Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πεπτικό σύστημα: Γαστρεντερικά προβλήματα μετά από γεύμα για 1 στους 10

Πεπτικό σύστημα: Γαστρεντερικά προβλήματα μετά από γεύμα για 1 στους 10

Πεπτικό σύστημα: Γαστρεντερικά προβλήματα και κοιλιακό άλγος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το 10% του πληθυσμού. 1 στους 10 δυσκολεύεται να απολαύσει ένα γεύμα, καθώς ακολουθούν προβλήματα με το πεπτικό του σύστημα.



Εάν έχετε συχνά στομαχόπονο μετά το φαγητό, δεν είστε οι μόνοι. Αυτό διαπιστώνει μια νέα έρευνα, όπου αποδεικνύεται πως 1 στους 10 ανθρώπους βιώνει συχνό πόνο που σχετίζεται με το γεύμα. Αυτό περιλαμβάνει το 13% των γυναικών και το 9% των ανδρών. Είναι μάλιστα πιο συνηθισμένο σε ηλικίες 18 έως 28 ετών (15%), σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 54.000 ανθρώπους από 26 χώρες. Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με το γεύμα εμφανίζουν συχνότερα και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα. Αυτά τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν φούσκωμα, πρήξιμο στο στομάχι, αίσθημα υπερβολικού κορεσμού μετά το φαγητό ή να χορταίνουν πολύ γρήγορα. Ανέφεραν επίσης ότι έχουν δυσκοιλιότητα και διάρροια, καθώς και περισσότερη ψυχολογική δυσφορία και άλλα συμπτώματα.


Συνολικά, το 36% των ερωτηθέντων στην έρευνα με συχνό πόνο που σχετίζεται με το γεύμα είχε άγχος, σε σύγκριση με το 25% αυτών με περιστασιακά επεισόδια και το 18% αυτών με κανένα. Τα άτομα με συχνές κρίσεις κοιλιακού άλγους ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (35%) σε σύγκριση με εκείνα με περιστασιακά συμπτώματα (24%) και εκείνα με κανένα (17%). Έχουν επίσης μεγαλύτερο φορτίο ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη ή δύσπνοια, τα οποία συνδέονται με μεγάλη δυσφορία και προβλήματα λειτουργίας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν αγωνία και αναστάτωση στην καθημερινή ζωή.

Συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια εμφανίστηκαν στο 30% αυτών που ανέφεραν συχνό πόνο μετά το φαγητό. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με το 20% αυτών με περιστασιακά συμπτώματα και το 10% άλλων. Το ίδιο ισχύει για τα συμπτώματα φούσκωμα και κοιλιακή διάταση, έδειξαν τα ευρήματα. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το γεύμα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν διαγιγνώσκονται διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το φούσκωμα. Πρόκειται για μια κατηγορία προβλημάτων υγείας γνωστά ως DGBI, δηλαδή διαταραχές των αλληλεπιδράσεων εντέρου-εγκεφάλου.

Στην κλινική πράξη, η αξιολόγηση της συσχέτισης γεύματος σε όλους τους ασθενείς με DGBI θα μπορούσε να είναι μείζονος σημασίας για τη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. Εδώ, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια προσέγγιση πολυεπιστημονικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακολογική θεραπεία. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε μια διαδικτυακή συνάντηση της United European Gastroenterology. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε περιοδικό και υποβληθούν σε κριτική από ομότιμους ερευνητές και επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτικές και αποτελεσματικές θεραπείες για την καούρα και τη δυσπεψία

Τρία βότανα που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Πώς να ανακουφιστούμε από μια δυσπεψία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Αμίαντος: Συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποια καλλυντικά

Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Εργαλείο ενδυνάμωσης για τη διαχείριση της αναπαραγωγικής υγείας

Εφαρμογές εμμηνόρροιας: Μια πρόσφατη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης της εμμηνόρροιας ανέδειξε τον πιθανό τους ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας.

Ψυχική υγεία: Αλλοιώνει το στοματικό μικροβίωμα και επηρεάζει την υγεία της εγκύου;

Ψυχική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σύνθεσης του στοματικού μικροβιώματος και της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι το άγχος και τα ψυχικά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροβιακή κοινότητα στο στόμα της γυναίκας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Ημικρανίες: Αυτές τις ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν

Ημικρανίες: Οι ημικρανίες είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ώρες που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν. Οι παράγοντες όπως

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Close Icon