Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού

ΠΟΥ: Τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού

ΠΟΥ: Ενώ ο ΠΟΥ συνιστά να καταναλώνονται λιγότερο από 5 γραμμάρια νατρίου την ημέρα, η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού εκτιμάται ότι είναι υπερδιπλάσια — 10,8 γραμμάρια την ημέρα.



Ο κόσμος βρίσκεται εκτός τροχιάς για την επίτευξη του στόχου του να μειώσει την πρόσληψη νατρίου κατά 30% έως το 2025, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, η οποία αποκαλύπτει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών εφαρμόζουν «υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες» πολιτικές μείωσης. Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των σωματικών υγρών και τη διασφάλιση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων.


Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο). Ενώ ο ΠΟΥ συνιστά να καταναλώνονται λιγότερο από 5 γραμμάρια (κάτω από μια κουταλιά της σούπας) νατρίου την ημέρα, η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού εκτιμάται ότι είναι υπερδιπλάσια — 10,8 γραμμάρια την ημέρα.

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τις «Καλύτερες αγορές» για τη μείωση του νατρίου και σχετικά με τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν τα σημεία αναφοράς του ΠΟΥ για την περιεκτικότητα σε νάτριο στα τρόφιμα», λέει ο Tedros Adhanom Ghebreyesus Ph.D., Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις «καλύτερης αγοράς» του ΠΟΥ περιλαμβάνουν:

  • Επαναδιαμόρφωση των τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και ορισμός στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα.
  • Θέσπιση πολιτικών δημόσιων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία.
  • Σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς επικοινωνιακές εκστρατείες και μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νάτριου.

Πάνω από το 70% του νατρίου που τρώμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σούπες σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα δείπνα, και γεύματα εστιατορίων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον περιορισμό της πρόσληψης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Συνήθως αναφέρεται ως «αλάτι», «σόδα» και «νάτριο» στις διατροφικές ετικέτες, το θρεπτικό συστατικό μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές και ονόματα, όπως γουανυλικό δινάτριο (GMP), ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και αλάτι κοσέρ.

Περίπου το 90% των Αμερικανών ηλικίας δύο ετών και άνω καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο, δείχνουν τα στοιχεία του CDC. Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς συνιστούν να καταναλώνουν λιγότερο από 2,3 γραμμάρια νατρίου ημερησίως. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο αλάτι από αυτό που συνιστά ο ΠΟΥ, η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου είναι ζωτικής σημασίας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποφύγετε αυτές τις 15 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

Σταματήστε το αλάτι: 5 τρόποι για να μειώσετε το νάτριο και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας;

Το πολύ αλάτι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Close Icon