Το λεμόνι εκτός ότι είναι χρήσιμο για το μαγείρεμα αποτελεί και το «φάρμακο » της φύσης καθώς χρησιμοποιείται για την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων.
Περιέχει, βιταμίνη C και τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 αλλά είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, καθώς και σε μεταλλικά άλατα.
Συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λεμονιού το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου, αλλά και στην προστασία της καρδιάς.
Ο χυμός του λεμονιού περιέχει κάλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ, παράλληλα, έχει σημαντική αντιπυρετική δράση.
Ακόμη, ο χυμός του λεμονιού θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά για την καταπολέμηση ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι οι παλιότερες γενιές, το χρησιμοποιούσαν, για να θεραπεύσουν τα τσιμπήματα από έντομα και τσούχτρες .
Αλλά, η δράση του δεν σταματά εδώ. Το λεμόνι συμβάλλει στην καλή διατήρηση των αγγείων, ωφελεί την όραση, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και συνιστάται σε δίαιτες κατά της χοληστερόλης – και γενικά για την καλύτερη υγεία του κυκλοφορικού συστήματος- αλλά και κατά της δυσκοιλιότητας.
Όπως κάθε τι εξαιρετικά θρεπτικό για τον οργανισμό, έτσι και η υπερκατανάλωση λεμονιού κρύβει μικρές «παγίδες». Λόγω της ιδιαίτερης όξινης φύσης του, το λεμόνι, θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από όσους πάσχουν από υπόταση ή αναιμία, ενώ και όσοι ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές, θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό για την ορθή κατανάλωσή του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube