Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ποια συστατικά μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου

Ποια συστατικά μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει σε βασικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων.

Συνεπώς, η επαρκής πρόσληψή του είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού και την πρόληψη της εμφάνισης σιδηροπενίας, που αποτελεί μία από τις συχνότερες διατροφικές ελλείψεις του πληθυσμού.

Οι πλουσιότερες διαιτητικές πηγές σιδήρου είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, καθώς και ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι νιφάδες βρώμης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα συστατικά που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου και είναι καλό να μην καταναλώνονται μαζί με πλούσιες πηγές του και ειδικότερα φυτικές, στις οποίες ο σίδηρος εμφανίζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα.

Στα συστατικά που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου περιλαμβάνονται το ασβέστιο, οι πολυφαινόλες, τα οξαλικά οξέα και το φυτικό οξύ και αντίστοιχα, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τσάι, ο καφές, το κακάο, το σπανάκι, τα παντζάρια, οι μπάμιες, τα αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, φραμπουάζ) και ορισμένα όσπρια.

Συνεπώς, άτομα που έχουν υψηλές πιθανότητες εμφάνισης έλλειψης σιδήρου, όπως τα παιδιά, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες, καθώς και όσοι έχουν ιστορικό σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας είναι προτιμότερο να αποφεύγουν το συνδυασμό πλούσιων πηγών σιδήρου με τα παραπάνω τρόφιμα και ροφήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καθιστική Ζωή: Συνδέεται με την κατάθλιψη περισσότερο από όσο φαντάζεστε

Πώς συνδέεται η όραση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Πώς οι πρωτοχρονιάτικοι στόχοι επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Όταν οι άνθρωποι θέτουν συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για τη νέα χρονιά, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση των οικονομικών τους, νιώθουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τη ζωή τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτή η αίσθηση του ελέγχου μπορεί να προσφέρει ψυχολογική ευημερία και να μειώσει το άγχος.

Κοινωνική πίεση: Επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη

Κοινωνική πίεση: Μια αυξανόμενη βάση ερευνών αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Σεξουαλική ζωή: Πώς να τη διατηρήσετε υγιή κατά την εμμηνόπαυση και ανδρόπαυση

Σεξουαλική ζωή: Η εμμηνόπαυση και η ανδρόπαυση είναι φυσικές φάσεις στη ζωή που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των μεγαλύτερων ηλικιών, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στην επιθυμία, την απόδοση και τη συνολική ευημερία.

Σύνδρομο klippel- Feil: Μια σπάνια συγγενής ανωμαλία

Η αιτία του συνδρόμου Klippel-Feil είναι συνήθως γενετική, με πολλές περιπτώσεις να σχετίζονται με μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπονδύλων. Η κατάσταση μπορεί να είναι οικογενής ή να εμφανίζεται τυχαία.

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Close Icon