Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδεση της ανθυγιεινής διατροφής με την απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερη ηλικία

Σύνδεση της ανθυγιεινής διατροφής με την απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερη ηλικία


Πρόσφατη έρευνα μας δίνει έναν ακόμα λόγο να προσέχουμε τη διατροφή μας, καθώς βρήκε μια σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην ανθυγιεινή διατροφή και στην απώλεια της όρασης σε μεγαλύτερη ηλικία. Η έρευνα διήρκεσε περίπου 2 δεκαετίες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, τηγανητά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές και δημητριακά επιδρούν αρνητικά στην όραση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology και αναφέρει ότι η σύνδεση ισχύει για τις ανθυγιεινές τροφές και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η πάθηση επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή με την ηλικία, θολώνει την κεντρική όραση που απαιτείται για να βλέπουμε καθαρά αντικείμενα και για να εκτελέσουμε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση και οδήγηση.


Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών, 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω ζουν με αυτή την πάθηση και άλλα 7.3 εκατομμύρια εμφανίζουν μια πάθηση που ονομάζεται drusen, που συνήθως εξελίσσεται σε εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η Dr Amy Millen από το Πανεπιστήμιο Buffalo στη Νέα Υόρκη αναφέρει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και παχυσαρκίας. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιη ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τον κίνδυνο απώλειας όρασης αργότερα στη ζωή.

Θέλαμε να εξετάσουμε πώς ο τύπος διατροφής μπορεί να προβλέψει μετέπειτα ανάπτυξη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, τόσο σε πρώιμο όσο και σε μετέπειτα στάδιο. Αυτό που παρατηρήσαμε σε αυτή τη μελέτη ήταν πως οι άνθρωποι που δεν είχαν την πάθηση ή που είχαν τα αρχικά της στάδια στην αρχή της έρευνάς μας, και ανέφεραν ότι καταναλώνουν συχνά ανθυγιεινές τροφές ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν προβλήματα όρασης περίπου 18 χρόνια αργότερα».

Η μελέτη ερεύνησε 66 διαφορετικά είδη τροφών, που αργότερα κατηγοριοποιήθηκαν σε ανθυγιεινή διατροφή (δυτικού τύπου), που περιλαμβάνει το επεξεργασμένο, κόκκινο κρέας, τηγανητά κλπ. Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν συνδέσεις ανάμεσα στην πρώιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στα διατροφικά μοτίβα, βρήκαν ότι η εμφάνιση της ανεπτυγμένης νόσου ήταν 3 φορές συχνότερη σε όσους ακολουθούσαν διατροφικά μοτίβα δυτικού τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon