Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο το βακτήριο E. coli

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο το βακτήριο E. coli

Πρόκειται για το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο και είναι ένα από τα πολλά στελέχη του βακτηρίου Escherichia coli. Σε υγιείς καταστάσεις, εκατομμύρια βακτήρια συνυπάρχουν φυσικά στο έντερό μας και δημιουργούν μια λεπτή ισορροπία. Κάποια στελέχη του βακτηρίου E. coli διαμορφώνουν μέρος του φυσικού εντερικού μικροβιώματος και είναι συνήθως αβλαβή.

Όμως, ορισμένες φορές, ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με κάποια στελέχη του που έχουν αναπτύξει αντιβιοτική αντίσταση. Όταν συμβαίνει αυτό, το E. coli προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού ή εντερικές λοιμώξεις. Στο χειρότερο σενάριο, μια λοίμωξη E. coli μπορεί να διαρρεύσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει βακτηραιμία, που με τη σειρά της πυροδοτεί σηψαιμικό σοκ.

Δύο είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης από το βακτήριο αυτό: από μολυσμένες τροφές – όπως ωμό κοτόπουλο ή ωμή ζύμη και κακή προσωπική υγιεινή, για παράδειγμα, όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια από αυτές τις πηγές είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μόλυνση, και αυτό θέλησαν να προσδιορίσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στη Μ. Βρετανία.

«Το βακτήριο E. coli φυσιολογικά ζει στο έντερο των υγιών ανθρώπων και των ζώων. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή ή προκαλούν σύντομη διάρροια. Αλλά το E. coli είναι επίσης η πιο κοινή αιτία μόλυνσης του αίματος (δηλαδή σηψαιμία)», σημειώνει ο καθηγητής David Livermore.

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Στην έρευνά τους – τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο The Lancet Infectious Diseases – οι ειδικοί συνέλεξαν στελέχη του βακτηρίου που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά από κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι), από σαλάτα, φρούτα, ζωική κοπριά από τη μία, και μολύνσεις του κυκλοφοριακού από ανθρώπους και λύματα από την άλλη.

Τα δείγματα προέρχονται από τα εργαστήρια της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας σε 5 διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας. Τυπικά, τα στελέχη αυτού του βακτηρίου, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, απελευθερώνουν ένζυμα τα οποία αδρανοποιούν τη δράση αντιβιοτικών που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να καταπολεμήσουν το βακτήριο.

Η ανάλυση των ερευνητών αποκάλυψε ότι τα στελέχη αυτά που βρίσκονταν σε δείγματα από ανθρώπους (είτε στο αίμα, είτε σε άλλες εκκρίσεις) είχαν πολλές ομοιότητες με το συγκεκριμένο επικίνδυνο στέλεχος. Στα δείγματα του φαγητού όμως, οι ερευνητές δεν βρήκαν σχεδόν κανένα δείγμα του συγκεκριμένου στελέχους, αλλά άλλα.

Η σχεδόν απόλυτη έλλειψη αυτού του στελέχους στο φαγητό δείχνει ότι δεν είναι το «μολυσμένο» τρόφιμο αυτό που μάλλον θα προκαλέσει τη μόλυνση αλλά η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ως αποτέλεσμα των κακών πρακτικών υγιεινής. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο πώς και αν πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένους και πιο έντονους εφιάλτες 

Πάρκινσον: Μπορούν και οι νέοι άνθρωποι να διαγνωστούν με τη νόσο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζυμαρικά: Κι όμως έχουν πολλά οφέλη

Ζυμαρικά: Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευέλικτα πιάτα στην παγκόσμια κουζίνα και προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με θρεπτικά συστατικά. Αν και τα ζυμαρικά

Η ανθεκτικότητα σε καιρούς προκλήσεων 

Η ανθεκτικότητα δεν είναι απλώς η ικανότητα να αντέχει κανείς. Περιλαμβάνει επίσης την ικανότητα να μαθαίνει από τις εμπειρίες, να αναπτύσσει στρατηγικές αντιμετώπισης και να βρίσκει νόημα σε δύσκολες καταστάσεις. Αυτή η ικανότητα μπορεί να ενισχυθεί μέσα από διάφορες διαδικασίες, όπως η αυτογνωσία, η υποστήριξη από το περιβάλλον, και η ανάπτυξη θετικών σχέσεων.

Παλινδρόμηση: Οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές από όσο πιστεύουμε

Παλινδρόμηση: Η παλινδρόμηση οξέος, γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), είναι μια συχνή κατάσταση που προκαλεί διάφορα συμπτώματα και μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες

Αποβολή κύησης: Οι πιο συχνές παρανοήσεις

Αποβολή κύησης: Η αποβολή είναι μια πολύ δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία για πολλές γυναίκες. Δυστυχώς, γύρω από το θέμα της αποβολής κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που δημιουργούν σύγχυση και άγνοια.

Καφές: Μπορεί να προκαλέσει γλυκαιμικό επεισόδιο;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σε γενικές γραμμές, ο καφές από μόνος του

Διαβήτης 3c: Ποιοι είναι αυτό το νέο είδος διαβήτη;

Διαβήτης 3c: Πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα ανακάλυψε έναν νέο τύπο διαβήτη, γνωστός ως "Διαβήτης τύπου 3c". Αν και οι διαβητικοί τύποι 1 και 2 είναι πιο γνωστοί, η ανακάλυψη του τύπου 3c

Πώς να φτιάξετε σπιτικό γουακαμόλε;

DIY guacamole: Φτιάχνοντας το δικό σας guacamole, όχι μόνο απολαμβάνετε ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα, αλλά προσθέτετε και μια μεξικάνικη πινελιά στην κουζίνα σας.

Close Icon