Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Δυσκοιλιότητα

Πως να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα;

Πως να αντιμετωπίσω την δυσκοιλιότητα;

Ένα  από τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των συνθηκών της σύγχρονης καθιστικής ζωής είναι αυτό της δυσκοιλιότητας. Σαν δυσκοιλιότητα ορίζεται η κατάσταση που προκύπτει από τη μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, τον σχηματισμό ανεπαρκούς ποσότητας κοπράνων  ή όταν παράγονται σκληρά και στεγνά κόπρανα. Το καθαρό αποτέλεσμα των παραπάνω φαινομένων είναι να πηγαίνουμε στην τουαλέτα με μεγάλη δυσκολία και σε αραιά χρονικά διαστήματα.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος . Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Η συχνότητα κένωσης του εντέρου διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η κένωση μία φορά την ημέρα είναι μία άκρως ικανοποιητική συχνότητα. Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας μπορεί να διακρίνεται σε λειτουργικής φύσης που προέρχεται ως αποτέλεσμα λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, αλλά μπορεί και να οφείλεται στο αρκετά μεγάλο μήκος του παχέως εντέρου (Οργανικής φύσης).

Και στις δύο περιπτώσεις και πριν καταλήξουμε στη λήψη φαρμάκων, η σωστή διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

  • Είναι απαραίτητη η αύξηση της πρόσληψης τροφών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Οι ίνες βοηθούν στη πέψη και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα. Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι οι εξής: φρούτα (ακτινίδια, μήλα κλπ), πράσινα λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι.
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού (περίπου 1,5-2 λίτρα την ημέρα), επειδή οι διαιτητικές ίνες απορροφούν τα υγρά και έτσι διογκώνονται περισσότερο τα κόπρανα.
  • Το ελαιόλαδο έχουν αποδείξει ότι συμβάλλουν αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.
  • Συχνή κατανάλωση ακτινίδιων και δαμάσκηνων, καθώς,  και του χυμού τους.
  • Αποφυγή της κατανάλωσης λιπαρών (τηγανιτά, τσιγαρισμένα φαγητά, λίπος κρέατος) που προάγουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται με λίγες λέξεις στην υιοθέτηση των βασικών αρχών της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, που έτσι κι αλλιώς πρέπει για πολλαπλούς λόγους να ακολουθούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]

Close Icon