Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πότε τα παγάκια γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας

Πότε τα παγάκια γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας

Το σύστημα που έχουν πολλά ψυγεία για να παράγουν έτοιμα παγάκια φιλοξενεί πλήθος δυσάρεστων, δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, όπως διαπίστωσε ένας κορυφαίος οργανισμός δημόσιας υγείας. Έτσι, τα παγάκια που βγάζουν αυτά τα μηχανήματα και τα οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες νοικοκυριά κάθε μέρα, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τι έδειξε η έρευνα

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (National Sanitation Foundation – NSF) πήρε επιχρίσματα από 20 σπίτια στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ -σε μια προσπάθεια να βρει το πιο επικίνδυνο για βακτήρια σημείο στην μέση κουζίνα- και ανακάλυψε ότι οι περισσότερες από τις ενσωματωμένες μονάδες για παγάκια στα ψυγεία ήταν επικαλυμμένες με “ανησυχητικά υψηλά επίπεδα” ζύμης και μούχλας.

Άλλα επικίνδυνα σημεία στην κουζίνα αποδείχτηκε ότι ήταν οι σπάτουλες από καουτσούκ, τα ανοιχτήρια και οι θήκες για τα μαχαιροπήρουνα. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν μολυσμένα με Ε. Coli, σαλμονέλα και λιστέρια, που προκαλούν δυνητικά διάρροια, πυρετό και ακόμη και θάνατο σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ηλικιωμένοι, παιδιά, βαριά άρρωστοι κλπ).

Τι λένε οι επιστήμονες

Η μικροβιολόγος Lisa Yakas, η οποία ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης για τα Βακτήρια που διεξήγαγε το NSF για το 2013, δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της έρευνας δεν ήταν να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους, αλλά να δώσει μια εικόνα για τους καλύτερους τρόπους μείωσης της εξάπλωσης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

Μια απρόσμενη τέτοια πηγή κινδύνου είναι και τα παγάκια που παράγονται από μηχανές οι οποίες δεν καθαρίζονται σωστά ή επαρκώς. Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση 14 καθημερινών συσκευών κουζίνας για την παρουσία τεσσάρων διαφορετικών τύπων βακτηριδίων: e.Coli, σαλμονέλα, λιστέρια και μούχλα/ζυμομύκητες. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που συμμετείχαν θεωρούσαν ότι η πιο μολυσμένη επιφάνεια θα ήταν η οθόνη στον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, το ψυγείο βρέθηκε ότι είναι η πιο επικίνδυνη συσκευή.

Η κα Yakas ενημέρωσε τους εθελοντές να έχουν μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού αυτών των συσκευών και να ελέγχουν τα εγχειρίδια για συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα

Όλα τα αντικείμενα που βρέθηκε ότι είχαν ζυμομύκητες και μούχλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους, ενώ 6 αντικείμενα περιελάμβαναν “υψηλά επίπεδα” βακτηρίων. Αυτά ήταν:

• Το συρτάρι για τα λαχανικά στο ψυγείο

• Η πλαστική σπάτουλα

• Το δοχείο του μπλέντερ

• Η συσκευή για παγάκια και η παροχή νερού στο ψυγείο

• Το λαστιχένιο σφραγιστικό σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Ο Allison Aiello, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan, δήλωσε, ότι αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι αβλαβείς για τους υγιείς ανθρώπους, “ορισμένα στελέχη είναι πολύ μολυσματικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες”.

Κάθε χρόνο, 48 εκατομμύρια Αμερικανοί ασθενούν με γαστρεντερίτιδα από παθογόνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου 128.000 από αυτά τα άτομα νοσηλεύονται και περίπου 3.000 πεθαίνουν, κυρίως ηλικιωμένοι ενήλικες και παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Η κα Yakas κατέληξε: “Το πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι: Δεν μπορείτε να αποστειρώσετε μια βρώμικη επιφάνεια. Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχετε μια ρουτίνα καθαρισμού, ώστε να μην προκύψει συσσώρευση επικίνδυνου βιοϋλικού (μικρόβια, βακτήρια κλπ) σε αυτά τα αντικείμενα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αποβολή Κύησης: Πόσο συχνό φαινόμενο είναι;

Αδρεναλίνη: Ποιες είναι οι λειτουργίες που συμμετέχει η αδρεναλίνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέφη και ομιλία: Τι πραγματικά ισχύει για την ομιλία των βρεφών

Βρέφη και ομιλία: Η ανάπτυξη της ομιλίας στα βρέφη είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και σημαντικές διαδικασίες της πρώιμης ζωής. Πολλοί γονείς περιμένουν με ανυπομονησία την πρώτη λέξη,

Γλυκόζη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Γλυκόζη: Η γλυκόζη είναι ένας απλός υδατάνθρακας και η βασική μορφή σακχάρου στο αίμα μας. Αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του οργανισμού και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

Τι μπορεί να σημαίνει το συνεχές πρήξιμο;

Συνεχές φούσκωμα: Το φούσκωμα είναι μια κοινή ενόχληση, αλλά όταν γίνεται συνεχές ή επίμονο, μπορεί να υποδηλώνει κάτι περισσότερο από απλή δυσπεψία. Αν αισθάνεσαι συνεχώς "βαρύ/ή", με φουσκωμένη κοιλιά,

Πώς να διδάξετε ενσυναίσθηση στα παιδιά σας

Ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να νιώθουμε τα συναισθήματα των άλλων. Δεν είναι απλώς μια “ευγένεια” – είναι βασικό στοιχείο για υγιείς σχέσεις, κατανόηση και σεβασμό.

Close Icon