Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Δυσκοιλιότητα

«Σόγια: ο σύμμαχος στη νηστεία»

«Σόγια: ο σύμμαχος στη νηστεία»


Τα οφέλη της νηστείας είναι πάρα πολλά, αφού η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, Ε και Α και φτωχή σε ζωικό λίπος.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr Έφη Δέδε Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc -Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.


Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό-επιβλαβές) κατά τη νηστεία και η ταυτόχρονη κατανάλωση μονοακόρεστου (καλού) λίπους από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς συντελούν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην πτώση του σακχάρου. Η μελέτη της κλινικής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε επίσης ότι τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθεις, υιοθετώντας μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη).

Αυξάνεται επίσης η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C, τα βιοφλαβονοειδή και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο), που είναι γνωστά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελεύθερων ριζών.

Ωστόσο, η νηστεία χαρακτηρίζεται από την απουσία τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και το κρέας, με αποτέλεσμα πολλοί να διερωτώνται πως μπορούν να καλύψουν τια ανάγκες σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο. Έτσι, είναι σημαντικό από τη νηστίσιμη διατροφή να μη λείπει η σόγια, η οποία είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων. Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης σόγιας, ιδαιλίτερα στη νηστεία έχουν ως εξής:

  • η σόγια είναι 100% φυτικό προϊόν
  • περιέχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας (5 φορές περισσότερες από το γάλα). Η πρωτεΐνη αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού, καθώς όλα τα όργανα του σώματος αποτελούνται από πρωτεΐνες οι οποίες είναι εξειδικευμένες για να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι πρωτεΐνες όμως είναι σημαντικές και για τη σύνθεση των μυϊκών ινών
  • Είναι πηγή μαγνησίου και ασβεστίου, που βοηθούν στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη εκ φύσεως, που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τη σόγια μπορούμε να την καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, καθώς κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ο κιμάς και το κεμπάπ σόγιας, κριθαράκι με Σόγια που το γευστικό αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό του κρέατος, και επιπλέον υπάρχουν και ζυμαρικά φτιαγμένα από αλεύρι σόγιας, που και αυτά αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη εναλλακτική των παραδοσιακών ζυμαρικών.

Επιπλέον, το ρόφημα σόγιας μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο του γάλακτος και τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι:

  • 100% φυτικό προϊόν και παράγεται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας, από ολόκληρους καρπούς σόγιας.
  • Πηγή ασβεστίου: Τo ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση του μεταβολισμού απελευθέρωσης ενέργειας και τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία.
  • Κατάλληλο για τους αλλεργικούς στο γάλα και για ανθρώπους που δε μεταβολίζουν τη λακτόζη του γάλακτος.

Μία ακόμη εναλλακτική είναι το Κριθαράκι με Σόγια που παράγεται με σύγχρονες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας από υλικά άριστης ποιότητας.

  • Σε αντίθεση με τα κοινά ζυμαρικά περιέχει αλεύρι σόγιας που είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες χωρίς χοληστερόλη.
  • Mια γευστική και υγιεινή εναλλακτική πρόταση ζυμαρικών ιδανική για την περίοδο της νηστείας καθώς το αλεύρι σόγιας που περιέχουν είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, και συμβάλλει στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού κάνουν την διατροφή μας εύκολη, πιο νόστιμη και ισορροπημένη. Αποτελεί ιδανική λύση για όσους νηστεύουν, γιατί δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης και προσφέρει λύση σε εκείνους που δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως οι χορτοφάγοι.

Στρώστε λοιπόν το Σαρακοστιανό τραπέζι με πεντανόστιμα και νηστίσιμα φαγητά και ξεγελάστε από εμφάνιση και γεύση τους καλεσμένους σας. Μπιφτέκια σόγιας με λαχανικά, σπαγγέτι ή κριθαράκι με σάλτσα κιμά… σόγιας! Το μυστικό είναι να προσθέσετε μεγαλύτερη ποσότητα μπαχαρικών – μυρωδικών από ότι θα βάζατε αν μαγειρεύατε πραγματικό κιμά. Καλή όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Your browser does not support the video tag. Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

Your browser does not support the video tag.   Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Your browser does not support the video tag. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Your browser does not support the video tag. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Your browser does not support the video tag. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

Your browser does not support the video tag.   Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Your browser does not support the video tag. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Your browser does not support the video tag. Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη […]

Close Icon