Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.


Πικ Νικ Καλοκαίρι: Όταν σχεδιάζετε μια οικογενειακή κουζίνα ή ετοιμάζετε ένα πικνίκ για να απολαύσετε στο πάρκο, την πισίνα ή την παραλία, να έχετε κατά νου την ασφάλεια των τροφίμων. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από μολυσμένα τρόφιμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις τείνουν να είναι πιο συχνές το καλοκαίρι. Είναι όταν περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν και απολαμβάνουν τα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους, μακριά από ψυγεία, νεροχύτες και θερμόμετρα.

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα μικρόβια εισχωρούν στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην πορεία, από τη συγκομιδή και την επεξεργασία των τροφίμων έως τις δικές μας κουζίνες, εάν τα τρόφιμα δεν χειρίζονται ή μαγειρεύονται σωστά. Η μόλυνση των τροφίμων κατά τη συγκομιδή και την επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ξεσπάσματα, όπως είδαμε πρόσφατα με τα αγγούρια που φέρουν σαλμονέλα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που προκαλούν συνήθως τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν: 

Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά και ζύμη

Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά

Μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά τυριά και χυμούς. ωμά φρούτα, λαχανικά, φύτρα σπόρων και ξηρούς καρπούς

Μέλι και βρεφική φόρμουλα σε σκόνη.

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης και μόλυνσης, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προτρέπουν τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους πριν το μαγείρεμα και να καθαρίζουν όλες τις επιφάνειες όπου θα παρασκευαστεί και θα σερβιριστεί το φαγητό (στο σπίτι και όταν λείπετε). Επίσης: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς ψύκτες ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον τύπο του φαγητού ή του ποτού. Για παράδειγμα: Όταν φτάσετε στο χώρο του πικνίκ σας, αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τους ψύκτες τροφίμων σε σκιερό μέρος και κρατήστε τους κλειστούς. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή έκθεσης των τροφίμων σε αλλαγές θερμοκρασίας. Μέχρι να σερβιριστεί, το κρύο φαγητό θα πρέπει να διατηρείται κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ και το ζεστό φαγητό πρέπει να διατηρείται στους 140 βαθμούς ή πάνω από αυτό.

Βάλτε τα υπολείμματα ξανά σε ψύκτες για να μην πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Μάθετε πότε πρέπει να πετάξετε τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ζεστά και κρύα τρόφιμα δεν πρέπει να κάθονται έξω για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάνω από 90 βαθμούς. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι, τα άτομα με ανοσοποιητικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπεριλάβετε ασφαλέστερες επιλογές στο μενού για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εάν αρρωστήσουν, όπως:  Η Κατανάλωση άψητου φαγητού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Για να σκοτώσετε τα μικρόβια στο κρέας και τα θαλασσινά, ψήστε τα στη σχάρα στη συνιστώμενη θερμοκρασία: Ακόμη και με προσεκτικό σχεδιασμό, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μοιάζουν πολύ με άλλες ασθένειες του εντέρου.

Μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να σας αρρωστήσουν. Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι, να αισθάνεστε ναυτία, εμετό, διάρροια και μπορεί να έχετε πυρετό. Εάν πολλά άτομα που έχουν φάει το ίδιο φαγητό έχουν όλα τα ίδια συμπτώματα, η τροφική δηλητηρίαση είναι πιθανώς η αιτία. Να θυμάστε ότι η τροφική μόλυνση και η τροφική δηλητηρίαση συχνά μπορούν να προληφθούν. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλέστερα πικνίκ

Μπορεί το φαγητό να γίνει τοξικό μετά το ζέσταμα;

Διακοπές με διατροφική διαταραχή και ο καλύτερος οδηγός επιβίωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μειώνει η ρεσβερατρόλη το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών;

Ρεσβερατρόλη: Η ρεσβερατρόλη, ένα φυσικό πολυφαινόλο που βρίσκεται στα σταφύλια, τα μούρα και το κόκκινο κρασί, έχει τραβήξει την προσοχή για τα πιθανά οφέλη της στη βελτίωση της γυναικείας γονιμότητας.

Ο ρόλος της στοματικής υγείας στην ανάπτυξη του εμβρύου

Περιοδοντίτιδα: Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ευεξία της μέλλουσας μητέρας αλλά και για την υγεία του μωρού της.

Τι είναι η Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας;

Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Η Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας (ΑΔΠ) είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη αδιαφορία για τα δικαιώματα των άλλων και παραβίαση κοινωνικών κανόνων και νόμων.

Γιατί τα δημόσια νοσοκομεία προτιμούν τον φυσικό τοκετό και τα ιδιωτικά την καισαρική;

Δημόσια νοσοκομεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια σημαντική τάση στις πρακτικές τοκετού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ρίχνοντας φως σε μια σημαντική διαφορά στους ρυθμούς φυσικών τοκετών και καισαρικών τομών.

Το άγχος της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του πλακούντα και του μωρού;

Άγχος εγκυμοσύνης: Μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ του άγχους της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του πλακούντα, υποδεικνύοντας ότι το άγχος μπορεί να αφήσει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε αυτό το ζωτικό όργανο.

Πώς οι έφηβοι αντιλαμβάνονται τη χρήση προφυλακτικών και ποιες παρεμβάσεις την ενισχύουν;

Έφηβοι: Μια πρόσφατη μελέτη παρέχει πολύτιμα στοιχεία για το πώς να ενθαρρύνουμε τη χρήση προφυλακτικών στους εφήβους, με στόχο τη μείωση των ποσοστών των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων.

Close Icon