Μία σαλάτα με ιδανική γεύση και με σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες ,με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη .
Υλικά για 4 μερίδες:
4 ώριμες, σφικτές ντομάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
2 μέτρια αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
250γρ. (2 μπαλίτσες) μοτσαρέλα, κομμένη σε λεπτές φέτες
1κ.σ. χυμό λεμονιού
3κ.σ. ελαιόλαδο
1 χούφτα φρέσκα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό
αλάτι και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος απλώνουμε σε διαδοχικές στρώσεις τις φέτες της τομάτας, του αβοκάντο και της μοτσαρέλας, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι ανάμεσα.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, σκορπίζουμε σε όλα τα υλικά τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε αμέσως.
Σχόλιο : Σαλάτα με σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι το λυκοπένιο, τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε, που είναι πολύ σημαντικές για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Τη θρεπτική παλέτα της συνταγής συμπληρώνουν οι φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του λίπους και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Τέλος, το ασβέστιο από τη μοτσαρέλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών. Μία σαλάτα με υψηλό ORAC σκορ που ενισχύει όλες τις βιολογικές λειτουργίες.
ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.468
Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 61,7%
Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε όλα τα βιβλιοπωλεία, Αθήνα 2012.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube