Έρευνα: Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η μυρωδιά και η υφή του φαγητού μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του για τους επιλεκτικούς που τρώνε, αλλά λίγα είναι γνωστά για άλλες αισθήσεις.
Οι ακαδημαϊκοί εξέτασαν την επίδραση του χρώματος μεταξύ επιλεκτικών και μη επιλεκτικών φαγητών, σε μια πρώτη στο είδος της μελέτη. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η μυρωδιά και η υφή του φαγητού μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του για τους επιλεκτικούς που τρώνε, αλλά λίγα είναι γνωστά για άλλες αισθήσεις. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ ανακάλυψε ότι το χρώμα του μπολ στο οποίο σερβίρεται το φαγητό επηρεάζει επίσης την αντίληψη της γεύσης.
Οι αισθήσεις μας επηρεάζουν τον τρόπο που τρώμε
Το πείραμα περιελάμβανε σχεδόν 50 άτομα για να μετρήσουν την τροφική τους νεοφοβία, η οποία είναι η απροθυμία να φάνε ή να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Οι συμμετέχοντες, που χωρίστηκαν σε επιλεκτικούς και μη, δοκίμασαν στη συνέχεια τα ίδια σνακ σερβιρισμένα σε κόκκινο, λευκό και μπλε μπολ. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τόσο η αντιληπτή αλμύρα όσο και η επιθυμία των τροφίμων επηρεάστηκαν από το χρώμα στην επιλεκτική ομάδα, αλλά όχι στη μη επιλεκτική ομάδα.
Συγκεκριμένα, το σνακ βαθμολογήθηκε ως υψηλότερο σε αλμύρα στο κόκκινο και μπλε έναντι του λευκού μπολ και λιγότερο επιθυμητό όταν σερβίρεται στο κόκκινο μπολ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αλμυρά σνακ πωλούνται συχνά σε μπλε συσκευασίες και η ομάδα πιστεύει ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει ορισμένα από τα ευρήματα της αλατότητας. Ο Δρ Lorenzo Stafford, ένας ερευνητής της όσφρησης (της όσφρησης) στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, είπε: «Η περιορισμένη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις καθώς και σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, κακή υγεία των οστών και οδοντικά προβλήματα.
«Υπάρχει επίσης ένα κοινωνικό κόστος, επειδή οι συνήθως ευχάριστες στιγμές μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε καταστάσεις άγχους, άγχους και συγκρούσεων, όταν οι επιλεκτικοί τρώνε ντρέπονται ή πιέζονται να φάνε φαγητό. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες που δρουν για να «σπρώξουν και να τραβήξουν» αυτή τη συμπεριφορά».
Η επιλεκτική διατροφική συμπεριφορά συνήθως κατηγοριοποιείται ως περιορισμένη δίαιτα, ειδική προετοιμασία φαγητού, έντονες αντιπάθειες και δυσκολία αποδοχής νέων τροφών. Σε όλη τη διάρκεια ζωής, ένας επιλεκτικός τρώγων θα καταναλώσει γενικά λιγότερα από 20 διαφορετικά είδη διατροφής. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference, λέει ότι αυτή η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που παρέχει πληροφορίες για την αλληλεπίδραση μεταξύ της αντίληψης χρώματος και γεύσης σε ενήλικες επιλεκτικούς και μη επιλεκτικούς φαγητών και αποκαλύπτει μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το χρώμα επηρεάζει την αντίληψη του φαγητού.
Συνιστά περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα ευρήματα εκτείνονται πέρα από τα τρόφιμα και τα χρώματα που ελέγχονται εδώ. «Αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για όσους προσπαθούν να επεκτείνουν το ρεπερτόριο των τροφίμων», πρόσθεσε ο Δρ Stafford. «Για παράδειγμα, αν θέλατε να ενθαρρύνετε έναν επιλεκτικό να δοκιμάσει περισσότερα λαχανικά που είναι γνωστό ότι θεωρούνται πικρά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τα σερβίρετε σε ένα πιάτο ή ένα μπολ που είναι γνωστό ότι αυξάνει τη γλυκύτητα. «Μέσα από περαιτέρω έρευνα θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τρόπους για να βοηθήσουμε να επηρεάσει θετικά τη διατροφή ενός ατόμου και ως εκ τούτου την ψυχική και σωματική του υγεία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube