Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.


Πικ Νικ Καλοκαίρι: Όταν σχεδιάζετε μια οικογενειακή κουζίνα ή ετοιμάζετε ένα πικνίκ για να απολαύσετε στο πάρκο, την πισίνα ή την παραλία, να έχετε κατά νου την ασφάλεια των τροφίμων. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από μολυσμένα τρόφιμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις τείνουν να είναι πιο συχνές το καλοκαίρι. Είναι όταν περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν και απολαμβάνουν τα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους, μακριά από ψυγεία, νεροχύτες και θερμόμετρα.

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα μικρόβια εισχωρούν στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην πορεία, από τη συγκομιδή και την επεξεργασία των τροφίμων έως τις δικές μας κουζίνες, εάν τα τρόφιμα δεν χειρίζονται ή μαγειρεύονται σωστά. Η μόλυνση των τροφίμων κατά τη συγκομιδή και την επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ξεσπάσματα, όπως είδαμε πρόσφατα με τα αγγούρια που φέρουν σαλμονέλα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που προκαλούν συνήθως τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν: 

Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά και ζύμη

Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά

Μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά τυριά και χυμούς. ωμά φρούτα, λαχανικά, φύτρα σπόρων και ξηρούς καρπούς

Μέλι και βρεφική φόρμουλα σε σκόνη.

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης και μόλυνσης, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προτρέπουν τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους πριν το μαγείρεμα και να καθαρίζουν όλες τις επιφάνειες όπου θα παρασκευαστεί και θα σερβιριστεί το φαγητό (στο σπίτι και όταν λείπετε). Επίσης: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς ψύκτες ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον τύπο του φαγητού ή του ποτού. Για παράδειγμα: Όταν φτάσετε στο χώρο του πικνίκ σας, αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τους ψύκτες τροφίμων σε σκιερό μέρος και κρατήστε τους κλειστούς. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή έκθεσης των τροφίμων σε αλλαγές θερμοκρασίας. Μέχρι να σερβιριστεί, το κρύο φαγητό θα πρέπει να διατηρείται κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ και το ζεστό φαγητό πρέπει να διατηρείται στους 140 βαθμούς ή πάνω από αυτό.

Βάλτε τα υπολείμματα ξανά σε ψύκτες για να μην πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Μάθετε πότε πρέπει να πετάξετε τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ζεστά και κρύα τρόφιμα δεν πρέπει να κάθονται έξω για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάνω από 90 βαθμούς. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι, τα άτομα με ανοσοποιητικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπεριλάβετε ασφαλέστερες επιλογές στο μενού για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εάν αρρωστήσουν, όπως:  Η Κατανάλωση άψητου φαγητού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Για να σκοτώσετε τα μικρόβια στο κρέας και τα θαλασσινά, ψήστε τα στη σχάρα στη συνιστώμενη θερμοκρασία: Ακόμη και με προσεκτικό σχεδιασμό, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μοιάζουν πολύ με άλλες ασθένειες του εντέρου.

Μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να σας αρρωστήσουν. Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι, να αισθάνεστε ναυτία, εμετό, διάρροια και μπορεί να έχετε πυρετό. Εάν πολλά άτομα που έχουν φάει το ίδιο φαγητό έχουν όλα τα ίδια συμπτώματα, η τροφική δηλητηρίαση είναι πιθανώς η αιτία. Να θυμάστε ότι η τροφική μόλυνση και η τροφική δηλητηρίαση συχνά μπορούν να προληφθούν. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλέστερα πικνίκ

Μπορεί το φαγητό να γίνει τοξικό μετά το ζέσταμα;

Διακοπές με διατροφική διαταραχή και ο καλύτερος οδηγός επιβίωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιο συχνές παρανοήσεις στο Αλτσχάιμερ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο συχνές και γνωστές μορφές άνοιας, όμως γύρω από αυτήν κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που μπορεί να παραπλανήσουν το κοινό και να δυσχεράνουν την κατανόηση της ασθένειας.

Η νηστεία βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου;

Νηστεία :Η νηστεία φαίνεται να έχει πολλά πιθανά οφέλη στην καταπολέμηση του καρκίνου, από τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και την ενεργοποίηση της αυτοφαγίας έως την ενίσχυση της αντικαρκινικής θεραπείας.

Ποιος ο ρόλος της μουσικής στην άνοια;

Μουσική: Η μουσική έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια. Παρόλο που η άνοια επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά, η μουσική μπορεί να ενεργοποιήσει περιοχές του εγκεφάλου

Γιατί να εντάξετε ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας

Ξηροί καρποί: Τα καρύδια και οι ξηροί καρποί γενικότερα είναι εξαιρετικές τροφές για την υγεία μας, γεμάτες θρεπτικά συστατικά και με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Εδώ είναι τρεις λόγοι για τους οποίους αξίζει να προσθέσετε ξηρούς καρπούς

Χάρτης πληρωμών για 4-7 Μαρτίου 2025

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Θα καταβληθούν συνολικά 76.484.000 ευρώ σε 95.954 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ποια συνήθεια ίσως ευθύνεται για την ημικρανία

Ημικρανία: Η ημικρανία είναι μια κοινή, αλλά συχνά παρεξηγημένη, πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, και σε πολλές περιπτώσεις

Close Icon