας την ψυχική μας ισορροπία. Σε έναν κόσμο γεμάτο στρες και αβεβαιότητα,

Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος στομαχόπονος;

Χρόνιος στομαχόπονος: Ο συνεχής πόνος στην κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει διάφορες καταστάσεις, και είναι σημαντικό να μην τον αγνοείτε. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για κοιλιακό άλγος είναι η γαστρεντερίτιδα,

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών;

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, δηλαδή τη μάθηση και τη μνήμη τους, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Close Icon