Η διατροφή της σαρακοστιανής νηστείας αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή καθώς ” κρύβει΄΄ πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Καλύβια Αττικής, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Η νηστεία της σαρακοστής που ολοκληρώνεται την Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και σωματικά για το Πάσχα.
Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας είναι πολλά και συνοψίζονται στα εξής:
- Αποτοξίνωση του οργανισμού και εξομάλυνση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία θα επιβαρυνθούν αρκετά τις μέρες του Πάσχα από την υψηλή κατανάλωση ζωικών τροφίμων και λιπαρών. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αντιοξειδωτικών από τη μεγάλη ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ζυμαρικών και ξηρών καρπών.
- Βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.
- Μείωση σωματικού βάρους, που όλοι επιθυμούν για τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, μιας και ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων.
Ωστόσο, επειδή η νηστεία της μεγάλης σαρακοστή διήρκησε αρκετές μέρες καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας κάποιες χρήσιμες συμβουλές προκειμένου και την τελευταία εβδομάδα να είναι να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, συστήνονται τα εξής:
- Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες: Είναι βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου! Ιδανική επιλογή αποτελούν τρόφιμα όπως: δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, κριθάρι, πλιγούρι, βρώμη, καστανό ρύζι, όσπρια.
- Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών:Οι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυικού ιστού. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Σημαντικός είναι και ο συνδυασμός τροφών, αφού ο συνδυασμός των αμινοξέων που περιέχουν προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. φακές με ρύζι).
- Επαρκής πρόσληψη σιδήρου: η πολυήμερη αποχή από το κρέας και τα πουλερικά, ενδέχεται να προκαλέσαν ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, με αποτέλεσματα να νιώθετε τώρα που η νηστεία φτάνει στο τέλος της συμπτώματα ατονίας και εξάντλησης. Ενισχύστε λοιπόν τη διατροφή σας αυτές τις μέρες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι και τα όσπρια, όπως φακές και φασόλια. Λόγω του ότι ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.
Τέλος,λίγες μέρες πριν το Πάσχα καλό είναι να θυμόμαστε ότι την ίδια εγκράτεια που δείξαμε στη νηστεία είναι καλό να την έχουμε και το βράδυ της Ανάστασης προκειμένου να αποφύγουμε την δυσπεψία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube