Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού

ΠΟΥ: Τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού

ΠΟΥ: Ενώ ο ΠΟΥ συνιστά να καταναλώνονται λιγότερο από 5 γραμμάρια νατρίου την ημέρα, η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού εκτιμάται ότι είναι υπερδιπλάσια — 10,8 γραμμάρια την ημέρα.

Ο κόσμος βρίσκεται εκτός τροχιάς για την επίτευξη του στόχου του να μειώσει την πρόσληψη νατρίου κατά 30% έως το 2025, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, η οποία αποκαλύπτει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών εφαρμόζουν «υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες» πολιτικές μείωσης. Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των σωματικών υγρών και τη διασφάλιση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων.

Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο). Ενώ ο ΠΟΥ συνιστά να καταναλώνονται λιγότερο από 5 γραμμάρια (κάτω από μια κουταλιά της σούπας) νατρίου την ημέρα, η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού εκτιμάται ότι είναι υπερδιπλάσια — 10,8 γραμμάρια την ημέρα.

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τις «Καλύτερες αγορές» για τη μείωση του νατρίου και σχετικά με τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν τα σημεία αναφοράς του ΠΟΥ για την περιεκτικότητα σε νάτριο στα τρόφιμα», λέει ο Tedros Adhanom Ghebreyesus Ph.D., Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις «καλύτερης αγοράς» του ΠΟΥ περιλαμβάνουν:

  • Επαναδιαμόρφωση των τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και ορισμός στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα.
  • Θέσπιση πολιτικών δημόσιων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία.
  • Σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς επικοινωνιακές εκστρατείες και μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νάτριου.

Πάνω από το 70% του νατρίου που τρώμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σούπες σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα δείπνα, και γεύματα εστιατορίων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον περιορισμό της πρόσληψης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Συνήθως αναφέρεται ως «αλάτι», «σόδα» και «νάτριο» στις διατροφικές ετικέτες, το θρεπτικό συστατικό μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές και ονόματα, όπως γουανυλικό δινάτριο (GMP), ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και αλάτι κοσέρ.

Περίπου το 90% των Αμερικανών ηλικίας δύο ετών και άνω καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο, δείχνουν τα στοιχεία του CDC. Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς συνιστούν να καταναλώνουν λιγότερο από 2,3 γραμμάρια νατρίου ημερησίως. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο αλάτι από αυτό που συνιστά ο ΠΟΥ, η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου είναι ζωτικής σημασίας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποφύγετε αυτές τις 15 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

Σταματήστε το αλάτι: 5 τρόποι για να μειώσετε το νάτριο και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας;

Το πολύ αλάτι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και συκωτιού;

Συκώτι εγκέφαλος: Η υγεία του ήπατος είναι κρίσιμη για τη γενική ευημερία του οργανισμού και επηρεάζει άμεσα και την υγεία του εγκεφάλου. Το ήπαρ, ως το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης

Γιατί έχουμε αίμα κατά την περίοδό μας;

Αίμα περίοδος: Το αίμα της περιόδου δεν είναι μόνο καθαρό αίμα, είναι ένα μείγμα αίματος, βλέννας του τραχήλου της μήτρας και ενδομήτριων κυττάρων.

Πώς να μάθεις να χτίζεις ψυχική ανθεκτικότητα;

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε και να προσαρμοζόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις, διατηρώντας την ψυχική μας ισορροπία. Σε έναν κόσμο γεμάτο στρες και αβεβαιότητα,

Τι μπορεί να σημαίνει ο χρόνιος στομαχόπονος;

Χρόνιος στομαχόπονος: Ο συνεχής πόνος στην κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει διάφορες καταστάσεις, και είναι σημαντικό να μην τον αγνοείτε. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για κοιλιακό άλγος είναι η γαστρεντερίτιδα,

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Close Icon