Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Δυσκοιλιότητα

Συνταγή της ημέρας: Κολιοί στο φούρνο με σαλάτα από φρέσκα φασολάκια με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: Κολιοί στο φούρνο με σαλάτα από φρέσκα φασολάκια με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

Οι γευστικές προτάσεις απο το www.Life2day.gr  συνεχίζονται με μία πρωτότυπη συνταγή πλούσια σε θρεπτικές ιδιότητες αλλά και σε αντιοξειδωτικές μονάδες ORAC.

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 8 μέτριους κολιούς, καθαρισμένους
  • 500γρ. φρέσκα φασολάκια, στρογγυλά
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγη ξερή ρίγανη

Εκτέλεση:

  1. Αλείφουμε τους κολιούς με ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε μέσα κι έξω με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τους στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί και τους ψήνουμε για 30-35 λεπτά, στο φούρνο, ή στο grill, ή στα κάρβουνα.
  2. Στο μεταξύ, βράζουμε τα φασολάκια για 10 λεπτά, σε ελαφρά αλατισμένο νερό. Τα ξεβγάζουμε σε κρύο τρεχούμενο νερό, για να παραμείνουν τραγανά και με έντονο χρώμα, και τα στραγγίζουμε καλά. Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα μαρινάρουμε για 15 λεπτά με το λάδι, το χυμό λεμονιού και τα φυλλαράκια των μυρωδικών, ψιλοκομμένα.
  3. Σερβίρουμε τους κολιούς ζεστούς, συνοδεύοντας με τη σαλάτα φασολιών.

 Διατροφικό σχόλιο: Τα ω-3 λιπαρά που περιλαμβάνονται στον κολιό σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τα φασολάκια, προστατεύουν αποτελεσματικά από την καρδιαγγειακή νόσο και την αθηροσκλήρωση. Τα φασολάκια επίσης είναι πλούσια σε επιμέρους αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, ο χαλκός και η λουτείνη, αλλά και σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει ένα σημαντικό ORAC σκορ και ταυτόχρονα συμβάλει στην υγεία του δέρματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, στην αντιμετώπιση του άσθματος και της αρθρίτιδας, προσφέροντας σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

 Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι 3.307

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]

Close Icon