Πονοκέφαλος: Ενώ η μελέτη ρίχνει φως σε μια πιθανή εξήγηση για τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ατομική ευαισθησία και τις παραλλαγές στη δραστηριότητα των ενζύμων.
Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών και τα ποτήρια κόκκινου κρασιού υψώνονται σε εορτασμό, ένα περίεργο φαινόμενο γνωστό ως «πονοκέφαλοι από κόκκινο κρασί» μπορεί να αμβλύνει το εορταστικό πνεύμα για ορισμένα άτομα. Ενώ πολλοί απολαμβάνουν τις δυνατές γεύσεις του κόκκινου κρασιού χωρίς πρόβλημα, ένα υποσύνολο ανθρώπων βιώνει πονοκεφάλους, συνήθως μέσα σε 30 λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση έστω και ενός μικρού ποτηριού. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports στις 20 Νοεμβρίου, υποδηλώνει ότι η κερσετίνη, μια φλαβανόλη που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, θα μπορούσε να είναι ο άγνωστος ένοχος πίσω από αυτούς τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το κρασί.
Πονοκέφαλος από κρασί
Η κερσετίνη, που φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, παίρνει μια προβληματική τροπή όταν επεξεργάζεται μαζί με το αλκοόλ στον οργανισμό. Η έρευνα, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Apramita Devi από το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Davis, αποκαλύπτει ότι η κερκετίνη μετατρέπεται σε μια μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η μορφή εμποδίζει το μεταβολισμό του αλκοόλ, οδηγώντας στη συσσώρευση μιας τοξίνης που ονομάζεται ακεταλδεΰδη.
Η ακεταλδεΰδη είναι μια πολύ γνωστή ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία που, όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει έξαψη του προσώπου, πονοκεφάλους και ναυτία. Η αλληλεπίδραση μεταξύ κερκετίνης και αλκοόλ ουσιαστικά μιμείται τις επιδράσεις του Antabuse (δισουλφιράμη), ενός φαρμάκου που συνταγογραφείται σε αλκοολικούς για να αποθαρρύνει το ποτό. Το Antabuse προκαλεί επίσης συσσώρευση ακεταλδεΰδης στο σώμα, εμποδίζοντας τη δράση ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της τοξίνης.
Ο συν-ερευνητής Morris Levin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, προτείνει ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα σε πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί μπορεί να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη κύρια κατάσταση κεφαλαλγίας.
Η ομάδα μελέτης προτείνει μια μικρή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ κερκετίνης και πονοκεφάλων από κόκκινο κρασί. Η δοκιμή θα συγκρίνει τα αποτελέσματα των ερυθρών κρασιών με υψηλά επίπεδα κερκετίνης με εκείνα με ελάχιστες ποσότητες. Τα επίπεδα κερσετίνης στο κόκκινο κρασί μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά με βάση παράγοντες όπως η έκθεση στο ηλιακό φως στα σταφύλια πριν από τη συγκομιδή και τις τεχνικές οινοποίησης.
Ενώ η μελέτη ρίχνει φως σε μια πιθανή εξήγηση για τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ατομική ευαισθησία και τις παραλλαγές στη δραστηριότητα των ενζύμων. Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κερσετίνης, ακεταλδεΰδης και ατομικών διαφορών θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων και την παροχή ανακούφισης σε όσους βιώνουν αυτούς τους πονοκεφάλους κατά την περίοδο των διακοπών και μετά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube