Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Δυσκοιλιότητα

Το παιδί μου θα δώσει εξετάσεις τι να τρώει πρίν & κατά την διάρκεια ;

Το παιδί μου θα δώσει εξετάσεις τι να τρώει πρίν & κατά την διάρκεια ;

 

Το διάβασμα «απαιτεί» σωστή διατροφή. Πολλές φορές έχουμε ακούσει την προτροπή «τρώγε σωστά, για να έχεις καλή απόδοση στα μαθήματα». Παρακάτω δίνονται μερικοί βασικοί κανόνες σωστής και υγιεινής διατροφής, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε «έτοιμοι» για τις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Νικόλαος Θυμιανίδης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒScΕπιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Για μια υγιεινή διατροφή, λέμε:
• Όχι στις έτοιμες ή τις «πλαστικές» τροφές (προτηγανισμένα), στα fast-food & στα κορεσμένα λίπη (διαβάζετε τις ετικέτες).
• Ναι στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, στα φρούτα – χυμούς, στα γαλακτοκομικά, στα λαχανικά, στο ψωμί, στο αυγό, στο μέλι, στο ταχίνι, στους ξηρούς καρπούς (κυρίως καρύδια & αμύγδαλα ανάλατα). • Λιγότερο λίπος στη διατροφή μας και ιδιαίτερα ζωικό που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, μαγιονέζα, λίπος – κρέατος, κλπ).
• Για να καταπολεμήσουμε τις λιγούρες: Υγιεινά σνακ που μας καλύπτουν σε ενέργεια & θρεπτικά συστατικά (ξηρούς καρπούς, φρούτα, 2 φρυγανιές με μέλι ή τυρί, 1 ποτ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, ½ φέτα μαύρο ψωμί & 1 αυγό βραστό, τοστ με τυρί & ένα ποτήρι φυσικό χυμό). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε κινδύνους, όπως ανεπάρκεια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, υπογλυκαιμία, αναιμίες κλπ.
• Τρώμε αργά & μασάμε καλά την τροφή μας (το γεύμα να κρατάει περίπου 20 λεπτά, αποφεύγοντας τη λαιμαργία).
• Πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα: Σωστή ενυδάτωση για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση. Πιείτε καθαρό νερό, για να βελτιώσετε τις νοητικές σας λειτουργίες!
• Καταναλώνουμε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων : γάλα, χορταρικά, φρούτα, ψωμί, κρέας – κοτόπουλο – ψάρι (σαρδέλες & σολομός) και φυτικό λίπος (ελαιόλαδο). Παράλληλα αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών (σαλάτες, φρούτα).
• Μειώνουμε την κατανάλωση άλατος και ζάχαρης. Ταυτόχρονα αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Ασκούμαστε!
• Γλυκά με μέτρο: 2-3 φορές την εβδομάδα από 50 γρ. (π.χ σοκολάτα υγείας, παγωτό, γλυκό του κουταλιού, παστέλι).
• Λέμε πάντα “ναι” σε ένα πλούσιο πρωινό. Μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια, για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Ένα πλήρες πρωινό περιλαμβάνει : (1 ποτ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή 1 ποτ. γάλα + 1 φέτα μαύρο ψωμί με λίγη μαργαρίνη & μέλι ή 1 φέτα ψωμί+ 1 αυγό βραστό + 1 ποτ. χυμός πορτοκάλι, που είναι ιδανικά, γιατί ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]

Close Icon