Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.



Πικ Νικ Καλοκαίρι: Όταν σχεδιάζετε μια οικογενειακή κουζίνα ή ετοιμάζετε ένα πικνίκ για να απολαύσετε στο πάρκο, την πισίνα ή την παραλία, να έχετε κατά νου την ασφάλεια των τροφίμων. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από μολυσμένα τρόφιμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις τείνουν να είναι πιο συχνές το καλοκαίρι. Είναι όταν περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν και απολαμβάνουν τα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους, μακριά από ψυγεία, νεροχύτες και θερμόμετρα.


Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα μικρόβια εισχωρούν στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην πορεία, από τη συγκομιδή και την επεξεργασία των τροφίμων έως τις δικές μας κουζίνες, εάν τα τρόφιμα δεν χειρίζονται ή μαγειρεύονται σωστά. Η μόλυνση των τροφίμων κατά τη συγκομιδή και την επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ξεσπάσματα, όπως είδαμε πρόσφατα με τα αγγούρια που φέρουν σαλμονέλα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που προκαλούν συνήθως τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν: 

Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά και ζύμη

Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά

Μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά τυριά και χυμούς. ωμά φρούτα, λαχανικά, φύτρα σπόρων και ξηρούς καρπούς

Μέλι και βρεφική φόρμουλα σε σκόνη.

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης και μόλυνσης, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προτρέπουν τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους πριν το μαγείρεμα και να καθαρίζουν όλες τις επιφάνειες όπου θα παρασκευαστεί και θα σερβιριστεί το φαγητό (στο σπίτι και όταν λείπετε). Επίσης: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς ψύκτες ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον τύπο του φαγητού ή του ποτού. Για παράδειγμα: Όταν φτάσετε στο χώρο του πικνίκ σας, αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τους ψύκτες τροφίμων σε σκιερό μέρος και κρατήστε τους κλειστούς. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή έκθεσης των τροφίμων σε αλλαγές θερμοκρασίας. Μέχρι να σερβιριστεί, το κρύο φαγητό θα πρέπει να διατηρείται κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ και το ζεστό φαγητό πρέπει να διατηρείται στους 140 βαθμούς ή πάνω από αυτό.

Βάλτε τα υπολείμματα ξανά σε ψύκτες για να μην πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Μάθετε πότε πρέπει να πετάξετε τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ζεστά και κρύα τρόφιμα δεν πρέπει να κάθονται έξω για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάνω από 90 βαθμούς. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι, τα άτομα με ανοσοποιητικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπεριλάβετε ασφαλέστερες επιλογές στο μενού για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εάν αρρωστήσουν, όπως:  Η Κατανάλωση άψητου φαγητού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Για να σκοτώσετε τα μικρόβια στο κρέας και τα θαλασσινά, ψήστε τα στη σχάρα στη συνιστώμενη θερμοκρασία: Ακόμη και με προσεκτικό σχεδιασμό, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μοιάζουν πολύ με άλλες ασθένειες του εντέρου.

Μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να σας αρρωστήσουν. Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι, να αισθάνεστε ναυτία, εμετό, διάρροια και μπορεί να έχετε πυρετό. Εάν πολλά άτομα που έχουν φάει το ίδιο φαγητό έχουν όλα τα ίδια συμπτώματα, η τροφική δηλητηρίαση είναι πιθανώς η αιτία. Να θυμάστε ότι η τροφική μόλυνση και η τροφική δηλητηρίαση συχνά μπορούν να προληφθούν. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλέστερα πικνίκ

Μπορεί το φαγητό να γίνει τοξικό μετά το ζέσταμα;

Διακοπές με διατροφική διαταραχή και ο καλύτερος οδηγός επιβίωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Διαδικτυακή σύνδεση: Συμβάλλει στην ευημερία των ηλικιωμένων και στην υγεία τους

Διαδικτυακή σύνδεση: Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Close Icon