Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Όταν σχεδιάζετε μια οικογενειακή κουζίνα ή ετοιμάζετε ένα πικνίκ για να απολαύσετε στο πάρκο, την πισίνα ή την παραλία, να έχετε κατά νου την ασφάλεια των τροφίμων. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από μολυσμένα τρόφιμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις τείνουν να είναι πιο συχνές το καλοκαίρι. Είναι όταν περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν και απολαμβάνουν τα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους, μακριά από ψυγεία, νεροχύτες και θερμόμετρα.

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα μικρόβια εισχωρούν στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην πορεία, από τη συγκομιδή και την επεξεργασία των τροφίμων έως τις δικές μας κουζίνες, εάν τα τρόφιμα δεν χειρίζονται ή μαγειρεύονται σωστά. Η μόλυνση των τροφίμων κατά τη συγκομιδή και την επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ξεσπάσματα, όπως είδαμε πρόσφατα με τα αγγούρια που φέρουν σαλμονέλα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που προκαλούν συνήθως τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν: 

Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά και ζύμη

Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά

Μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά τυριά και χυμούς. ωμά φρούτα, λαχανικά, φύτρα σπόρων και ξηρούς καρπούς

Μέλι και βρεφική φόρμουλα σε σκόνη.

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης και μόλυνσης, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προτρέπουν τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους πριν το μαγείρεμα και να καθαρίζουν όλες τις επιφάνειες όπου θα παρασκευαστεί και θα σερβιριστεί το φαγητό (στο σπίτι και όταν λείπετε). Επίσης: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς ψύκτες ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον τύπο του φαγητού ή του ποτού. Για παράδειγμα: Όταν φτάσετε στο χώρο του πικνίκ σας, αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τους ψύκτες τροφίμων σε σκιερό μέρος και κρατήστε τους κλειστούς. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή έκθεσης των τροφίμων σε αλλαγές θερμοκρασίας. Μέχρι να σερβιριστεί, το κρύο φαγητό θα πρέπει να διατηρείται κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ και το ζεστό φαγητό πρέπει να διατηρείται στους 140 βαθμούς ή πάνω από αυτό.

Βάλτε τα υπολείμματα ξανά σε ψύκτες για να μην πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Μάθετε πότε πρέπει να πετάξετε τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ζεστά και κρύα τρόφιμα δεν πρέπει να κάθονται έξω για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάνω από 90 βαθμούς. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι, τα άτομα με ανοσοποιητικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπεριλάβετε ασφαλέστερες επιλογές στο μενού για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εάν αρρωστήσουν, όπως:  Η Κατανάλωση άψητου φαγητού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Για να σκοτώσετε τα μικρόβια στο κρέας και τα θαλασσινά, ψήστε τα στη σχάρα στη συνιστώμενη θερμοκρασία: Ακόμη και με προσεκτικό σχεδιασμό, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μοιάζουν πολύ με άλλες ασθένειες του εντέρου.

Μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να σας αρρωστήσουν. Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι, να αισθάνεστε ναυτία, εμετό, διάρροια και μπορεί να έχετε πυρετό. Εάν πολλά άτομα που έχουν φάει το ίδιο φαγητό έχουν όλα τα ίδια συμπτώματα, η τροφική δηλητηρίαση είναι πιθανώς η αιτία. Να θυμάστε ότι η τροφική μόλυνση και η τροφική δηλητηρίαση συχνά μπορούν να προληφθούν. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλέστερα πικνίκ

Μπορεί το φαγητό να γίνει τοξικό μετά το ζέσταμα;

Διακοπές με διατροφική διαταραχή και ο καλύτερος οδηγός επιβίωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μαρτυρά το δέρμα σας για τον διαβήτη;

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα στο δέρμα, που συχνά είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου. Επειδή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα επηρεάζει τα αγγεία, τα νεύρα και την ικανότητα του σώματος να θεραπεύεται,

Πώς το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2;

Ελαιόλαδο: Βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τη φλεγμονή και σταθεροποιώντας τα επίπεδα γλυκόζης, το ελαιόλαδο μπορεί να προάγει την υγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Πώς να μην επηρεάσει ο κύκλος σας την υγεία του δέρματος σας

Επιδερμίδα εμμηνορροϊκός κύκλος: Η εμμηνορροϊκή περίοδος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος, προκαλώντας ακμή, ερυθρότητα ή ξηρότητα. Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση

Το κομμάτι που συχνά παραβλέπουμε στην υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα ψυχική υγεία: Η υπογονιμότητα είναι μια δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Όταν κάποιος προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποκτήσει παιδί,

Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη της έγκαιρης θεραπείας στα παιδιά

Πολλαπλή σκλήρυνση: Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η έγκαιρη θεραπεία μειώνει σημαντικά τη μακροχρόνια αναπηρία στα παιδιά με πολλαπλή σκλήρυνση, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη διαχείριση αυτής της χρόνιας νευρολογικής πάθησης στους νεότερους ασθενείς.

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Δίαιτα με σαρδέλες: Η δίαιτα με σαρδέλες, μια διατροφική στρατηγική που επικεντρώνεται στην κατανάλωση σαρδελών σχεδόν σε κάθε γεύμα, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία.

Close Icon