Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πεπτικό σύστημα: Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη των τροφών

Πεπτικό σύστημα: Πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη των τροφών

Πεπτικό σύστημα: Ας είμαστε ειλικρινείς! Οι περισσότεροι από εμάς δεν εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει το πεπτικό μας σύστημα.



Ως επί το πλείστον, όταν το φαγητό φεύγει από το στόμα μας, φεύγει επίσης και από το μυαλό μας. Ωστόσο έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει στα τρόφιμα αφού τα καταπιείτε; Το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του αποτελείται από διάφορα πολύπλοκα μέρη.


Τι συμβαίνει κατά την πέψη;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK), το πρώτο βήμα για την πέψη των τροφίμων, προφανώς, είναι το να βάζετε τροφή στο στόμα σας και να τη μασάτε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πέρα από τη δουλειά που κάνετε με τα δόντια σας, βοηθούν επίσης και οι σιελογόνιοι αδένες, οι οποίοι υγραίνουν το φαγητό σας, καθιστώντας για ό, τι τρώτε να περάσει από τον οισοφάγο σας ευκολότερα κατά την κατάποση.

Αφού φτάσει στον οισοφάγο, το φαγητό περνάει στον κατώτερο οισοφάγο σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας μυς που χαλαρώνει για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει στο στομάχι. Στη συνέχεια, οι μύες του στομάχου αναμιγνύουν το φαγητό σας με γαστρικά υγρά και οι αδένες που βρίσκονται στο στομάχι παράγουν ένζυμα και οξύ στομάχου, που βοηθούν την τροφή να διασπάται περαιτέρω.

Στη συνέχεια, το φαγητό περνά μέσα από το λεπτό και το παχύ έντερο. Στο λεπτό έντερο, τα χωνευμένα θρεπτικά συστατικά και το νερό απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, και στο παχύ έντερο, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται σε κόπρανα, τα οποία μεταφέρονται στον ορθό.

Πόσο διαρκεί συνήθως ολόκληρη η πεπτική διαδικασία;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσετε το φαγητό – από την στιγμή που το βάζετε στο στόμα σας μέχρι την στιγμή που το εκκρίνετε – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. (FYI: Αυτή η διαδικασία αναφέρεται μερικές φορές ως χρόνος διέλευσης του εντέρου σας, σύμφωνα με τον MedlinePlus, αναφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ.)

Όπως αναφέρει η Rabia De Latour, MD, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone: «Συνολικά, χρειάζονται από δύο έως πέντε ημέρες για να χωνέψουν οι άνθρωποι την τροφή που καταναλώνουν, καθώς η διαδικασία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από οργανισμό σε οργανισμό».

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις χρονικές διακυμάνσεις που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι ο τύπος φαγητού που καταναλώνεται.

Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορούν να επιταχύνουν την πέψη σας, σύμφωνα με το Δρ De Latour, καθώς τα απλούστερα τρόφιμα (σκεφτείτε: μη επεξεργασμένα τρόφιμα δηλαδή) είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν, επειδή είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να διασπάσει τις σύνθετες χημικές ουσίες, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται με την ηλικία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δείτε πώς θα γλιτωσετε από το φούσκωμα μετά τη διατροφική κραιπάλη των εορτών

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι καλές για την υγεία; Η τραγανή αλήθεια

Ποιες τροφές διευκολύνουν ιδιαίτερα την πέψη και «καθαρίζουν» τη γαστρεντερική οδό

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Close Icon