Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία: Γιατί κάποιοι παχαίνουν πιο εύκολα από άλλους;

Παχυσαρκία: Γιατί κάποιοι παχαίνουν πιο εύκολα από άλλους;

Παχυσαρκία: Γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν τρώνε το ίδιο; Μέρος της εξήγησης θα μπορούσε να σχετίζεται με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου μας.


Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποδηλώνει ότι ένα μέρος του πληθυσμού της Δανίας έχει μια σύνθεση μικροβίων του εντέρου που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα από τα μικρόβια στα έντερα  των υπόλοιπων Δανών. Η έρευνα είναι ένα βήμα προς την κατανόηση γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν τρώνε το ίδιο. Μέρος της εξήγησης θα μπορούσε να σχετίζεται με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου μας. Αυτό είναι σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Οι ερευνητές μελέτησαν την υπολειμματική ενέργεια στα κόπρανα 85 Δανών για να εκτιμήσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα μικρόβια του εντέρου τους στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, χαρτογράφησαν τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου για κάθε συμμετέχοντα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων ανήκει σε μια ομάδα που, κατά μέσο όρο, εξάγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα σε σύγκριση με το άλλο 60 τοις εκατό. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσοι άντλησαν την περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα ζύγιζαν επίσης 10 τοις εκατό περισσότερο κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε επιπλέον εννέα κιλά.

“Μπορεί να έχουμε βρει το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερο βάρος από άλλους, ακόμη και όταν δεν τρώνε περισσότερο ή διαφορετικά. Αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Henrik Roager του Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην σχετίζεται μόνο με το πόσο υγιεινά τρώει κάποιος ή με το πόσο ασκείται. Μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου ενός ατόμου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου τους. Η λεγόμενη σύνθεση τύπου Β (κυριαρχείται από τα βακτήρια Bacteroides) είναι πιο αποτελεσματική στην εξαγωγή θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα και παρατηρήθηκε στο 40% των συμμετεχόντων. Μετά τη μελέτη, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ένα μέρος του πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από βακτήρια του εντέρου που είναι πολύ αποτελεσματικά στην εξαγωγή ενέργειας. Αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες θερμίδες διαθέσιμες για τον ανθρώπινο ξενιστή από την ίδια ποσότητα τροφής.

Από το στόμα στον οισοφάγο, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και, τέλος, μέχρι το ορθό, η τροφή που τρώμε χρειάζεται ένα ταξίδι 12 έως 36 ωρών, περνώντας αρκετούς σταθμούς στη διαδρομή, προτού το σώμα τα έχει βγάλει όλα. τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού για κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος είχε παρόμοια διατροφικά πρότυπα. Εδώ, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εκείνοι με μεγάλους χρόνους ταξιδιού στην πέψη θα είναι αυτοί που θα συλλέγουν την περισσότερη διατροφή από την τροφή τους. Όμως η μελέτη βρήκε το ακριβώς αντίθετο.

 

Ακόμη και τότε, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι διαφορές στην αύξηση βάρους θα μπορούσαν να αποδοθούν στο γεγονός ότι τα βακτήρια του εντέρου από παχύσαρκους ανθρώπους ήταν πιο αποτελεσματικά στην εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα. Αυτή είναι η θεωρία που επιβεβαιώνεται στη νέα μελέτη του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού. “Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ομάδα των ανθρώπων που έχουν λιγότερη ενέργεια στα κόπρανα τους ζυγίζει επίσης περισσότερο κατά μέσο όρο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν παρέχει απόδειξη ότι οι δύο παράγοντες σχετίζονται άμεσα. Ελπίζουμε να το διερευνήσουμε περισσότερο στο μέλλον”, λέει ο Henrik Roager.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η λιπώδης νόσος του ήπατος θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εγκεφάλου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το λίπος στο σώμα μας

Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αποτρέπει την ανάκτηση βάρους μετά από δίαιτα

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την υπερφαγία γλυκών τροφών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να σημαίνει το συνεχές πρήξιμο;

Συνεχές φούσκωμα: Το φούσκωμα είναι μια κοινή ενόχληση, αλλά όταν γίνεται συνεχές ή επίμονο, μπορεί να υποδηλώνει κάτι περισσότερο από απλή δυσπεψία. Αν αισθάνεσαι συνεχώς "βαρύ/ή", με φουσκωμένη κοιλιά,

Πώς να διδάξετε ενσυναίσθηση στα παιδιά σας

Ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να νιώθουμε τα συναισθήματα των άλλων. Δεν είναι απλώς μια “ευγένεια” – είναι βασικό στοιχείο για υγιείς σχέσεις, κατανόηση και σεβασμό.

Τι πρέπει να ξέρετε για την ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά: Η ανεμοβλογιά  είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα. Παρόλο που είναι πιο συχνή στα παιδιά, μπορεί να προσβάλει και ενήλικες, συχνά με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Ψυχωτικό επεισόδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ψυχωτικό επεισόδιο: Ένα ψυχωτικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή διαταραχή της σκέψης και της αντίληψης, κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι όχι.

Τι πρέπει να προσέξετε για τον ξηρό βήχα

Ξηρός βήχας: Ο ξηρός βήχας είναι ένας ενοχλητικός και συχνός τύπος βήχα που δεν συνοδεύεται από φλέγματα. Μπορεί να προκύψει λόγω ιογενών λοιμώξεων, αλλεργιών, ερεθιστικών παραγόντων ή ακόμα και ως αντίδραση σε φάρμακα.

Close Icon