της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
H απώλεια ενός γονιδίου πριν από δύο έως τρία εκατομμύρια χρόνια στους προγόνους μας μπορεί να έχει οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε όλους τους ανθρώπους αλλά και για όσους καταναλώνουν κόκκινο κρέας σύμφωνα με έρευνα ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PNAS».
Στη νέα μελέτη τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε ποντίκια που τροποποιήθηκαν για να είναι ανεπαρκή (όπως οι άνθρωποι) σε ένα μόριο σακχάρου σιαλικού οξέος που ονομάζεται Neu5Gc έδειξαν σημαντική αύξηση της αθηρογένεσης σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου τα οποία είχαν το γονίδιο που παράγει Neu5Gc -το γονίδιο ονομάζεται CMAH. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια μετάλλαξη που αδρανοποίησε το γονίδιο CMAH συνέβη πριν από εκατομμύρια χρόνια στους προγόνους μας και ότι αυτό πιθανώς να συνδέεται με το παράσιτο της ελονοσίας.
«Ο αυξημένος κίνδυνος φαίνεται να οδηγείται από πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υπερδραστικών λευκών αιμοσφαιρίων και της τάσης για διαβήτη στα ποντίκια» δήλωσε ο Ajit Varki. «Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί ακόμη και οι χορτοφάγοι χωρίς άλλους προφανείς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια».
Κατά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, οι άνθρωποι εκτίθενται επίσης επανειλημμένα στο Neu5Gc, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι προκαλούν μια ανοσοαπόκριση και χρόνια φλεγμονή. Στις δοκιμές τους, ποντίκια που τροποποιήθηκαν για να στερηθούν το γονίδιο CMAH τροφοδοτήθηκαν με πλούσια σε Neu5Gc διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ως αποτέλεσμα είχαν 2,4 φορές αύξηση της αθηροσκλήρωσης, γεγονός που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από μεταβολές στα λίπη του αίματος ή τα σάκχαρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube