Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς η νόσος covid-19 επηρεάζει την καρδιά

Πώς η νόσος covid-19 επηρεάζει την καρδιά


Η σοβαρή νόσος COVID-19 δημιουργεί στρες στην καρδιά και έτσι μπορεί να τη βλάπτει με άτυπους τρόπους. Η πραγματική υποκείμενη αιτία για ορισμένους καρδιακούς θανάτους μπορεί να είναι το σωματικό στρες που προκαλείται από τη νόσο COVID-19.
 
Στη νέα μελέτη επικεφαλής ήταν ο δρ. Sripal Bangalore, καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Health. Η ερευνητική ομάδα του εξέτασε τις περιπτώσεις 18 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με COVID-19 και των οποίων τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα έδειξαν ότι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
 
Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα παρουσίασαν μια κλασική ένδειξη «αυξημένου τμήματος ST» που είναι ενδεικτική της καρδιακής προσβολής, ανέφεραν οι γιατροί. Δέκα ασθενείς εμφάνισαν αύξηση ST κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ οκτώ άλλοι το έδειξαν αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
 
Ωστόσο, με βάση τις ανιχνεύσεις της στεφανιαίας αγγειογραφίας ή τις εξετάσεις cath-lab, 10 από τους ασθενείς (56%) βρέθηκαν να έχουν «μη στεφανιαίο τραυματισμό του μυοκαρδίου». Αυτό σημαίνει καρδιακή προσβολή που δεν προκλήθηκε από απόφραξη αρτηρίας.
Η ομάδα του Bangalore είπε ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να τραυματίσει την καρδιά μέσω μιας σειράς αιτιών, όπως ρήξη πλακών στα αιμοφόρα αγγεία, τραυματισμός λόγω κακής οξυγόνωσης, στεφανιαίου σπασμού, μικροσκοπικών θρόμβων που δεν ανιχνεύονται από αγγειογραφήματα ή “άμεσων” τραυματισμών στους αγγειακούς ιστούς.
 
Τα ευρήματα επισημαίνουν την πολυπλοκότητα στη φροντίδα ασθενών με COVID-19 που έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή, σημείωσε ο Bangalore. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση της τυπικής καρδιακής θεραπείας -αντιθρομβωτικά φάρμακα- μπορεί μερικές φορές να είναι άχρηστα σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς οι μισοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν σημαντικές φραγές. «Συνολικά, το ποσοστό θανάτου στο νοσοκομείο για αυτούς τους ασθενείς είναι πολύ υψηλό και χρειαζόμαστε επειγόντως μελέτες για να καταλάβουμε πώς να τους φροντίσουμε καλύτερα» δήλωσε ο Bangalore. Ο δρ. Guy Mintz, καρδιολόγος στο Sandra Atlas Bass Heart Hospital στο Manhasset, Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι οι ασθενείς ήταν «σχετικά νέοι, με διάμεση ηλικία 63 ετών». Η ομάδα είχε παραδοσιακούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου: τα δύο τρίτα είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, το ένα τρίτο είχε διαβήτη και το 40% είχε υψηλή χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνια κόπωση: Τι συνδέεται με αυτήν την ασθένεια

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Close Icon