Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στοματική υγεία: Το να πίνετε αργά τα ροφήματά σας είναι επιζήμιο για τα δόντια σας

Στοματική υγεία: Το να πίνετε αργά τα ροφήματά σας είναι επιζήμιο για τα δόντια σας

Στοματική υγεία: Το οξύ είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της δυνατότητας ενός ροφήματος να βλάψει τα δόντια σας.



Αν πιστεύετε ότι η ζάχαρη, η σόδα και τα γλυκά κάνουν κακό στα δόντια σας, έχετε δίκιο. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο: το να πίνετε αργά ρουφώντας. Σκεφτείτε τον καφέ που κάθεται στο γραφείο σας, το τσάι που πίνετε όλη την ημέρα και κάθε φλιτζάνι που δεν τελειώνετε με μια γρήγορη κίνηση. Η έρευνα δείχνει ότι το οξύ είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της δυνατότητας ενός ροφήματος να βλάψει τα δόντια σας. Και σχεδόν κάθε διαθέσιμο ποτό, συμπεριλαμβανομένου του ανθρακούχου νερού, είναι όξινο σε κάποιο βαθμό. Εκτός κι αν το ποτό σας είναι νερό, το να ρουφάτε αργά ένα ποτό για ώρες είναι επιζήμιο για τη στοματική σας υγεία.


«Το σμάλτο των δοντιών είναι η πιο σκληρή μεταλλοποιημένη ουσία στο σώμα σας, αλλά η παρατεταμένη έκθεση σε οξύ, ειδικά όξινα υγρά, μπορεί να προκαλέσει τα δόντια να απομεταλλωθούν, να διαβρωθούν και να γίνουν πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα», λέει ο Dante Devoti, DMD, επίκουρος καθηγητής οδοντιατρικής στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Το να πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ, τσάι, χυμό ή άλλο ποτό σε μία μόνο συνεδρίαση είναι καλύτερο για τα δόντια σου από το να πίνεις ένα φλιτζάνι όλη την ημέρα».

Ο ρόλος του στοματικού pH

Για να έχετε ένα υγιές στόμα, η ισορροπία οξέος και βάσης στο εσωτερικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη. Το pH μετρά πόσο όξινο ή βασικό (αλκαλικό) είναι κάτι, σε κλίμακα από το 1 έως το 14. Ένα pH 7 είναι ουδέτερο. Όσο χαμηλότερο είναι το pH (λιγότερο από 7), τόσο πιο όξινο. Όσο υψηλότερο είναι το pH (πάνω από 7), τόσο πιο αλκαλικό. Όσο περισσότερο το οξύ παραμένει στο στόμα σας, τόσο πιο γρήγορα θα προκληθεί βλάβη. Το σάλιο ξεπλένει τα σωματίδια των τροφίμων και εξουδετερώνει το στοματικό pH. Αλλά δεν είναι στιγμιαίο. Όποτε τρώτε ή πίνετε κάτι άλλο εκτός από νερό, χρειάζονται περίπου 60 λεπτά για να ανεβάσει το σάλιο σας το pH από το πιο επιβλαβές όξινο εύρος προς το πιο προστατευτικό ουδέτερο εύρος.

Το να ρουφάτε αυξάνει τη διάβρωση των δοντιών

Όταν πίνετε τακτικά το ίδιο φλιτζάνι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σάλιο δεν έχει χρόνο να αυξήσει το pH του στόματός σας, έτσι τα δόντια δεν αναμεταλλεύονται και δεν ενισχύονται. Το επίμονα χαμηλό pH δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα δόντια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης, όταν η δομή των δοντιών διαλύεται. Περαιτέρω, η προσθήκη σακχάρων, κρέμας ή αρωματικών παραγόντων στον καφέ, το τσάι και άλλα ποτά τα κάνει ακόμη πιο προσβλητικά για τα δόντια σας, ειδικά αν πίνετε γουλιά γουλιά.

Αναψυκτικά και οξύ

Οξύ συν ζάχαρη είναι ο χειρότερος συνδυασμός για τη στοματική υγεία. Η κατανάλωση σόδας είναι ουσιαστικά ένα λουτρό με ζαχαρούχο οξύ για τα δόντια. Τα αναψυκτικά έχουν pH μεταξύ 3 και 4. Τα δόντια αρχίζουν να καταστρέφονται όταν το pH του στόματος είναι χαμηλότερο από 5,5. Επιπλέον, τα σάκχαρα στη σόδα αποτελούν πηγή τροφής για επιβλαβή βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα. Τα βακτήρια καταναλώνουν σάκχαρα και τα μετατρέπουν σε οξύ, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το pH του στόματος. Τα ζαχαρούχα ποτά δημιουργούν έναν κύκλο καταστροφής στα δόντια σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης χωρίς ζάχαρη και είναι ασφαλή για τα δόντια: Είναι όξινα και τα υποκατάστατα χημικά προσφέρουν άλλα αρνητικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούμε να πίνουμε νερό με λεμόνι καθημερινά;

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Η ζάχαρη ή η στέβια είναι πιο υγιεινή για τον οργανισμό μας;

Πώς να διατηρείτε την φρεσκάδα και την ομορφιά σας φορώντας σιδεράκια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon