Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία: Πώς η αίσθηση της γεύσης οδηγεί σε νέους δρόμους για την απώλεια βάρους

Παχυσαρκία: Πώς η αίσθηση της γεύσης οδηγεί σε νέους δρόμους για την απώλεια βάρους

Εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε πώς λειτουργεί αυτό το αισθητηριακό φιλτράρισμα, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουμε νέες στρατηγικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.



Παχυσαρκία: Ως επιστήμονας που ερευνά την πείνα και τον έλεγχο του βάρους, με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός μας μάς ενημερώνει ότι έχουμε χορτάσει.Καθώς αρχίζουμε να νιώθουμε χορτάτοι, επιβραδύνουμε το πόσο γρήγορα τρώμε. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η αλλαγή στον ρυθμό οδηγούνταν αποκλειστικά από σήματα από το στομάχι και τα έντερα προς τον εγκέφαλο. Αλλά μια νέα μελέτη από το εργαστήριό μου στο UC του Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει μια άλλη διαδικασία στη δουλειά, και ξεκινά μόλις δοκιμάσουμε το φαγητό μας.


Αυτή η διαδικασία παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα, επειδή δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα σε ένα ζώο ενώ έτρωγε. Οι νευρώνες που εμπλέκονται βρίσκονται βαθιά στο εγκεφαλικό στέλεχος. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριό μου, ο Truong Ly, ανέπτυξε νέες τεχνικές που μας επέτρεψαν να δούμε τη δραστηριότητα αυτών των νευρώνων για πρώτη φορά, σε ποντίκια. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν δύο παράλληλες οδοί που ελέγχουν το φαγητό μας—μία που περιορίζει το πόσο γρήγορα τρώτε και μία άλλη που περιορίζει την ποσότητα. Η γεύση του φαγητού ενεργοποιεί το πρώτο μονοπάτι. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό: Συνήθως θέλουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό που έχει καλή γεύση. Αλλά παρόλο που μπορεί να μην το γνωρίζουμε συνειδητά, η αίσθηση της γεύσης επιταχύνει επίσης το φαγητό μας. Αυτή η πρώτη οδός, όπως πίστευαν από καιρό οι επιστήμονες, περιλαμβάνει σήματα από το έντερο, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτές οι ενδείξεις μπορεί επίσης να παρακαμφθούν όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα από τους υποδοχείς γεύσης στο στόμα, λέγοντας “υπάρχει φαγητό εδώ”.

Εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε πώς λειτουργεί αυτό το αισθητηριακό φιλτράρισμα, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουμε νέες στρατηγικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι νευρώνες που εμπλέκονται στο δεύτερο μονοπάτι που μελετήσαμε, αυτό που είναι υπεύθυνο για τον περιορισμό της ποσότητας που τρώτε, το κάνουν απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία δημιουργεί μια μακροχρόνια αίσθηση κορεσμού. Νέα φάρμακα για την παχυσαρκία, μιμούνται τη δραστηριότητα του GLP-1. Η ομάδα μου τώρα προσπαθεί να κατανοήσει πώς λειτουργεί αυτός ο διαρκής κορεσμός, για να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των νέων φαρμάκων και πιθανώς να εντοπίσει νέους δρόμους για τον έλεγχο του βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμερικανική έρευνα για την τροποποίηση της γεύσης

Μελέτη αλλάζει τα δεδομένα στις αισθήσεις

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Η έκτη αίσθηση της γεύσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο εσωστρεφείς και αντικοινωνικούς τους εφήβους 

Social media: Οι έφηβοι βλέπουν συχνά «ιδανικές» εικόνες ζωής και επιτυχίας, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια και η δυσαρέσκεια με την προσωπική τους κατάσταση.

Ιατρικά έξοδα: Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς αδυνατεί να τα καλύψει

Ιατρικά έξοδα: Νέα έρευνα φέρνει στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών: το 25% των Αμερικανών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Όταν η μια ασθένεια εμποδίζει την άλλη

Καρκίνος Αλτσχάιμερ: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν κρίσιμης σημασίας. Οι κλινικές μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών ασθενών, προσπαθώντας να κατανοήσουν τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και γονιδιακής προδιάθεσης.

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Ο αφανής κίνδυνος για τη μνήμη δεκαετίες αργότερα

Φλεγμονή εγκυμοσύνης: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φλεγμονή που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και τη μνήμη της μητέρας δεκαετίες μετά.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος της οδήγησης;

Άγχος οδήγησης: Το άγχος κατά την οδήγηση είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για να ξεπεράσετε αυτή την ανησυχία, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές στρατηγικές

Διαδικτυακή σύνδεση: Συμβάλλει στην ευημερία των ηλικιωμένων και στην υγεία τους

Διαδικτυακή σύνδεση: Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του διαδικτύου στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια μελέτη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Close Icon